Τρίτη, 10 Ιουνίου 2025

Η.Π.Α.: Νίκησε η παγκόσμια νομιμότητα

Του Ιωάννη Μανιαδάκη από την Κυριακάτικη Kontranews

Με τη νίκη Τραμπ πριν τέσσερα χρόνια, ήμου­να από εκείνους που επι­κρότησαν τότε, καθώς η αυστηρότητά του στην είσοδο της ανεξέλεγκτης και παράνομης μετανά­στευσης ήταν αναγκαία, όχι μόνο στη χώρα του, αλλά και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Όμως, με το χρόνο τα πράγματα άλλαξαν. Όχι μόνο στο θέμα αυτό δεν έκανε τις σωστές εφαρμογές, αλλά τα τεράστια λάθη του και στη χώρα του και διεθνώς, υπερκέρα­σαν το αρχικό του ενδιαφέρον, της ελεγχόμενης μετανάστευσης, καθώς και το οικονομικό του ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ και τους πολίτες της.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, εγκληματικό του λάθος, ότι αναζωπύ­ρωσε την παλιά έχθρα μαύρων-Αφροαμερικανών και λευκών, με τις άστοχες θέσεις του με αποτέλεσμα όλες οι πολιτείες να γίνουν πεδία μαχών, με θανατηφόρα αποτελέσματα. Συρρίκνωσε τη χώρα του από τις παραδοσιακές σχέσεις της με την Ευρώπη και υποσκά­πτει φανερά τον διαμελισμό της. Διέκοψε τη στήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Απομακρύνει τη χώρα του από την ουσιαστική ή έστω και τυπική παρουσία της στη Συρία, στη Λιβύη, στην Αρμε­νία, στα Βαρώσια της Κύπρου και επέτρεψε με τη σιωπή του, ανεξέ­λεγκτα στον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ερντογάν να καταπατά κάθε είδος δικαίου. Αδιαφορεί για την κλιματική αλλαγή και δεν συνερ­γάστηκε με τις διεθνείς εκκλήσεις και ιδιαίτερα της Ευρώπης για τη λήψη μέτρων στις τεράστιες καταστροφές σε όλον τον κόσμο, από τις ανεξέλεγκτες πυρκαϊές κ.ά.

Εκείνο όμως της συμπεριφοράς του κ. Τραμπ, ήταν η ανυπακοή στους ειδικούς επιστήμονες στην καταπολέμηση του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα οι Η.Π.Α. να είναι ανεξέλεγκτα πρώτες σε θανάτους σε όλον τον κόσμο, ενώ θα έπρεπε να είναι πρότυπο μέτρων και εφαρ­μογών. Δεν είδε το παράδειγμα της Ελλάδας, πρότυπο μέτρων και συνεπειών του ιού σε όλον τον κόσμο, με τη συνεργασία του πρωθυ­πουργού με τον κ. Τσιόδρα και τα μέλη της Επιτροπής.

Η Ευρώπη σε όλο αυτό το διάστημα της τετραετίας Τραμπ, έχα­σε, αν όχι τυπικά, ουσιαστικά την παραδοσιακή συνεργασία που είχε με τις ΗΠΑ, από τις εμπορικές, οικονομικές και στρατιωτικές συναλ­λαγές και συνεργασίες, αλλά και αυτή της θεσμικής της ύπαρξης.

Η διεθνής σκηνή έχει χάσει την ουσιαστική στήριξη της νομι­μότητάς της.

Στου κανόνες διεθνούς δικαίου μεταξύ των κρατών, στην τρομο­κρατία, στην εξάπλωση του ακραίου ισλαμισμού, του ISIS.

Για την Ελλάδα, την τετραετή περίοδο Τραμπ, η προσωπική του φιλία, όπως και ο ίδιος το ομολογεί, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν, είχε σαν αποτέλεσμα να απουσιάζει το προσωπικό ενδια­φέρον του Τραμπ από τις κατάφωρες παραβιάσεις κάθε ίχνους δικαί­ου εις βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου, στα θαλάσσια σύνορα, στις διεκδικήσεις νησιών, υφαλοκρηπίδας, στη συμφωνία της Λιβύης που καταπατά Ελληνικά δικαιώματα.

Συνέπεια των ανωτέρω ακραίων και επικίνδυνων σφαλμάτων του προέδρου Τραμπ, ο Αμερικανικός λαός αυτή τη φορά ψήφισε έγκαιρα και εύστοχα, για την ανατροπή της συνέχισής τους. Ενέκρι­νε με την ψήφο του τον ερχομό με μεγάλη διαφορά ψήφων και εκλε­κτόρων νέο Πρόεδρο τον Τζο Μπάιντεν, που γνωρίζει τους κανόνες διεθνούς δικαίου και του κράτους δικαίου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία ευελπιστεί ότι θα τον έχει σύμμαχό της.

*Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο

Δείτε επίσης