Της Αγγελικής Αδαμοπούλου από την Κυριακάτικη Kontranews
Tο ξέσπασμα της πανδημίας σταδιακά αποκαλύπτει το πιο τιμωρητικό και κατασταλτικό προφίλ της κυβέρνησης η οποία, πίσω από το δόγμα της ατομικής ευθύνης, μάταια προσπαθεί να κρύψει τις αστοχίες της, τις παλινωδίες και την προχειρότητα με την οποία διαχειρίζεται την υγειονομική κρίση. Απέναντι στα αιτήματα των μαθητών που προχωρούν σε καταλήψεις, ζητώντας να ληφθούν μέτρα ασφαλείας στα σχολεία τους για την προστασία τους από την πανδημία, το Υπουργείο Παιδείας απάντησε ανακοινώνοντας ότι θα αναπληρωθούν οι χαμένες διδακτικές ώρες, μέσω διδασκαλίας τις ημέρες σχολικών εορτών, αργιών, Σαββάτων και σχολικών περιπάτων, μην αφήνοντας η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανοιχτό κάποιο «παράθυρο» διαλόγου με τους μαθητές. Προέβη μάλιστα στη δήλωση ότι «δεν μπορεί οποιοσδήποτε να εμποδίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση».
Αλήθεια κ.Κεραμέως, διερωτηθήκατε ποιος παραβιάζει το δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση πριν προβείτε στο ολίσθημα αυτό; Αναρωτηθήκατε ποιος συρρικνώνει το δικαίωμα εκπαίδευσης, όταν αγνοείτε το αυτονόητο αίτημα μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών να ληφθούν όλα τα απαραίτητα θετικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων; Αντί η κυβέρνηση να αναλάβει τη δική της μεγάλη κρατική ευθύνη, αρκείται στα παγουρίνο, στις μάσκες για γίγαντες και στην περιβόητη «ατομική ευθύνη» που έχει μετατραπεί σε πανάκεια, ενώ όταν οι μαθητές διεκδικούν 15 μαθητές ανά τάξη, προσλήψεις περισσοτέρων καθηγητών και καθαριστριών στα σχολεία τους, φροντίδα για τις δομές που καταρρέουν, οριστική λύση των διαχρονικών προβλημάτων της Παιδείας, η κυβέρνηση τους απαντάει πως αυτά που ζητούν είναι ανέφικτα λόγω κόστους.
Είναι πάγια η τακτική της κυβέρνησης να επικαλείται δημοσιονομικό κενό, όταν καλείται να προστατεύσει κοινωνικά δικαιώματα, όπως τα δικαιώματα των μαθητών, όπως τα εργασιακά δικαιώματα, όταν καλείται να προβεί σε προσλήψεις εκπαιδευτικών, καθαριστριών, γιατρών και νοσηλευτών, να ικανοποιήσει αιτήματα κλάδων που επλήγησαν από την ύφεση που εξαπέλυσε η πανδημία, όμως όλως παραδόξως τα δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν, ή μάλλον και να μην υπάρχουν, θα έπρεπε να τα εφεύρουμε, για αλόγιστες δημόσιες δαπάνες σε εξοπλισμούς και για την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων της τοξικής ολιγαρχίας. Λεφτά υπάρχουν για τις 70 συμβάσεις που έχουν υπογραφεί σε διάστημα μόλις δύο μηνών, με την «αγορά της εικοσαετίας» που βρίσκεται σε εξέλιξη, με αφορμή των γεγονότα του περασμένου Μαρτίου στον Εβρο, να εκτινάσσει τον προϋπολογισμό της στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ συμφωνήθηκε να διατεθεί για κλούβες και βάρκες, για περιπολίες στον Εβρο, ποσό 8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, με προσπάθειες για την απορρόφηση επιπλέον 17 εκατ. ευρώ.
Οταν όμως οι μαθητές ζητούν Παιδεία μέσα σε συνθήκες τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και πραγματοποιούν κινητοποιήσεις, συκοφαντούνται, καταστέλλονται, υποβαθμίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση και επιπλήττονται από τα συστημικά ΜΜΕ. Η Κυβέρνηση απαντά με προσαγωγές μαθητών και με εισαγγελικές παρεμβάσεις. Προκειμένου να καμφθεί το αγωνιστικό φρόνημα των μαθητών και να απεμπολήσουν τις αξιώσεις τους, η Κυβέρνηση στοχοποιεί τους μαθητές που αγωνίζονται για ενίσχυση της υγειονομικής θωράκισης των σχολείων τους και προστασία της Δημόσιας Υγείας, καταφεύγοντας σε αυταρχικά αστυνομικά μέτρα παλαιάς κοπής, με στόχο την τρομοκράτηση των νέων παιδιών.
Ο Ξάνθος Γερμανάκος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Μαθητών και μαθητής Λυκείου στο Πέραμα, έθεσε την κυβέρνηση προ των ευθυνών της πολύ εύστοχα, αποστομώνοντας όλα τα συκοφαντικά στόματα που πίσω από τις κινητοποιήσεις των μαθητών βλέπουν αρνητές της μάσκας. «Οι μαθητές έμειναν σπίτι τους, με μεγάλη ευθύνη, στην καραντίνα, είδαν να μοιράζονται δισ. σε επιχειρήσεις, όχι όμως να αναβαθμίζονται τα σχολεία τους, για να μπορούν να τους υποδεχτούν με ασφάλεια. Ο βασικός φορέας που υποκινεί τους μαθητές και τις κινητοποιήσεις τους είναι η κυβέρνηση με την ανεύθυνη πολιτική της και τις μάσκες-αλεξίπτωτα που μοίρασε στις τάξεις. Είναι αντιφατικό να θεωρούνται οι έφηβοι ώριμοι για να ψηφίσουν, αλλά να τους κατηγορούν ότι δεν είναι ώριμοι να αποφασίσουν πώς θα αγωνιστούν ή πώς δεν ακολουθούν δημοκρατικές διαδικασίες για τις καταλήψεις τους και να τους συκοφαντούν».
Η φαρσοκωμωδία της συνωμοσιολογίας και της λασπολογίας κατά μαθητών, γονέων και της εκπαιδευτικής κοινότητας πρέπει να λάβει τέλος. Καλούμε την κυβέρνηση, αντί να ψάχνει για ψεκασμένους και να τρομοκρατεί, αντί να τιμωρεί και να διώκει μαθητές, να σταθεί αρωγός στα προβλήματά τους και να πάψει να αντιδρά με νηπιακή ανωριμότητα και εγκληματική αμέλεια απέναντι σε ευάλωτους μαθητές, οι οποίοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους με περισσή ωριμότητα και σοβαρότητα.
*Bουλευτής Α’ Αθηνών του ΜέΡΑ 25