Του Θωμά Αχταρίδη από την Κυριακάτικη Kontranews
Tην Δευτέρα 11/01, μετά από δύο μήνες μακριά από τις σχολικές αίθουσες, οι μαθητές/τριες των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων της χώρας επέστρεψαν στις τάξεις. Θα θέλαμε, ειλικρινά, να μπορούμε να εκφράσουμε τη στήριξη μας στην απόφαση της κυβέρνησης. Μάλιστα όπως είχαν προειδοποιήσει πολλοί ειδικοί, υπήρχε υψηλός κίνδυνος ψυχολογικής κατάπτωσης των παιδιών και κοινωνικής απομόνωσης, πέρα από την εκπαιδευτική διαδικασία. Όμως, η αδράνεια του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, καθιστά ξεκάθαρη την ανετοιμότητα της για μια τέτοια επιστροφή μαθητ(ρι)ών και εκπαιδευτικών στα σχολεία.
Από τις 13/11, που έχουν να βρεθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες στις αίθουσες, η κ. Κεραμέως δεν φρόντισε να υπάρξει καμία πρόνοια και ενίσχυση της υγειονομικής φροντίδας στις αίθουσες. Δεν έχει υπάρξει καμία πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού, καμία ενίσχυση στο προσωπικό καθαριότητας, δεν δημιουργήθηκε σύστημα δωρεάν μαζικών τεστ, δεν επιλέχθηκε η μέθοδος των εκ περιτροπής μαθημάτων και δεν μειώθηκε ο αριθμός μαθητ(ρι)ών ανά τάξη. Χωρίς καμία διάθεση για κινδυνολογία, είναι θέμα χρόνου να εμφανιστούν τα πρώτα κρούσματα στις σχολικές μονάδες, και το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται εντελώς εκτεθειμένο αφού δεν υπάρχει πρόβλεψη για παράλληλη διαδικασία τηλεκπαίδευσης.
Την ίδια ώρα οι μαθητές/τριες των μεγαλύτερων τάξεων δεν έχουν καμία πληροφορία για την επιστροφή τους στα σχολεία και με την διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης να συνεχίζεται με τα γνωστά προβλήματα. Γνωρίζει η κ. Κεραμέως πόσες/οι νέες και νέοι βρίσκονται κοινωνικά και οικονομικά αποκλεισμένοι από την, κατοχυρωμένη δημόσια και δωρεάν από το Σύνταγμα, εκπαιδευτική διαδικασία; Τι θα γίνει με τις απουσίες των μαθητ(ρι)ών που δεν συνδέονται στα τηλεμαθήματα εξαιτίας αδυναμίας; Είτε επειδή δεν έχουν παροχή ίντερνετ, είτε επειδή δεν έχουν υπολογιστή.
Το Υπουργείο Παιδείας όμως αγνοεί τα παραπάνω ουσιώδη και κομβικής σημασίας θέματα και προβαίνει, σε μια άκρως ακατάλληλη χρονική περίοδο, σε εκπαιδευτικές τομές, αδιαφορώντας για την γνώμη των άμεσα εμπλεκόμενων (βλ. Εκπαιδευτικούς, μαθητές). Επιστρέφοντας την τράπεζα θεμάτων, τροποποιώντας την ύλη μέσα στην διάρκεια της σχολικής χρονιάς των πανελλαδικών μαθημάτων, και μειώνοντας τον αριθμό των εισακτέων στις ανώτατες σχολές.
Παρόμοια είναι η κατάσταση και για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η εξεταστική περίοδος του χειμερινού εξαμήνου, χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες δεν έχουν ακόμη παραλάβει τα πανεπιστημιακά συγγράμματα τους. Η Κυβέρνηση και σε αυτό το θέμα αποκηρύσσει τις ευθύνες της και στρέφει τα βέλη στις εταιρείες διανομής. Η κ. Κεραμέως δεν χάνει χρόνο όμως, και αξιοποιώντας τη νεκρή περίοδο, λόγω των υγειονομικών μέτρων, φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση διατάξεις που πάνε κόντρα στα αιτήματα και τα συμφέροντα της φοιτητικής κοινότητας, για να αποφύγει αντιδράσεις. Τα σύγχρονα προβλήματα και οι ανάγκες των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων δεν είναι ούτε η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, ούτε οι διαγραφές φοιτητών. Αντί η Κυβέρνηση να ασχοληθεί με την αναβάθμιση των σπουδών και την βελτίωση των συνθηκών, αυξάνοντας την χρηματοδότηση στην Παιδεία, επιλέγει να στοχοποιήσει και να τρομοκρατήσει τη νεολαία.
Οι επιθέσεις που δέχονται καθημερινά οι νέες και οι νέοι από τους ανθρώπους που θα έπρεπε να επενδύουν πάνω στη νέα γενιά, σπρώχνοντάς τους στην ανεργία και την μετανάστευση, θα έχουν τέλος. Η Νεολαία θα οργανωθεί και θα ανατρέψει τις πολιτικές της κυβέρνησης και κάθε μέσο καταπίεσης και κοινωνικής αδικίας. Το πρόβλημα με τη νέα γενιά είναι πως ονειρεύεται και οραματίζεται έναν άλλο κόσμο. Και στα δικά «μας» όνειρα δεν χωρούν.
*Συντονιστής Νεολαίας ΜέΡΑ25