Πάνω από 60.000 επιχειρήσεις απέδρασαν σε γειτονικούς φορολογικούς παραδείσους, κυρίως στα βαλκάνια και την Κύπρο. Τα στοιχεία, για το 2015 δείχνουν αυξημένη ροή προς την Βουλγαρία, παρά την διαφορά γλώσσας και το χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού από την Ελλάδα. Η αλήθεια των αριθμών είναι σκληρή, με τις γειτονικές χώρες, όπως είναι η Βουλγαρία και η Κύπρος, να ισχύουν συντελεστές της τάξης του 10% και 12,5% αντίστοιχα. Στην Ελλάδα ο φορολογικός συντελεστής φθάνει από φέτος το 29% και είναι ο υψηλότερος μεταξύ των χωρών της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας και της Ιταλίας. Στο θέμα των εργοδοτικών εισφορών τα πράγματα έχουν γίνει χειρότερα μετά τις τελευταίες απαιτήσεις των δανειστών, με τις εργοδοτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης (24,6%) είναι 10% μεγαλύτερες από τον μέσο όρο των γειτονικών χωρών (15,2%). Ο Φ.Π.Α. (24%) είναι ο υψηλότερος, ενώ η συνολική φορολογική επιβάρυνση για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ανέρχεται στο 51,9% των εσόδων τους!
Στοιχεία που έγιναν γνωστά μέσα στο 2016, δείχνουν πως ακόμα και μετά την συμφωνία με τους δανειστές, η «φυγή» των επιχειρήσεων συνεχίστηκε, με ρυθμό που ορισμένες φορές έφτανε και τις 100.000 ευρώ ημερησίως.
Αυτό σημαίνει αποεπένδυση και μείωση των προοπτικών ανάπτυξης, ενώ παράλληλα ενισχύονται οι γειτονικές ανταγωνιστικές οικονομίες.
Όμως πολλοί ρωτάνε πώς, φεύγει μία επιχείρηση, από την αγορά στην οποία την «γέννησε» και πάει αλλού, δεν χάνει πελάτες και δεν ξοδεύει μία περιουσία στην μετακίνηση; Η αλήθεια είναι πως σύμφωνα με τα όσα τονίζουν οι κοινωνικοί φορείς, είναι ακριβή η μετακίνηση, αλλά ακόμα και έτσι συμφέρει μακροπρόθεσμα. Η διαδικασία, είναι σχετικά απλή. Πρώτα, ανοίγει η νέα επιχειρηματική μερίδα σε άλλη χώρα, με την έκδοση ΑΦΜ. Ακολουθεί η μεταφορά κεφαλαίων, προκειμένου να υπάρχει η απαραίτητη ρευστότητα για την εξυπηρέτηση των παραγγελιών, κόντρα στα Capital Controls και τέλος, ακολουθεί η μεταφορά των δραστηριοτήτων της επιχείρησης στο εξωτερικό.
Έρευνα της «Endeavor Greece» δείχνει πως τέσσερις στις δέκα εταιρείες εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό. Ακόμα χειρότερα, το ποσοστό αυτό, είναι διπλάσιο από την αντίστοιχη έρευνα της εταιρίας, τον περασμένο Ιούλιο, μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και της τραπεζικής αργίας.
Με λίγα λόγια, περισσότερες από 9.000 μικρές, μεσαίες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις σκέπτονται το ενδεχόμενο να φύγουν σε χώρα του εξωτερικού, ενώ, το 15% έχει ήδη μεταφέρει την έδρα του στο εξωτερικό.
Η έρευνα, αποκαλύπτει πως στην αγορά υπάρχει απαισιοδοξία για το μέλλον, σε ποσοστό 56% πιστεύουν ότι η κατάσταση στη χώρα θα βελτιωθεί σε περισσότερα από πέντε χρόνια, ενώ μόλις το 9% βλέπει βελτίωση στην επόμενη διετία. Το 80% των επιχειρηματιών δηλώνουν ότι εάν άρχιζαν σήμερα την επιχείρησή τους θα το έκαναν στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα.Το μεγαλύτερο χτύπημα, ήταν τα Capital Controls που λειτούργησαν ως η τελευταία σταγόνα για πολλές επιχειρήσεις που ετοιμάζουν σχέδια «μετανάστευσης».