Η κυβέρνηση ψάχνει για επενδυτές ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες

Σε χθεσινH συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό (27.3.2016), ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας ανέφερε πως η κυβέρνηση μελετά πλάνο οικονομικής πολιτικής, σύμφωνα με το οποίο θα εξεταστούν οι οικονομικές δυνατότητες των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, με στόχο να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας. Αξιοπρόσεκτη ήταν η ακόλουθη άποψη του κ. Μάρδα: «Εάν υπάρχουν κάποιοι εξ’ αυτών που έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν στη χώρα από 250.000 ευρώ θα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση παραμονής». Μακάρι να έλθουν στη χώρα μας χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, που να επενδύσουν πολλά εκατομμύρια ευρώ (€) στην ελληνική οικονομία. Ωστόσο, ο κάθε κύριος Μάρδας και μάλιστα αν πρόκειται για πανεπιστημιακό δάσκαλο, οφείλει να γνωρίζει ότι η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων αναπτυξιακών ρυθμών για την οποιαδήποτε χώρα της υφηλίου, εξαρτάται πρωτίστως από την διαχρονική άνοδο των εξαγωγών σε αγαθά και υπηρεσίες, την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις  και την ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας σε κατοικίες, κτήρια και υποδομές.  Οι αξιόλογες εισροές κεφαλαίων για επενδυτικούς σκοπούς, δίνουν την δυνατότητα σε χώρες σαν την Ελλάδα, με μεγάλα κρατικά ελλείμματα και υψηλό δημόσιο χρέος, να εξασφαλίζουν σημαντικούς χρηματικούς πόρους, τόσο για την χρηματοδότηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, όσο και για την εξυπηρέτηση του κρατικού τους χρέους.

Το θέμα που θα μας απασχολήσει στη συνέχεια, είναι οι άμεσες επενδύσεις και η συμβολή τους στην επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Άμεσες επενδύσεις που θα ευχόμασταν να προέρχονταν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ξένων μεταναστών και προσφύγων, που κατά δεκάδες χιλιάδες συρρέουν από τα τουρκικά παράλια στη χώρα μας. Ως άμεσες επενδύσεις θεωρούνται τα ξένα κεφάλαια που εισρέουν σε μια χώρα και αξιοποιούνται σε αποδοτικά επενδυτικά έργα, κυρίως σε επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, σε διάφορους οικονομικούς κλάδους. Η ελληνική οικονομία λόγω της σφοδρότατης οικονομικής-δημοσιονομικής κρίσης που την μαστίζει τα τελευταία χρόνια, δεν δημιουργεί νέους αποταμιευτικούς πόρους για την χρηματοδότηση επενδυτικών έργων και παράλληλα οι διαθέσιμες αποταμιεύσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα συνεχώς μειώνονται. Συνεπώς, η ασφαλέστερη και παραγωγικότερη λύση, είναι η παροχή κινήτρων για την αύξηση της εισροής ξένων επενδυτικών κεφαλαίων. Ακόμα και οι πόροι του ΕΣΠΑ θεωρούνται άμεσες επενδύσεις, καθότι εισρέουν στη χώρα μας από τα διάφορα κοινοτικά ταμεία για επενδυτικούς σκοπούς. Συνεπώς, το αποτελεσματικότερο φάρμακο για έξοδο από το τέλμα της ύφεσης, την διατηρησιμότητα της αναπτυξιακής διαδικασίας και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, είναι η αύξηση των άμεσων επενδύσεων από την οποιαδήποτε ξένη πηγή, όπως ΕΣΠΑ, Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ, κ.λπ.

Χώρες σαν την Κίνα, τη Ιρλανδία, την Ινδία, τη Σιγκαπούρη, την Ταιβάν, κ.λπ., που βαδίζουν με σταθερά βήματα στην ατραπό της ανάπτυξης, έχουν εισροές κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις πολλών δις δολαρίων ($). Αξιοπρόσεκτο είναι ότι οι μεγάλες εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, δίνουν την δυνατότητα σε χώρες σαν την Ελλάδα με πελώριο δημόσιο χρέος, να βρίσκουν πολύτιμους χρηματικούς πόρους για την χρηματοδότηση σημαντικού μέρους των τεράστιων τοκοχρεολυτικών τους  δαπανών. Άρα, το φλέγον ερώτημα για την αναπτυξιακή εκτίναξη της χώρας μας είναι: Τι μέτρα οικονομικής πολιτικής απαιτούνται, για την αύξηση της εισροής ξένων κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις, ώστε η αναπτυξιακή επανεκκίνηση της εθνικής μας οικονομίας από προπαγανδιστικά κομματικά λόγια να καταστεί χειροπιαστό γεγονός; Αν η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί κάποιο πλάνο πολιτικής για την εισροή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες της Μέσης Ανατολής, χρήσιμο θα ήταν να το έδινε στην δημοσιότητα για την διεξαγωγή παραγωγικού και καλοπροαίρετου διαλόγου.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή