Η γηραιά ήπειρος στο «μάτι» της πανδημίας: Το δεύτερο κύμα σέρνει την Ευρώπη σε νέα μέτρα και lockdown

Δύσκολος αναμένεται φέτος ο χειμώνας στην Ευρώπη καθώς η πανδημία του κορωνοϊού δείχνει να βρίσκεται ένα βήμα πριν να τεθεί εκτός ελέγχου. Μετά τις ΗΠΑ η Ευρώπη γίνεται το επίκεντρο του κορωνοϊού, ξεπερνώντας ακόμα και τις ΗΠΑ σε κρούσματα αναλογικά με τον πληθυσμό.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το γεγονός πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητική» την κατάσταση στα 53 ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του, ενώ την ίδια έκφραση χρησιμοποίησε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πάντως, δεν είναι μόνο τα κρούσματα που αυξάνονται – αυτό θα μπορούσε να οφείλεται και στα περισσότερα τεστ – αλλά και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Αυτό δεν σημαίνει ότι βρισκόμαστε στα επίπεδα του περασμένου Απριλίου αλλά ότι το δεύτερο κύμα της COVID-19 αρχίζει στην Ευρώπη και πρέπει να ληφθούν μέτρα για να μην κορυφωθεί τα Χριστούγεννα και τον Ιανουάριο.

Να σπάσει η δυναμική του δεύτερου κύματος

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάγερ δήλωνε προ ημερών ότι «η πρόκληση που έχουμε όχι μόνο στη Γερμανία αλλά σε όλη την Ευρώπη είναι να μπορέσουμε να σπάσουμε τη δυναμική του δεύτερου κύματος». Φαντάζει αδύνατο. Το προχθεσινό πρωτοσέλιδο της γαλλικής «Liberation» «Καληνύχτα», με φόντο έναν σκοτεινό άδειο δρόμο του Παρισιού – μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας στην Πόλη του Φωτός και σε άλλες οκτώ πόλεις της επικράτειας από τις εννέα το βράδυ ως τις έξι το πρωί –, προϊδεάζει για αυτό που έρχεται. Αυτό που όλοι ξορκίζουν σαν το χειρότερο κακό πλην των ειδικών που το προκρίνουν ως αναγκαία συνθήκη για να σωθούν ζωές.

Τον Απρίλιο δίναμε μεγάλη προσοχή στο R (αν ξεπερνά το 1, σημαίνει ότι κάθε κρούσμα μολύνει περισσότερα από ένα άτομα), σήμερα πολλοί ειδικοί και κυβερνήσεις επικεντρώνονται στον συνολικό αριθμό κρουσμάτων και νοσούντων σε μια χρονική περίοδο. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Ελεγχο των Ασθενειών, με βάση τα στοιχεία για τις δύο εβδομάδες από 28/9 ως 11/10, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις 28 από 31 χώρες (ανάμεσά τους Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία, Βρετανία – όχι η Ελλάδα). Οι 28 αυτές χώρες έχουν τουλάχιστον 60 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Αν όμως πάρουμε το ποσοστό κρουσμάτων ανά τεστ που πραγματοποιείται, η Ελλάδα (μαζί με Γαλλία, Βουλγαρία, Ιταλία, Ρουμανία, Ισπανία, Βρετανία) βρίσκεται ανάμεσα στις 19 χώρες όπου είναι υψηλό (άνω του 3%) ή έχει αυξηθεί σε σχέση με την προηγούμενη χρονική περίοδο. Η Ελλάδα βρίσκεται και ανάμεσα στις 20 χώρες όπου αυξάνεται η πληρότητα στα νοσοκομεία και στις εντατικές για τους ασθενείς με COVID-19.

Οι μισοί θάνατοι προέρχονται από τα γηροκομεία

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ εντυπωσιακό είναι το αποτέλεσμα έρευνας του Long-Term Care Policy Network (ένα παγκόσμιο δίκτυο ερευνητών και φορέων χάραξης πολιτικής με έδρα τη London School of Economics στο Λονδίνο) για την επίπτωση του κορωνοϊού στα γηροκομεία. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 26 χώρες, έδειξε ότι κατά μέσο όρο σχεδόν οι μισοί (47%) απ’ όλους τους θανάτους λόγω COVID σημειώθηκαν στα γηροκομεία. Πρώτος ο Καναδάς (80%) και ακολουθούν Βέλγιο (63%) και Ισπανία (61%).

Στις ΗΠΑ, ο κορωνοϊός πλήττει σήμερα περισσότερο τις μεσοδυτικές Πολιτείες (ενώ ξεκίνησε την άνοιξη από την Ανατολική Ακτή και το καλοκαίρι πέρασε στον Νότο και στη Δυτική Ακτή). Στην Ανατολική Ακτή, αν και τα νούμερα παραμένουν χαμηλά σε σχέση με την άνοιξη, εμφανίζουν αυξητική τάση.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή