Αν έμεινε κάτι από την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν λίγες εβδομάδες στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτό ήταν η «είδηση» που έβγαλε αναφορικά με το πώς σκοπεύει να «κάψει» την απλή αναλογική: ο πρωθυπουργός, ούτε λίγο ούτε πολύ, προανήγγειλε ότι αν δεν επιτύχει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, που θα διεξαχθούν με την, νομοθετηθείσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, απλή αναλογική, τότε θα προχωρήσει αμέσως σε επαναληπτικές εκλογές. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με το σκεπτικό και όσα είπε δημόσια ο πρωθυπουργός, θα «καεί» μέσα σε 25 ημέρες το εκλογικό σύστημα που έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν είναι πρώτος με βάση τους παρόντες πολιτικούς και δημοσκοπικούς συσχετισμούς, θα εκμεταλλευθεί την, νομοθετηθείσα απ’ τον ίδιο, ενισχυμένη αναλογική, για να συνεχίσει να κυβερνά με μία (σχετικώς) άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Αυτή η προαναγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη εκ των πραγμάτων έγραψε από την αρχή τα δεδομένα στην πολιτική αντιπαράθεση και στις συζητήσεις και τους επί χάρτου σχεδιασμούς που διεξάγονται σε όλα τα κομματικά επιτελεία: πολλοί είπαν ότι ο πρωθυπουργός έθεσε από τώρα ένα σκληρό δίλημμα προς όλους τους ψηφοφόρους –και δη προς τους αμφιταλαντευόμενους. Άλλοι εκτίμησαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το δίλημμα των επόμενων εκλογών και επιχείρησε να ταυτίσει εαυτόν με την «σταθερότητα» και την «κυβερνησιμότητα».
Το ενδιαφέρον, βεβαίως, είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι το εκβιαστικό δίλημμα του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιούργησε νέα δεδομένα, επέμεινε στη δική του γραμμή: ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να μιλάει για προοδευτική διακυβέρνηση και επιστρέφει στον πρωθυπουργό τα περί «αστάθειας»: λέει, δηλαδή, η αξιωματική αντιπολίτευση ότι αστάθεια δεν συνεπάγεται η απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εκείνος που «απειλεί» με συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι να πάρει αυτό που θέλει. Συν τοις άλλοις, παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις όλων των κομμάτων του «ενδιάμεσου χώρου» (όπως, εξάλλου, ήταν αναμενόμενο, αφού ουδείς πολιτικός οργανισμός δεν πάσχει από αυτοκτονικό ιδεασμό…) ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι ακόμη και με μία ψήφο διαφορά πρώτος, θα «δώσει» προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Επιστροφή, όμως, στο θέμα μας: το τί θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ποιος θα βγει πρώτος μένει να φανεί, αν και προσώρας τα πράγματα είναι σχετικά ξεκαθαρισμένα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, θέτει διλήμματα με τη βεβαιότητα πως όταν θα πάμε σε εκλογές, θα συνεχίσει να έχει σοβαρό προβάδισμα όπως τώρα –αν όχι να είναι και κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. Μόνο που όταν η ρουλέτα των εκλογών γυρίσει, οι δυνάμεις που απελευθερώνονται ρευστοποιούν το σκηνικό. Και εξηγούμαστε: αν η κάλπη της απλής αναλογικής «βγάλει» ένα αβέβαιο πολιτικό σκηνικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ να έχουν τερματίσει πρώτοι και με καθαρό προβάδισμα, τότε δε θα είναι τόσο αυτονόητο ή εύκολο για τον νυν πρωθυπουργό να απαξιώσει πλήρως τις προβλέψεις του Συντάγματος για εξεύρεση κυβερνητικής λύσης, μόνο και μόνο επειδή θα θέλει να τζογάρει πολιτικά σε μία νέα αναμέτρηση: καταρχάς, θα φανεί εξαιρετικά αντιθεσμικό αν απαξιώσει την διερευνητική εντολή που θα τού δώσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή αν απαξιώσει το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα είναι υποχρεωμένη να συγκαλέσει, αν αποβούν άκαρπες και οι τρεις διερευνητικές. Επίσης, στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν δυνάμεις που δεν τρομάζουν με την απλή αναλογική, αλλά μόνο με την έλλειψη διαλόγου και συνεννόησης: αν διαβάσει κανείς την πρόσφατη συνέντευξη του –«καραμανλικού»- Ευριπίδη Στυλιανίδη στο «Πατρινόραμα» και δει τί λέει για την απλή αναλογική, θα καταλάβει. Όπως επίσης και αν θυμηθεί ότι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης διεξήγαγε ολόκληρο προεκλογικό αγώνα υπογραμμίζοντας την σημασία να μιλάνε και να συνεννοούνται τα κόμματα μεταξύ τους για το κοινό καλό.
Βεβαίως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να αγνοήσει όλες τις δυνάμεις που θα ορθωθούν υπέρ του διαλόγου και της συνεννόησης και να θελήσει να κάνει το δικό του. Μπορεί να τα καταφέρει, μπορεί όμως να αποδειχθεί και δύσκολη υπόθεση.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ