Την περίοδο 1980-2010 ο μέσος ετήσιος αναπτυξιακός ρυθμός της Κίνας ήταν γύρω στο 10%. Αναμφίβολα, εκπληκτικός αναπτυξιακός ρυθμός που δεν είχε παρατηρηθεί σε καμία άλλη χώρα του κόσμου κατά τη διάρκεια των τελευταίων 250 ετών, δηλαδή από τα μέσα του 18ου αιώνα που οριοθετείται η δημιουργία του σύγχρονου παγκόσμιου βιομηχανικού συστήματος. Χθες 24 Αυγούστου 2015, ο γενικός δείκτης του κινεζικού χρηματιστηρίου της Σαγκάης μειώθηκε -8,5%, σημειώνοντας μέσα σε μια μέρα απώλειες 364,3 μονάδων. Η πτωτική τάση του χρηματιστηριακού δείκτη της Σαγκάης είναι αξιοσημείωτη και παρατηρείται από τις αρχές Ιουνίου του 2015, αντανακλώντας την εξασθένηση των αναπτυξιακών ρυθμών της κινεζικής οικονομίας και τους φόβους περί βύθισης της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη σε φάση ύφεσης. Στα μέσα Ιουνίου 2015 ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης είχε φτάσει στο επίπεδο ρεκόρ των 5.200 μονάδων και χθες 24 Ιουλίου 2015 έπεσε στις 3.725,6 μονάδες, χάνοντας σε δυόμιση μήνες άνω του -28% της κεφαλαιοποιητικής του αξίας. Η κάμψη της χρηματιστηριακής αγοράς της Κίνας συμπαρασύρει τα μεγαλύτερα Χρηματιστήρια του κόσμου, όπως είναι τα Χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου, του Τόκιο, της Φραγκφούρτης, του Παρισιού, κ.λπ. Τις τελευταίες μέρες η πτωτική πορεία όλων αυτών των χρηματιστηριακών αγορών είναι δραματική και σε συνθήκες επιδείνωσης της κινεζικής οικονομίας ένα νέο παγκόσμιο κραχ καθίσταται αναπόφευκτο.
Η κινεζική οικονομία μετά από μια μακρά περίοδο εντυπωσιακών αναπτυξιακών επιδόσεων, έχει εισέλθει ήδη σε φάση αποδυνάμωσης της αναπτυξιακής της διαδικασίας. Το χθεσινό κραχ στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης και η τρομακτική πτώση στα υπόλοιπα Χρηματιστήρια του κόσμου, αποδίδονται στην δημοσιοποίηση της πληροφορίας ότι την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2015/Ιανουαρίου-Μαρτίου 2015 η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας μειώθηκε -0,3%. Η πτωτική τάση της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη χαλάρωση της οικοδομικής-κατασκευαστικής δραστηριότητας, σηματοδοτούν την ώθηση της κινεζικής οικονομίας σε φάση εξασθένησης των αναπτυξιακών της ρυθμών. Όταν μια χώρα από μέσους ετήσιους αναπτυξιακούς ρυθμούς της τάξης του 10%, πέφτει μετά το 2010 στο 7% και ενδεχομένως τα επόμενα χρόνια στο 1% ή 2%, συνάγεται ότι η χώρα αυτή άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρές μακροοικονομικές ανισορροπίες. Οι αναπτυξιακές επιδόσεις της Κίνας κατά την διάρκεια των τελευταίων τριάντα ετών υπήρξαν αξιοθαύμαστες. Σε όρους PPP (Purchasing Power Parities) την περίοδο 1990-2014, το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) της Κίνας από 1,1 δις δολάρια ($) εκτινάχτηκε σε 17,9 δις $ και εκτιμάται σε 19,2 δις $ το 2015.
Το 2014 υπήρξε έτος σταθμός για την παγκόσμια οικονομία, καθότι για πρώτη φορά εδώ και 130 και πλέον χρόνια, οι ΗΠΑ έχασαν τα πρωτεία αναφορικά με το απόλυτο μέγεθος του ΑΕΠ. Τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας καταμαρτυρούν, ότι, το 2014 το ΑΕΠ της Κίνας ανήλθε σε 17,9 δις $ έναντι 17,8 δις $ των ΗΠΑ. Η δυναμική της κινεζικής οικονομίας μετά το 1980 και ιδίως μετά το 1995 οφείλεται στις τεράστιες εξαγωγές της και τις μεγάλες εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων. Οι εισροές ξένων κεφαλαίων στην Κίνα από πολυεθνικές εταιρείες διαφόρων χωρών, όπως ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Μ. Βρετανία, κ.λπ., ανέρχονται μετά το 2000 σε εκατοντάδες δις $ κάθε χρόνο. Η Κίνα έχει καταστεί ο παράδεισος των πολυεθνικών εταιριών. Ωστόσο, η παγκόσμια οικονομική ιστορία διδάσκει ότι το οικονομικό σύστημα της οποιασδήποτε χώρας της υφηλίου, διέρχεται κατά περιοδικότητα από τις φάσεις της κάμψης και της ανάκαμψης. Απ’ ότι φαίνεται έφτασε η χρονική περίοδος, που η οικονομία της Κίνας μετά από μια μακρόσυρτη αναπτυξιακή πορεία, πρόκειται να εισέλθει σε φάση χαμηλών ή ακόμα και αρνητικών αναπτυξιακών ρυθμών. Σε συνθήκες κάμψης της κινεζικής οικονομίας, οι κάθε λογής κερδοσκόποι σαν τον Σόρο και τον Μπάφετ θα στήσουν τρικούβερτο γλέντι. Με χαμένους όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις τους οικονομικά αδύναμους, δηλαδή νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.