Η Μερόπη Τζούφη στο «ΚONTRA»

«Έρχονται προσλήψεις μονίμων στην εκπαίδευση»

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «kontra» και στον Γιώργο Μελιγγώνη, μίλησε η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη

H κ. Τζούφη αναφέρθηκε στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις μετά την πρόταση μομφής της Ν.Δ. τονίζοντας ότι «Η Νέα Δημοκρατία είχε προαποφασίσει και έψαχνε τρόπο να απορρίψει τη συμφωνία, ακριβώς γιατί έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα.»

Παράλληλα η υφυπουργός αναφερόμενη στη στάση που αναμένεται να κρατήσουν οι βουλευτές επεσήμανε ότι «σε θέματα που συμφωνούν οι βουλευτές, μπορούν να διαφοροποιούνται από τις θέσεις των κομμάτων.»

Παράλληλα η κ. Τζουφη μιλώντας για θέματα της αρμοδιότητας της προανήγγειλε μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Για τις αντιδράσεις για τη Συμφωνία…

Η Νέα Δημοκρατία είχε προαποφασίσει και έψαχνε τρόπο να απορρίψει τη συμφωνία, ακριβώς γιατί έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα. Τώρα για τον χώρο του ΚΙΝΑΛ, βλέπω ότι υπάρχει μία πολύ μεγάλη διαφοροποίηση, ξέρουμε ότι η κ. Γεννηματά εκφράζει τουλάχιστον σε ηγετικό επίπεδο μία μειοψηφική άποψη… βεβαίως φάνηκε τουλάχιστον σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ότι οι περισσότεροι συμφωνούσαν με αυτού του τύπου την επιλογή. Παρ’ όλα αυτά θεωρώ ότι είναι ένας χώρος ο οποίος, διαχρονικά και παραδοσιακά, αλλά και στο επίπεδο που στέκονται και τα αδελφά κόμματα στην Ευρώπη, θα πρέπει να ξαναδεί τη θέση του. Πρόκειται για μία σημαντική, ιστορική ευκαιρία για τη χώρα μας. Οπωσδήποτε είναι μία πολύ σημαντική επιτυχία, δεδομένου ότι τρία δεδομένα, τα οποία ήταν ο γεωγραφικός προσδιορισμός, χρόνια τον ζητούσαμε, το δεύτερο είναι το erga omnes και το τρίτο ήταν να φύγουν τα στοιχεία του αλυτρωτισμού και μάλιστα δια της συνταγματικής αναθεώρησης που ήταν κάτι το οποίο στο μεσοδιάστημα δεν είχε συζητηθεί. Επομένως σε τρία πολύ σημαντικά θέματα, φαίνεται να προκύπτουν από τις συγκεκριμένες συνθήκες που επικρατούν στη γειτονική χώρα, καθώς ξέρουμε και εκεί ότι για τουλάχιστον για το κύριο κόμμα του ΖΑΕΦ, αυτή τη στιγμή ελέγχεται από τον πρόεδρο τον Ιβάνοφ για ενδοτισμό. Ότι τα έχει δώσει όλα. Βλέπουμε δηλαδή ότι το ομοταγές κόμμα του κ. Μητσοτάκη συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο. Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό να προχωρήσει έτσι όπως έχουμε ορίσει… και από εκεί και πέρα νομίζω ότι μπορούμε να τη συζητήσουμε στην Ελληνική Βουλή και θεωρώ ότι μέσα από ώριμη σκέψη θα υπάρξει δυνατότητα να ψηφιστεί γιατί είναι πολύ σημαντική για την επόμενη ημέρα στα Βαλκάνια.

Για τα επιχειρήματα της πΓΔΜ

Δεν ήταν εύκολο, θυμάστε μάλιστα ότι ο κ. Κουμουτσάκος το έθετε ως προϋπόθεση για να περάσουμε από… κάτω. Επομένως τώρα το έχει επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να γίνουν κανονικά, όλες οι μεταβολές , από το γειτονικό κράτος και από εκεί και πέρα θα έρθει στην ελληνική Βουλή. Επιμένω και θεωρώ, ήδη έχουν διατυπωθεί αυτές οι απόψεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ξέρουμε ότι ο κ. Δανέλης, το ποτάμι δια του κ. Θεοδωράκη, το είπε και σήμερα εξάλλου στη Βουλή, ο κ. Θεοχαρόπουλος έχει κάνει δήλωση η ΔΗΜΑΡ, δηλαδή φαίνεται ότι ο χώρος της κεντροαριστεράς κατά πλειοψηφία και το ΚΙΔΗΣΟ του κ. Παπανδρέου θεωρούν ότι θα πρέπει, ότι είναι μία ιστορική ευκαιρία για την χώρα, διότι είμαστε σε μία εξαιρετικά ασταθή περιοχή, θέλουμε ειρήνη και ασφάλεια με τους βόρειους γείτονες μας, διότι αλλιώς… θυμίζω εδώ ότι ο κ. Ζάεφ, ουσιαστικά βγήκε στην εξουσία σε μία διαδικασία που θα μιλούσαμε ακόμα και για διάσπαση του κράτους. Ξέρετε ότι εκεί έχουμε δύο εθνότητες. Έχουμε τους Αλβανούς και τους Σλάβο-Μακεδόνες, επομένως είναι πολλοί πιθανώς που θα ήθελαν αυτό το κράτος να διαχωριστεί. Ξέρουμε ότι υπάρχουν προσπάθειες από την πλευρά της Τουρκίας να υπάρξει διεμβόλιση αυτού του κράτους, άρα έχουμε πάρα πολλούς λόγους και για την ειρήνη της περιοχής αλλά κυρίως και για να περάσουν οι ενεργειακοί δρόμοι, για να αναπτυχθούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, για να γίνει όπως είπαμε η Θεσσαλονίκη το κέντρο της Βαλκανικής, που έχει τις προϋποθέσεις. Και να το πώς και αλλιώς, για να ενισχυθεί η δύναμη των Δυτικών Βαλκανίων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για τη στάση των βουλευτών

Κοιτάξτε δεν είναι ακριβώς έτσι. Διότι και άλλα πολύ σημαντικά νομοσχέδια στην ελληνική Βουλή, όπως ξέρετε, που έχουν να κάνουν με το δικαιωματικό κομμάτι, δεν πέρασαν αποκλειστικά από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει και το κοινοβουλευτικό πολίτευμα. Σε θέματα που συμφωνούν οι βουλευτές, μπορούν να διαφοροποιούνται από τις θέσεις των κομμάτων. Αυτό είναι και το ζητούμενο. Να επιτυγχάνει κανείς τις ευρύτερες συναινέσεις. Και θεωρούμε ότι εφόσον ακολουθηθούν αυτές οι διαδικασίες θα υπάρχει εκείνη η ωριμότητα και θα βρεθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να προχωρήσουμε παραπέρα.

Για τις διαφοροποιήσεις

Κοιτάξτε, αυτές τις διαφοροποιήσεις, ίσως και να τις δούμε και αυτές τις μέρες, διάβαζα τώρα καθώς ερχόμουν ότι το ποτάμι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, διότι θεωρεί ότι εν πάση περιπτώσει αυτό αφορά συνολικά την πορεία της κυβέρνησης και όχι μόνο τη συγκεκριμένη συμφωνία. Μπορούν να υπάρχουν σε ένα δημοκρατικό καθεστώς τέτοιου τύπου διαφοροποιήσεις, εγώ εκείνο που θέλω να πω είναι ότι σήμερα είναι και μία ιστορική ημέρα, έκλεισε όπως είπε και ο πρωθυπουργός… αυτή η περίοδος, η τελευταία φάση των μνημονίων για την πατρίδα μας. Φαίνεται ότι όπως δείξατε και στο Γιουρογκρουπ υπάρχουν σκέψεις για σημαντική ελάφρυνση του χρέους. Είναι ένα θέμα που αφορά τις επόμενες γενιές, επομένως μετά από μία μακρά περίοδο επιτροπείας, σκληρών μνημονίων και λιτότητας μπορούμε να πούμε ότι επιτεύχθηκαν εκείνα τα οικονομικά μεγέθη, με τις θυσίες του ελληνικού λαού, που μας επιτρέπει να μιλήσουμε για την επόμενη ημέρα.

Για την αξιολόγηση των καθηγητών

Μέσα από αυτό το νομοσχέδιο το μόνο που καταργήθηκε ήταν μόνο η αξιολόγηση των καθηγητών, η οποία είχε δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, ήταν ο περίφημος νόμος Διαμαντοπούλου, στο προηγούμενο διάστημα η οποία είχε, όταν λέμε τιμωρητικό χαρακτήρα, δηλαδή αυτός που θα αξιολογείτο πάρα πολύ χαμηλά αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο διαθεσιμότητας, πιθανός και της απόλυσης.

Για προσλήψεις εκπαιδευτικών

Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάποιο νούμερο, ωστόσο μιλάμε για προσλήψεις μονίμων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Το βίντεο της συνέντευξης:

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή