Η Ιταλία διαλύει την ξοφλημένη EυρωπαΪκή Ένωση

Σάρωσαν τα κόμματα που είναι υπέρ της εξόδου από την Ευρωζώνη

Ολική επαναφορά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που αποτελεί κόκκινο πανί για τους Γερμανούς και το Ιερατείο των Βρυξελλών και μεγάλη νίκη για το αντισυστημικό κίνημα των 5 Αστέρων

Η ΟΛΙΚΗ επιστροφή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και των συμμάχων του, της Λέγκας του Βορρά και η μεγάλη επιτυχία του κινήματος των 5 Αστέρων, προκαλούν τρόμο στο Ιερατείο των Βρυξελλών και νευρική κρίση στο Βερολίνο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ιταλών ψήφισε τα κόμματα που βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση με το κατεστημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αμφισβητώντας ευθέως το μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο έχει προκαλέσει κατάρρευση των ιταλικών τραπεζών και κρίση στη βαριά βιομηχανία της χώρας, με τεράστιες επιπτώσεις στην ανεργία.

Το αποτέλεσμα των Ιταλικών εκλογών συνιστά την αρχή του τέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης τουλάχιστον όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Οι πολιτικές δυνάμεις που κυριάρχησαν, μετά το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών είναι αποφασισμένες να διαλύσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση κατά την οποία το Ιερατείο των Βρυξελλών δεν προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές, βάζοντας τέλος στη λιτότητα που διέλυσε τις οικονομίες των χωρών του Νότου, προκάλεσε κατάρρευση της βιομηχανικής παραγωγής και έστειλε στην ανεργία μεγάλα στρώματα του πληθυσμού.

Είναι τέτοια η αποφασιστικότητα των Ιταλών ψηφοφόρων για μια νέα αυτοδύναμη πορεία ανάπτυξης που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι που θεωρείται ο εφιάλτης της Μέρκελ.

Μαζί με τους συμμάχους του της Λέγκας του Βορρά και το κίνημα των 5 Αστέρων, υπόσχονται ριζικές αλλαγές, προειδοποιώντας το Ιερατείο των Βρυξελλών, ότι το πάρτι σε βάρος των χωρών του Νότου και τα πειράματα με τον ιταλικό λαό τέλειωσαν οριστικά και αμετάκλητα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καταδικασμένη να αλλάξει ή να διαλυθεί.

Αυτό είναι το μήνυμα των ιταλικών εκλογών που έχει προκαλέσει σεισμικές δονήσεις στο ετοιμόρροπο οικοδόμημα των Βρυξελλών.

Γιατί η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα για να πειραματίζονται οι τοκογλύφοι.

Είναι η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αν αποφασίσει να αποχωρήσει θα καταρρεύσει ολόκληρο το σύστημα μαζί με το ευρώ.

Το μόνο συστημικό κόμμα της Ιταλίας που ταυτίζεται με τις Βρυξέλλες και το γερμανικό κατεστημένο, αυτό του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, καταποντίστηκε στην κυριολεξία.

Ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία το κόμμα του Ματέο Ρέντσι συμμαχήσει με το μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα του Μπερλουσκόνι, ο ρόλος του θα είναι περιορισμένος και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί να εκφράζει τη γραμμή των Βρυξελλών.

Η πρώτη μεγάλη σύγκρουση των Ιταλών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφορά στη διάσωση των τραπεζών.

Στις Βρυξέλλες δεν τολμούν να μιλήσουν για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ιταλικές τράπεζες, ούτε να επιβάλλουν όρους, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας.

Άλλωστε οι Ιταλοί ψήφισαν τα λεγόμενα αντιευρωπαϊκά κόμματα, γιατί δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να ζήσουν τον εφιάλτη των μνημονίων.

Τώρα οι Βρυξέλλες καλούνται να αλλάξουν στρατηγική σε όλα τα μεγάλα θέματα.

Σε διαφορετική περίπτωση η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι καταδικασμένη στη διάλυση με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη για την Γερμανία που έχει βασίσει την οικονομική της ανάπτυξη στην καταλήστευση των χωρών του Νότου.

Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών ευνοεί τα μέγιστα και την Ελλάδα, γιατί το ιταλικό μήνυμα προς τις Βρυξέλλες αναγκάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναθεωρήσει τις βάρβαρες πρακτικές σε βάρος της χώρας μας.

Οι Ιταλοί ψήφισαν αντισυστημικά και αντιευρωπαϊκά!

Το ΚΙνημα των Πέντε Αστέρων κερδίζει τη μάχη της κάλπης στην γειτονική Ιταλία, αλλά αναμένεται να  δώσει μάχη για την πρωτιά με την Κεντροδεξιά Συμμαχία υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους για τη νέα Βουλή και τη νέα Γερουσία.  Σε ακόμα μία ευρωπαϊκή εκλογική διαδικασία, ο λαός εξέφρασε την απογοήτευσή του με τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις και επέλεξε την ελπίδα που υποσχέθηκαν τα νέα κόμματα. Οι δυνάμεις που απορρίπτουν την Ε.Ε. κέρδισαν τις περισσότερες ψήφους στην χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, όμως μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, όλα δείχνουν ότι η «πίτα» της κάλπης μοιράστηκε στους τρείς επικρατέστερους διεκδικητές και η Ιταλία μπαίνει σε μία α διαδικασία  διαπραγματεύσεων για την ανάδειξη κυβέρνησης.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ματέο Ρέντσι έρχεται δεύτερο ως κόμμα πίσω από τα «Πέντε Αστέρια», με 20-23%, ωστόσο, λόγω της πολύ αδύναμης παρουσίας των συμμάχων του και της «αιμορραγίας» από την αριστερή διάσπαση των «Ελεύθερων και Ίσων», φαίνεται να συγκαταλέγεται στους χαμένους της εκλογικής αναμέτρησης.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο, είναι ότι το 50% των ψηφοφόρων φέρεται να έχει στηρίξει το λαϊκιστικό και ευρωσκεπτικιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων και τα δύο κόμματα της εθνικιστικής Δεξιάς – Ακροδεξιάς (Λέγκα – Αδελφοί της Ιταλίας), δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συγκρότησης μιας «αντισυστημικής» κυβέρνησης στην Ιταλία από τους συγκεκριμένους τρεις φορείς.

Το νέο εκλογικό σύστημα, με βάση το οποίο περίπου το 1/3 των εδρών κατανέμεται με πλειοψηφικό σύστημα τύπου Μεγάλης Βρετανίας, δηλαδή ενός γύρου, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 των εδρών, τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία, κατανέμονται αναλογικά. Για να εξασφαλιστεί ο σχηματισμός κυβέρνησης, ένα πολιτικό μπλοκ ή μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων θα πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του 50% συν εκ των 630 βουλευτών (316) και το 50% συν ενός εκ των 315 γερουσιαστών (158).

Οι εξελίξεις στην Ιταλία, είτε πολιτικές, είτε οικονομικές, έχουν σημασία για την Ευρώπη. Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης υποφέρει από 330 δις ευρώ κόκκινα δάνεια (Ελλάδα: 77 δις) και ένα τεράστιο δημόσιο χρέος που ξεπερνά τα 2,3 τρις ευρώ (Ελλάδα: 313,5 δις) που αντιστοιχεί στο 135% του ΑΕΠ της και πάνω από το 20%  του συνολικού χρέους της ευρωζώνης.

Σε μία οικονομία που παραμένει στάσιμη, η ένταση της αβεβαιότητας, σε ένα τέτοιο γιγαντιαίο οικονομικό μέγεθος, τρομάζει τις Βρυξέλλες, που γνωρίζουν ότι αν το πρόβλημα ξεφύγει από τον έλεγχο και οι αγορές χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην ιταλική οικονομία, τότε ούτε μνημόνιο, ούτε οι θεσμοί θα μπορούσαν να κάνουν κάτι για να αποτρέψουν τα χειρότερα.  Σε δήλωσή του, που έκανε αργά το βράδυ, ο αντιπρόεδρος του κόμματος των πέντε αστέρων,  Λουίτζι Ντι Μάιο φέρεται να τόνισε ότι «όλα τα κόμματα είναι υποχρεωμένα να μιλήσουν με εμάς», δίνοντας έτσι το στίγμα ότι προσδοκά σε μία συνεργασία, πράγμα που απέκλειε πριν τις εκλογές. 

Σύμφωνα με το Politico, στέλεχος του κόμματος δήλωσε, ότι «οι πρώτες εκτιμήσεις, εάν επιβεβαιωθούν, θα είναι εξαιρετικές. Θα έλεγα ιστορικές. Αυτό σημαίνει πως το Κίνημα θα είναι ο πυλώνας της επόμενης νομοθετικής περιόδου».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή