Οι οικογενειακές διαμάχες που οφείλονται στην σύγκρουση γενεών και αφορούν τη μελλοντική διαχείριση και μετοχική σύνθεση της πιο γνωστής αυτοκρατορίας μελιού και καραμέλας, της περίφημης Αμπροσόλι του Κόμο, έχουν την τιμητική τους σε μεγάλο θέμα της ιστορικής εφημερίδας του Μιλάνου CORRIERE della SERA, που γράφει ότι το σημερινό επεισόδιο ξεκίνησε να γράφεται το 2010, με το θάνατο του Πάολο Αμπροσόλι, γιού του ιδρυτή της οικογενειακής επιχείρησης Τζιοβάννι Μπατίστα, βιομηχανικού χημικού με το χόμπι της μελισσοκομίας από την περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ελβετία.
Η ιστορία της δυναστείας Αμπροσόλι περιγράφεται αναλυτικά από την CORRIERE della SERA, με τα δεκάδες παιδιά και εγγόνια των επτά γιων του ιδρυτή, τους επίσης πολλές δεκάδες εργαζόμενους και, φυσικά, το μέλι και τις καραμέλες και το πώς το καθιέρωσε ο σπουδαίος Τζοβάνι Μπατίστα Αμπροσόλι, του οποίου η ξεχωριστή προσωπικότητα, εμπλουτισμένη με έναν σημαντικό πλούτο εμπειριών και σπουδών αποτυπώνεται στα λόγια του… «Έγινα ένας μελισσοκόμος, επειδή ήμουν μεγάλος καταναλωτής μελιού, ομοίως και καραμελών»!
Πέντε αγόρια και τρία κορίτσια, τονίζει η CORRIERE della SERA, έδωσαν αέρα επιτυχίας στην εταιρεία του Κόμο, το μικρό αρχικό εργοστάσιο μεγάλωσε και οι δραστηριότητές του απλώθηκαν, εκτός από τις καραμέλες και το μέλι παράγει ακόμη και κερί για τα δάπεδα και σφουγγάρια καθαρισμού, προϊόντα που, ακόμη και σήμερα, είναι γνωστά στην Ιταλία και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι οικογενειακές διαμάχες δεν είναι παράξενο φαινόμενο για την υπεραιωνόβια εταιρεία, διαβάζουμε στην CORRIERE della SERA, που θυμίζει και την ιστορία του Ιωσήφ, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του πενήντα, μετά το πτυχίο της Ιατρικής, μετακόμισε στο Λονδίνο για να ειδικευθεί στις τροπικές ασθένειες, εκτός από την επιλογή της ιεροσύνης και, τελικά το 1954 πήγε να ζήσει στην Ουγκάντα, όπου ίδρυσε ένα υποδειγματικό νοσοκομείο και μετά το θάνατο του ιεραπόστολου, το 1987, το Ίδρυμα Αμπροσόλι συνεχίζει τις δραστηριότητες του ιερέα από το Κόμο, με άλλα λόγια «πάνω απ’όλα η οικογένεια»!