Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος μάς διαβεβαίωσε ηχηρά ότι δεν θα υπάρξει καμιά μείωση μισθών όσο κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ (άντε να πιστέψεις τώρα και τον κ. Κατρούγκαλο, όταν όλοι οι προηγούμενοι συνάδελφοί του μετά το 2009 και προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση και μετεκλογικά ως κυβέρνηση μάς διαβεβαίωναν για «ΔΕΝ» που γίνονταν, όπως και επί των προηγούμενων «καπαδόκηδων», «ΝΑΙ» ή… τίποτε, όπως οι υποσχέσεις για επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, επαναφορά του βασικού μισθού και άλλων παρόμοιων!).
Την ίδια στιγμή που μάς διαβεβαίωνε για όλα αυτά ο κ. Κατρούγκαλος, το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών συνεχώς μειώνεται από περικοπές οικογενειακών εσόδων και αυξήσεις άμεσων και έμμεσων καθώς και ακινήτων (που θα καταργούνταν, βεβαίως, βεβαίως!).
Και επειδή «έστι δίκης οθφαλμός, ος τα πάνθ΄ ορά», την ίδια στιγμή η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία της καθιερωμένης ετήσιας Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών διαβίωσης των Νοικοκυριών το 2015, τα οποία παρουσιάζουν τη συμφορά που πλήττει τους Έλληνες λόγω της ανάλγητης εφαρμογής οικονομικών πολιτικών εξαιτίας κυρίως της ανικανότητας και της ανευθυνότητας όλων των ελληνικών κυβερνήσεων να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μη γίνουν μόνιμα τα περιβόητα Μνημόνια. Έτσι, η εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας γίνεται ολοένα και πιο εφιαλτική, αυξάνεται και πληθύνεται και απειλεί σχεδόν όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Παραθέτω μερικά στοιχεία της νέας έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία, ενώ καταδεικνύουν την προϊούσα εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας, και η σημερινή κυβέρνηση κάνει κι αυτή τα πάντα για να την ξεθεμελιώσει:
-Το 2015, το ποσοστό του πληθυσμού που έχει υλικές στερήσεις σε βασικά αγαθά έφτασε το 22,2%, έναντι 21,5% το 2014 και 12,8% το 2005, προ κρίσης.
-Το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν αδυναμία να έχουν ικανοποιητική θέρμανση τον χειμώνα ανέρχεται σε 29,2% (50,8% για τα φτωχά νοικοκυριά).
-Το 52,4% του συνόλου των νοικοκυριών που έχουν λάβει καταναλωτικό δάνειο δηλώνει ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ στην αποπληρωμή αυτού ή των δόσεων.
-Το 41% των ελληνικών νοικοκυριών δηλώνει δυσκολία στην πληρωμή του ενοικίου (ή της δόσης δανείου της κύριας κατοικίας).
-Το 40,6% δηλώνει αδυναμία στην πληρωμή των πάγιων λογαριασμών. Για τα φτωχά νοικοκυριά, τα αντίστοιχα ποσοστά φτάνουν το 64,7% και το 60,9%.
-Το 28,1% του πληθυσμού ζει σε σπίτια με στενότητα χώρου (το ποσοστό στα φτωχά νοικοκυριά εκτοξεύεται στο 42%), ενώ 28,8% των νοικοκυριών αντιμετωπίζουν ελλείψεις βασικών ανέσεων στην κατοικία τους. Για παράδειγμα, το 15,2% του συνόλου των νοικοκυριών έχει διαρροή στη στέγη ή υγρασία.
Αντιλαμβάνεται κανείς τι θα δείξουν τα στοιχεία της έρευνας για το 2016, μετά την κατάργηση του ΕΚΑΣ και τη νέα χιονοστιβάδα φόρων…