Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022
12
21
28

Η γερμανική Βουλή ενέκρινε τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος – Διθύραμβοι από Bild

Μοιραστείτε το

Με μεγάλη πλειοψηφία πέρασε από τη γερμανική Βουλή η συμφωνία του Eurogroup για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και την ελάφρυνση του χρέους. Επί 643 ψηφισάντων, 410 βουλευτές ψήφισαν «ναι», «όχι» ψήφισαν 226, ενώ υπήρχαν και επτά αποχές.

Από τη στιγμή που η Άνγκελα Μέρκελ είχε πει το… μεγάλο «ναι» και υπήρχε η συμφωνία στο Eurogroup, δεν αναμενόταν να προβάλει εμπόδια η γερμανική Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη (21.06.2018) οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης άναψαν το «πράσινο» φως για το τέλος του ελληνικού προγράμματος αλλά και στα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Bild: Κερδισμένη από τη συμφωνία για το χρέος η Ελλάδα

«H Ελλάδα θα εξοικονομήσει μέχρι και 336,7 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω των χορηγηθεισών ελαφρύνσεων του χρέους», γράφει, στο μεταξύ, η γερμανική συντηρητική εφημερίδα Bild, επικαλούμενη τους υπολογισμούς του καθηγητή οικονομίας, Ντιρκ Μάιερ, του Πανεπιστημίου Χέλμουτ Σμιτ του Αμβούργου.

«Εξ αυτών τα 52,1 δισ. ευρώ αναλογούν στη Γερμανία. Η γιγαντιαία εξοικονόμηση είναι συνέπεια των προγραμμάτων βοήθειας των χωρών του ευρώ και του κουρέματος του χρέους το 2012. Η Αθήνα έχει λάβει συνολική βοήθεια από τις χώρες της ευρωζώνης 272,7 δισ. ευρώ ως «επιδοτούμενα δάνεια». Έτσι, έχει επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων από το δεύτερο πακέτο βοήθειας σε 42,5 έτη κατά μέσο όρο.

Επιπλέον, η καταβολή των τόκων θα ξεκινήσει το 2032, ενώ η εξόφληση από το 2033. Εκτός τούτων οι χώρες του ευρώ παραιτήθηκαν από τα κέρδη των τόκων της ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους των 17 δισ. ευρώ. Μόνον οι τελευταίες συμφωνηθείσες ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους από το Εurogroup ανέρχονται σε 47,9 δισ. ευρώ», όπως γράφει η Bild.

 

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.