Η κυβέρνηση «έσβησε τις φωτιές» για τη σύμβαση της Cosco

«ΠΥΡΑ» ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ                                                                                                  

Πυροσβεστικού χαρακτήρα ήταν η παρέμβαση της κυβέρνησης μετά τη «θύελλα» που προκάλεσε το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και της σύμβασης με την COSCΟ, παραμονές της βαρυσήμαντης επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Πεκίνο.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε μία καλή νομοθέτηση τόσο για το δημόσιο συμφέρον, όσο και για την COSCO.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δρίτσας ανέφερε: «Δεν υπήρχε κανένας λόγος για να δημιουργηθεί αυτή η αντίδραση και όλη αυτή η αναταραχή. Η στόχευση της κυβέρνησης να εξασφαλίσει καλή νομοθέτηση δεν αφορά μόνο το δημόσιο συμφέρον αλλά και το συμφέρον του παραχωρησιούχου».

Πρόσθεσε μάλιστα «με ευθύνη προχωρήσαμε σε αυτές τις νομοτεχνικές βελτιώσεις οι οποίες μπορούν να δοκιμαστούν και να κριθούν  και στην πράξη».

Έτσι το θέμα COSCO έληξε με την κατάθεση νομοτεχνικών βελτιώσεων από τον κ. Δρίτσα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ξαφνική εμπλοκή στο ζήτημα της παραχώρησης του ΟΛΠ.

Οι αλλαγές αφορούν τα άρθρα 5,6,9 και 12 του κυρωτικού νόμου αλλά και τα: 14,15 και 19 του συνολικού νομοσχεδίου.

«Η ΕΥΘΥΝΗ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ»

Πόλεμος όμως ξέσπασε σχετικά και με το ποιος είχε την ευθύνη. Ο υπουργός ναυτιλίας δήλωσε κατηγορηματικά:«Άβολες μάς ήταν πάντα οι καρέκλες της εξουσίας», καθότι τόσο ο ίδιος αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αντιπολίτευσης ήταν ανέκαθεν αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. 

«Αναλαμβάνω όλη την ευθύνη γι’ αυτό αλλά ήταν και μια πρωτοβουλία της γενικής γραμματείας της κυβερνήσεως στο πλαίσιο όλα τα σχέδια νόμου να τα ελέγχει και να παρεμβαίνει στο πλαίσιο της καλής νομοθέτησης», είπε ο κ. Δρίτσας εξηγώντας τις αλλαγές στο νομοθέτημα που παρουσίασε η κυβέρνηση, οι οποίες δεν είχαν καμία σχέση με το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Cosco, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των Κινέζων που έστειλαν επιστολή στη Βουλή και στον πρωθυπουργός διαμαρτυρόμενοι για αθέτηση συμφωνιών.

Στη συνέχεια ο υπουργός εξαπέλυσε επίθεση κατά των ΜΜΕ υποστηρίζοντας πως αυτά ευθύνονται για το φιάσκο και τα περί αδειάσματος του Μαξίμου από τον ίδιο.

«Η πρωτοβουλία δεν ήταν μόνο δική μου αναλαμβάνω την ευθύνη αλλά και της γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης. Υπήρξε μια είδηση ότι ο Δρίτσας αδειάζει το Μαξίμου καλώ αυτή την αίθουσα να αντισταθεί σε αυτή την αθλιότητα.

Μην ανέχεστε αυτού του είδους την αγυρτεία απ’ όπου κι αν εκδηλώνεται υπερασπιστείτε όλοι το πολιτικό σύστημα της χώρας όταν πραγματικά αυτό μπορεί να λειτουργήσει και μην αφήνουμε στο μιντιακό σύστημα και σε άλλα συστήματα εξωγενή να καθορίσουν τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα και να οδηγήσουν τα πράγματα προς την απαξίωση κάθε λειτουργίας κάθε θεσμικής πραγματικής αναπαραγωγής της πραγματικότητας προς άλλες κατευθύνσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΕ-Η ΖΗΜΙΑ ΕΓΙΝΕ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για «αθέτηση της συμφωνίας» με την COSCO εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταλογίζοντάς της ότι μπορεί με να υπαναχώρησε τελικα αλλά έθεσε σε κίνδυνο τις σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα και έστειλε αρνητικό μήνυμα στους επενδυτές.

Ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι μόλις μια ημέρα πριν από την κύρωση της σύμβασης έφερε στη Βουλή ένα κείμενο που αλλάζει τη συμφωνία πλήττοντας την αξιοπιστία της χώρας. 

«Με τα παιδαριώδη τερτίπια σας αντί να κυρώσετε τη συμφωνία την ακυρώσατε πολιτικά» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πουθενά καμία κυβέρνηση οποιαδήποτε κόμματος που να αθετεί την υπογραφή της.

«Η κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε όριο αναξιοπιστίας» ανέφερε και έκανε λόγο για υπονόμευση της σχέσης της Ελλάδας με την Κίνα που καλλιεργήθηκε συστηματικά από τις προηγούμενες κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εστίασε, όμως, και στη βλάβη που προκάλεσε αυτή η τακτική απέναντι στους υποψήφιους επενδυτές παρά το γεγονός ότι «υπαναχώρησε» υπό το βάρος της πραγματικότητας.

«Διώχνετε επενδύσεις και στερείτε από τους άνεργους κάθε προοπτική να βρουν δουλειά» είπε και ανέφερε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την επιτομή της υποκρισίας, της αναξιοπιστίας και της αναποτελεσματικότητας.

«ΠΥΡΑ» ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, τα οποία κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι πλήττει την αξιοπιστία της χώρας. «Να μας πει ο υπουργός τι ακριβώς συμβαίνει. Είναι ένα κείμενο υπογεγραμμένο, οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν. Ο αντισυμβαλλόμενός του είναι ουσιαστικά το κινεζικό δημόσιο, όπου θα πάει αύριο ο πρωθυπουργός.

Οποιαδήποτε αλλοίωση σημαίνει ότι η συμφωνία είναι στον αέρα. Δεν μπορείτε να στιγματίζετε τη χώρα. Γνωρίζει ή δεν γνωρίζει ο κ. Τσίπρας;» αναρωτήθηκε η Όλγα Κεφαλογιάννη από τη ΝΔ. «Η δουλειά της εταιρείας είναι να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της και της Βουλής να συζητά και να κάνει νομοτεχνικές βελτιώσεις. Έχετε δει αν πρόκειται για νομοτεχνικές βελτιώσεις ή κάτι άλλο;

Εκτός αν έχετε ταυτιστεί με τους δικηγόρους της Cosco. Αν θέλετε να ξεδιπλώσουμε την πολιτική της σπέκουλας και της καταστροφολογίας δεν είναι σωστό. Πριν αναγνωστεί η επιστολή σπεύσατε όλοι να τερατολογήσετε, την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για το δημόσιο συμφέρον», είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη.

«Να ακυρωθεί η συζήτηση και δεν πειράζει, ας μην πάει ο πρωθυπουργός στην Κίνα», υποστήριξε ο Γιάννης Λαγός της Χρυσής Αυγής «Δεν δεχόμαστε να ξεκινήσει η διαδικασία αν ο υπουργός δεν φέρει τις αλλαγές» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος και σημείωσε ότι «δεν μπορεί η εθνική αντιπροσωπεία να εμπαίζεται. Αυτό που πειράζει αυτά που υπέγραψε, εμπαίζει τη Βουλή. Θα συνεχιστεί αυτό το παραμύθι σήμερα;».«Η κωμωδία έχει πολλά πρόσωπα. Στο κινέζικο μονοπώλιο τα έχετε δώσει όλα όλοι σας. Η μπότα του κινέζικου μονοπωλίου τα ζητά όλα» είπε από το ΚΚΕ η Διαμάντω Μανωλάκου.

«Πουθενά στον κόσμο δεν έχει συμβεί μία εταιρεία να αμφισβητεί την αξιοπιστία της κυβέρνησης και της Ελλάδας. Είτε πρόκειται για αφέλεια είτε για τυχοδιωκτισμό έχει πληγεί η αξιοπιστία της χώρας» επεσήμανε ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης.

«Ακούω ακραίες εκφράσεις που δεν με εκφράζουν», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος θυμίζοντας «τι σημαίνει διαπραγμάτευση μέχρι την τελευταία στιγμή».

«Είναι ανεπαρκής ατελέσφορος και ατελής ο τρόπος που συζητάμε», είπε τέλος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή