Η πανδημία και το παρασκήνιο για τις σχέσεις με την Εκκλησία

Του Σπύρου Σουρμελίδη από την Κυριακάτικη Kontranews

Δημιουργεί σίγουρα αγωνία σε ό,τι αφορά στην δημόσια Υγεία εν μέσω πανδημίας, η λειτουρ­γία των Εκκλησιών. Έγινε όμως φανερό όλους αυτούς τους μήνες ότι η κυβέρ­νηση δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με την Εκκλησία. Έγινε ακόμα πιο φανερό στην μεγάλη Γιορτή του Αγίου Δημη­τρίου στην Θεσσαλονίκη. Αν και όπως αποκάλυψε ο Αδ. Γεωργιάδης υπήρχαν ενστάσεις και προτροπή από τους λοι­μωξιολόγους, για κλείσιμο της πόλης λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, η κυβέρνηση προτίμησε να πάρει μέτρα μετά το τριήμερο του εορτασμού στην Θεσσαλονίκη. Το αποτέλεσμα ήταν βεβαίως τραγικό. Υπήρξε ραγδαία αύξη­ση των κρουσμάτων και εκατοντάδες νεκροί μέσα σε λίγες βδομάδες.

Το ίδιο έργο, αλλά και με δημόσι­ες αντιπαραθέσεις, το ζήσαμε τελικώς και στα Θεοφάνεια, με την κυβέρνηση αρχικώς να ζητά κλείσιμο των Ναών και την Ιεραρχία της Εκκλησίας να αντιδρά έντονα. Το αποτέλεσμα ήταν τελικώς να υπάρξει λειτουργία στους Ναούς με περιορισμούς, είναι αλήθεια (μερικές δεκάδες πιστοί σε κάθε Ναό), αν και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν τηρήθηκαν τα μέτρα. Με πρώτον τον Αρχιεπίσκο­πο πάντως, δεν υπήρξε με την συμμε­τοχή πιστών η ρίψη του σταυρού στα νερά. Το υγειονομικό αποτύπωμα θα το διαπιστώσουμε τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.

Όλα αυτά συνέβησαν γιατί και πάλι η κυβέρνηση, αποφάσισε να υποχωρή­σει διαμηνύοντας εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να γράφει πρόστιμα εντός και εκτός ναών ή να στείλει αστυνομι­κούς να επιβάλλουν τα μέτρα.

Το παρασκήνιο της αντιπαράθεσης

Οι αντιδράσεις όμως στην πολιτική σκηνή ήταν σχετικά έντονες. Υπήρξαν μάλιστα κάποιες αντιδράσεις και στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράτα­ξης, λόγω της υποχωρητικότητας που έδειξε για μία ακόμα φορά η κυβέρνη­ση μπροστά στην εμμονή της Εκκλη­σίας. Γεγονός που σχολιάστηκε δυσμε­νώς και από τα ξένα ΜΜΕ.

Η όποια κριτική όμως από παράγο­ντες της κυβερνώσας παράταξης εστιά­ζεται στον Αρχιεπίσκοπο. Αφήνοντας στο απυρόβλητο τους εξαιρετικά σκλη­ρούς ιεράρχες που όλο αυτό το διά­στημα δηλώνουν αρνητές ακόμα και το κορονοϊού. Κι αυτό παρα το γεγο­νός ότι και η Εκκλησία θρηνεί θύματα του ιού, ιερωμένους και μητροπολίτες.

Η στόχευση στον Αρχιεπίσκοπο, δείχνει ότι μάλλον κάποιοι βιάζονται να υπάρξει αλλαγή στην Ιεραρχία της Εκκλησίας.

Εντελώς αντίθετη είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ασκεί κριτική στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, δεν εστιάζει στο πρόσω­πό του την όποια κριτική της. Εστιάζει περισσότερο στις ευθύνες της κυβέρ­νησης η οποία πρέπει και να πάρει μέτρα και να τα επιβάλλει. Συγχρό­νως δε στην δογματική αντίληψη που κυριαρχεί στους κόλπους της Ιεραρ­χίας, εξαιτίας πολλών μητροπολιτών. Στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι πιστεύουν πως ο Ιερώνυμος αποτελεί μια ήπια και μετριοπαθή φωνή στους κόλπους της Εκκλησίας. Χωρίς αυτό να σημαί­νει πως όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν την ίδια άποψη σε ό,τι αφορά στην κριτι­κή που πρέπει να ασκηθεί και για την Ιεραρχία της Εκκλησίας.

Συμπέρασμα: Στου Μαξίμου σκέ­φτονται περισσότερο τις… πρόωρες εκλογές αλλά και τον διάδοχο του Αρχι­επισκόπου.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή