Η Ομογένειας Στηρίζει τον Ελληνισμό

Στις σημερινές διεθνείς συγκυρίες που για την χώρα μας υπάρχουν ανοιχτά εθνικά θέματα, υπάρχει ανάγκη  για συστηματικές με βαθύ προγραμματισμό και στρατηγική  προσπάθειες για την αξιοποίηση των Ελλήνων της μελένιας, με στόχο την στήριξη της χώρας. Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ , την Αυστραλία, την Γερμανία και αλλού γι την στήριξη των προβλημάτων μας. ιδιαίτερα στις ΗΠΑ συντρέχουν  αυτή την εποχή ορισμένες θετικές  συγκυρίες, τάσεις και κατευθύνσεις  ή περισσότερες εμφανείς, οι οποίες,  διευκολύνουν να ενεργοποιηθεί ο ελληνικός πληθυσμός για την στήριξη του Ελληνισμού. Ο μύθος  της Αμερικής ως μιας χώρας που λειτουργεί ως χωνευτήρι  των λαών έχει παραχωρήσει τη θέση του σε μια γενική  αποδοχή των επιμέρους εθνοτήτων, που η παραδοσιακή  πολιτιστική κληρονομιά ενθαρρύνεται  να συντηρείται και να διατηρεί της γλωσσικές τους καταβολές.  Χαλαρώνοντας έτσι από την εσωτερική πίεση να ενσωματώσει τα παιδιά του στη νέα  αγγλόφωνη πατρίδα, ο Έλληνας μετανάστης έχει μεγαλύτερο κίνητρο να καλλιεργεί τη μητρική του γλώσσα στο σπίτι με μοναδικό όφελος για τα ελληνικής καταγωγής Αμερικανόπουλα.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στις ΗΠΑ μια τάση απαγκίστρωσης από διάφορα μοντέρνα πρότυπα που μέχρι τώρα κυριαρχούσαν  στη φιλοσοφία  των  Αμερικανών, οι οποίοι στρέφονται και πάλι  προς τις παραδοσιακές αξίες και τη θρησκεία. Αναζητούν τη σταθερότητα στη δομή  της θρησκείας για να στηριχθούν μέσα στον στρόβιλο των αλλαγών που επισυμβαίνουν γύρω.

Διαφαίνεται, λοιπόν, μια συγκυρία ευνοϊκή για τη δημιουργία μιας υποδομής για τη γλωσσική  και πολιτιστική στήριξη του Ελληνισμού μέσα στις ΗΠΑ. Αυτή η στήριξη  λογικό είναι να αναζητηθεί σε μια δυναμική συνεργασία ανάμεσα στο ελληνικό λόμπι (πολιτικών  επιστημόνων και Εκκλησίας) ιδιαίτερα σ’ αυτούς  που μετέχουν ενεργά στην εξέλιξη του  σύγχρονου πολιτισμού, όπως η παραγωγή της μικροηλεκτρονικής τεχνολογίας, της επιστημονικής έρευνας.

Κάτι που ενισχύει την ελληνική γλώσσα. Οι επιστημονικές ανακαλύψεις, οι οποίες οδηγούν σε νέα τεχνολογία, νέα παραγωγή, νέο πολιτισμό, συνεπάγονται και τη δημιουργία νέας ορολογίας, η οποία αυτόματα επέρχεται στη συγκεκριμένη γλώσσα των επιστημόνων, οι οποίοι παράγουν τη νέα  τεχνολογία. Η ελληνική γλώσσα, στην οποία κάποτε  είχαν  εκφρασθεί οι αρχές των επιστημών γιατί Έλληνες τις είχαν ανακαλύψει, έχει παύσει   ενεργητικά να εμπλουτίζεται με νέα ορολογία, αφού η Ελλάδα δεν παράγει αλλά εισάγει ξένη τεχνολογία και μαζί ξένη ορολογία. Από την άλλη πλευρά, η εξέλιξη και η συμμετοχή της ελληνικής γλώσσας μέσα στο σύγχρονο πολιτισμό αναμφισβήτητα  στηρίζει και την εξέλιξη της ομογένειας.

Πέρα, όμως, από τη γλωσσική συμμετοχή στη σύγχρονη τεχνολογία (πριν δυο χρόνια η ελληνική γλώσσα χρησιμοποιείται ως βάση του λογισμικού  των ηλεκτρονικών  υπολογιστών χάρη στο Μιχάλη Δερτούζο καθηγητή του ΜΙΤ) προκύπτει μεγάλη μακροπρόθεσμη ωφέλεια από την ευαισθητοποίηση των ομογενών επιστημόνων στα πρότυπα του Ελληνισμού.  Η ωφέλεια αυτή  σχετίζεται με άλλες  τάσεις  και συγκυρίες που επικρατούν σήμερα στις δομές που εμπλέκονται στη διακυβέρνηση και στα  οικονομικά  των ΗΠΑ. 

Οι διαπροσωπικές, σχέσεις  αποτελούν το κλειδί σε όλες τις  δραστηριότατες. Σε αυτό το επίπεδο, παίζουν σημαντικό ρόλο όχι μόνο οι συγκεκριμένες  τεχνικές και επιστημονικές γνώσεις, αλλά και η παιδεία. Είναι γνωστό ότι μόνοι οι παράγοντες της κοινωνική συνοχής και των κοινών οικονομικών συμφερόντων δεν αρκούν για την επίτευξη  συμφωνίας στις πολιτικές αποφάσεις. Πολύπλοκα και εκρηκτικά θέματα εξωτερικής πολιτικής συνυφαίνονται με τεράστια διάσπαρτα οικονομικά συμφέροντα  έτσι ώστε  υποχρεωτικά οι πολιτικές αποφάσεις διαμορφώνονται μέσα από πολύπλοκες διαδικασίες έρευνας, διαβουλεύσεων και αναλύσεων  που γίνονται σε ειδικά  κέντα, οργανισμούς, πανεπιστημιακά ινστιτούτα και δεξαμενές σκέψης από ειδήμονες.

Για να προχωρήσει μια ουσιαστική συνεργασία, της πατρίδας με το λόμπι  των Ελληνοαμερικανών χρειάζεται, να ενθαρρυνθούν στα πρότυπα  του ελληνισμού  οι νέοι επιστήμονες που έχουν την ικανότατη, τη φαντασία και την ενεργητικότητα να καταπιαστούν με έναν ολοένα πολυπλοκότερο κόσμο, στον οποίο οι προβληματισμοί των πολιτών τείνουν να έχουν μεγαλύτερη σημασία από τα δόγματα που τους επιβάλλονται από τα επάνω.

Η Αμερική  διανύει μια μεταβατική εποχή, μια παρένθεση, όπως τη χαρακτηρίζουν μερικοί, ανάμεσα στη οικονομική πολιτική των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, από την χρηματιστηριακή οικονομία στην παραγωγική και από την βιομηχανική εποχή στην μικροηλεκτρονική παραγωγή.

Σε σταθερές εποχές  το καθετί  έχει το όνομα του και τη θέση του, ελάχιστα περιθώρια αφήνονται για επιρροές  και πιέσεις. Αντίθετα, στη μεταβατική εποχή, όπου όλα αλλάζουν υπάρχει μια διάχυτη αβεβαιότητα. Η αβεβαιότητα γεννά βέβαια, προβληματισμούς αλλά παράλληλα είναι και πηγή  ευκαιριών. Δίνει ευκαιρίες για τεράστιες δυνατότητες επιρροής προς όφελος του Ελληνισμού αρκεί να μπορούμε να αντιληφθούμε και να βλέπουμε ξεκάθαρα τον δρόμο μπροστά χωρίς πιθηκισμούς και κόμπλεξ.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή