Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2025

Η κυβέρνηση βάζει “φρένο” στα σενάρια για πρόσθετα μέτρα το 2018

«Δεν υπάρχουν πρόσθετα μέτρα για το 2018»”

Σε ρυθμούς… ΔΝΤ κινούνται στο Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη.

Οι τρεις υπουργοί Τσακαλώτος, Παπαδημητρίου και Χουλιαράκης αναχωρούν σήμερα για την Ουάσινγκτον, όπου και θα έχουν προπαρασκευαστικές επαφές ενόψει της Εαρινής Συνόδου που ξεκινά αύριο. Πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη κρατούν μικρό καλάθι και αποφεύγουν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους να μιλούν με ημερομηνίες και να χρησιμοποιούν κατηγορηματικές αναφορές για το θέμα του χρέους. Ένδειξη, προφανώς  του ότι φοβούνται δυσάρεστα απρόοπτα. Και στην κατεύθυνση αυτή, ξορκίζουν νέες καθυστερήσεις με πρόσχημα τη διαφωνία ΔΝΤ-Γερμανίας.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι σε ό,τι αφορά στον γόρδιο δεσμό του χρέους: το ΔΝΤ για να μπορεί να βγάλει θετικό DSA έχει απαιτήσει μία ισχυρή δέσμευση για την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μετά το 2018 αλλά και την συγκεκριμενοποίηση αυτών των μέτρων από τώρα. Την ώρα που η στάση της Γερμανίας περιπλέκει την κατάσταση, καθώς είναι το λιγότερο επιφυλακτική αναφορικά με μια αναλυτική περιγραφή των μέτρων. Λόγος της επιμονής αυτής είναι η γερμανική άποψη ότι μια ρύθμιση χρέους θα μειώσει τη βούληση της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις.

Με βάση τα παραπάνω, θα πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα στην εαρινή σύνοδο. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως «είναι η πρώτη φορά που μια λύση φαίνεται ορατή και εφικτή». Αλλά πέρα από τα όσα πιστεύουν υπάρχει πάντοτε ο παράγοντας Σόιμπλε που μπορεί ανα πάσα στιγμή να δημιουργήσει νέα εμπόδια. Κι αυτό, γιατί δεν είναι εύκολη υπόθεση μια υποχώρηση του Βερολίνου με ρύθμιση του ελληνικού χρέους ενόψει των γερμανικών εκλογών.

«Δεν υπάρχουν πρόσθετα μέτρα για το 2018»

«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόσθετων μέτρων για το 2018», σχολιάζει η κυβέρνηση αναφορικά με την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα με βάση τη σημερινή έκθεσή του (Fiscal Monitor).

Μάλιστα, πηγές του Μαξίμου εξηγούν πως « το πρόβλημα των διαφορετικών προβλέψεων έχει λυθεί ήδη από το Μάιο του 2016, στα πλαίσια της πρώτης αξιολόγησης, με τη θεσμοθέτηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής». Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το non paper της κυβέρνησης: Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη έκθεσή του, το φθινόπωρο του 2016, το ΔΝΤ προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% για το 2016. Αντί αυτού, τώρα αποδέχεται την υπεραπόδοση σχεδόν κατά 7 φορές πάνω από τον στόχο του 0,5% στο 3,3% ή αλλιώς κατά 5,8 δισ. ευρώ πάνω από αυτό που προέβλεψε το φθινόπωρο του 2016!Οι προβλέψεις για το 2017 είναι στο 1,8% (από 0,7% που προέβλεπε πριν), επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους του προγράμματος. Η πρόβλεψη για το 2018 είναι στο 2,0%, αντί για 1,6% που προέβλεπε τον Οκτώβριο του 2016. Ο στόχος για το 2018, βάσει του προγράμματος, είναι στο 3,5%, στόχος που σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την κυβέρνηση θα επιτευχθεί. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόσθετων μέτρων για το 2018, καθώς το πρόβλημα των διαφορετικών προβλέψεων έχει λυθεί ήδη από το Μάιο του 2016, στα πλαίσια της πρώτης αξιολόγησης, με τη θεσμοθέτηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής.

Παππάς: Δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις

Σαφής ότι «δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχουμε καθυστερήσεις» σε ό,τι αφορά στο θέμα του χρέους ενόψει και της έναρξης της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ εμφανίστηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.
Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «στο κόκκινο», ο κ. Παππάς τόνισε πως «αν δεν επικρατήσουν πολιτικές σκοπιμότητες θα έχουμε λύση ότι η Ελλάδα δεν θα συναντήσει πρόβλημα εξυπηρέτησης χρέους».Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είπε πως: «τώρα είμαστε μπροστά σε μία απόφαση που αφορά κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και το ΔΝΤ. Δεν μπορεί και δεν πρέπει και δεν θα το επιτρέψουμε να γίνει με την πρόφαση των διαφωνιών να σπαταληθεί κι άλλος χρόνος». Και όπως τόνισε στη συνέχεια, αυτή τη στιγμή το σενάριο για επιβολή ακραίων μέτρων λιτότητας έχει κλείσει και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να εξαντλήσει όλες της τις διπλωματικές ικανότητες και να κάνει καθαρό ποιες είναι οι αναπτυξιακές δυναμικές και να μπορέσουμε να επικυρώσουμε μια πολύ θετική λύση σύντομα». Δριμεία επίθεση όμως εξαπέλυσε στη ΝΔ με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και την καρατόμηση της Κ. Παπακώστα. «Στο στρατηγικό δίλημμα της ΝΔ απαντά ο κ. Μητσοτάκης και εμμένει στην αριστερή παρένθεση και έχει κάνει μια σαφή επιλογή. Την ακροδεξιά που έφερε ο κ. Σαμαράς, την έβαλε στη διοίκηση της ΝΔ και καλείται να εξηγήσει γιατί επιμένει σ’ αυτή τη στρατηγική και γιατί δεν θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα.», είπε για να προσθέσει πως «η στρατηγική επιλογή είναι ο σφιχτός εναγκαλισμός με τις φωνές της ακροδεξιάς παντρεμένο με ακραίες νεοφιλελεύθερες συνταγές».

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή