Τετάρτη, 30 Απριλίου 2025

Η Ευρώπη αφήνει μικρά παιδιά να αργοσβήνουν στην Ειδομένη

70 ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΜΕ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ                                                                                       

Εγκληματική στάση εξακολουθεί να κρατάει η Ευρώπη απέναντι στα μικρά προσφυγόπουλα της Ειδομένης, αφήνοντας τα να αργοσβήνουν από την πείνα και τις αρρώστιες αντί να ανοίξει τα σύνορα της και να τα «αγκαλιάσει».

Τα άτυχα αγγελούδια που εγκατέλειψαν άρον-άρον τις πατρίδες και τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τις βόμβες και τις φρικαλεότητες των τζιχαντιστών βρήκαν μπροστά τους μια εξίσου σκληρή και απάνθρωπη Ευρώπη, που ορθώνει τείχη και καταδικάζει σε θάνατο αθώες παιδικές ψυχές.

Μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες, 70 παιδιά από τον καταυλισμό έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς με λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδες.

Τα άρρωστα παιδιά θα μεταφέρονται πλέον και στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης καθώς οι εγκαταστάσεις στο Κιλκίς δεν επαρκούν για τη νοσηλεία τους.

Δυστυχώς, όμως, την ίδια τύχη αναμένεται να έχουν και άλλα ανήλικα μωρά και βρέφη, αφού κοιμούνται απροστάτευτα σε χαρτόκουτα μέσα στη βροχή, περπατάνε μέσα στα λασπόνερα και κυκλοφορούν όλη την ημέρα μούσκεμα χωρίς τρόφιμα ή γάλα, ούτε καν νερό πολλές φορές.

Εκτός από τα προσφυγόπουλα, όμως, στον απέραντο βούρκο της Ειδομένης σοβαρούς κινδύνους αντιμετωπίζουν ακόμη έγκυες γυναίκες και ηλικιωμένοι που προσπαθούν να επιβιώσουν σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης.

Στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ παραμένουν εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι, ωστόσο οι αρχές των Σκοπίων αρνούνται πεισματικά να ανοίξουν τα σύνορά τους –έστω κατά διαστήματα- για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα.

Ήδη κάποιοι έχουν φύγει αναζητώντας θέσεις στα κοντινά κέντρα φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι να τους πείσουν τις επόμενες ημέρες να εγκαταλείψουν σιγά-σιγά την περιοχή εφόσον δεν προβλέπεται άμεσο άνοιγμα των συνόρων από τις χώρες του «βαλκανικού διαδρόμου».

Την ανάγκη διασποράς σε διάφορα σημεία της χώρας των προσφύγων που βρίσκονται στην Ειδομένη τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Σύμφωνα με τον κ. Τόσκα «οι ίδιοι οι πρόσφυγες συνωστίζονται στην Ειδομένη, με την ελπίδα ότι θα περάσουν. Αλλά δεν μπορούν, γιατί τα σύνορα έχουν κλειστεί από πάνω από Αυστρία, Σλοβενία, Σερβία και Σκόπια και εμείς φυσικά δεν μπορούμε με βίαιους τρόπους. Υπόψη από τους 13.000 που είναι εκεί πέρα, το 50% είναι γυναίκες και παιδιά. Επομένως, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα με βίαιους τρόπους».

Όπως εξήγησε, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε οι άνθρωποι αυτοί να πειστούν να μετακινηθούν. «Θα τους μοιράσουμε κάποια χαρτιά, κάποιες προκηρύξεις που θα τους λέμε ότι για να μπορέσουμε να τους υποστηρίξουμε θα πρέπει να μας εμπιστευθούν, δηλαδή να πάνε στους καταυλισμούς τους οργανωμένους και εκεί μπορούμε κι εμείς να τους δώσουμε κάποια βοήθεια.

Θα πάμε και στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία και σε άλλους χώρους, γιατί πρέπει να υπάρξει διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Δεν μπορεί στο κάτω- κάτω ένας νομός, ο νομός Κιλκίς, να πάρει ένα τέτοιο πολύ μεγάλο βάρος, δεν μπορεί να υποστηριχθεί και δεν είναι και δίκαιο» υποστήριξε.

Παραδέχτηκε, ακόμη, ότι τα πράγματα είναι δύσκολα στο προσφυγικό, αλλά μίλησε για κατάσταση «ελεγχόμενη», που «θα γίνεται όσο περνάει ο καιρός και περισσότερο ελεγχόμενη».

Επίσκεψη στον καταυλισμό των προσφύγων στην Ειδομένη πραγματοποίησε χθες το πρωί η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ.

Η κ. Νούλαντ  ενημερώθηκε για την κατάσταση από μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του  ΟΗΕ  και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και μετά από περίπου μιάμιση ώρα αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Πάνω από 40.000 πρόσφυγες στη χώρα

Σε 41.973 υπολογίζονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Οι νέες αφίξεις στο Αιγαίο ανήλθαν το τελευταίο 24ωρο σε 2.373, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προσφύγων στα νησιά σε 9.428.

Σύμφωνα και με το Λιμενικό, μόνο το τελευταίο 24ωρο διασώθηκαν 1.331 πρόσφυγες και μετανάστες, σε 25 περιστατικά στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου, Σάμου και Κω.

Όπως τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, το τελευταίο τριήμερο παρατηρείται αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία.

Η κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να είναι σύντομα έτοιμες μερικές χιλιάδες νέες θέσεις φιλοξενίας για πρόσφυγες, εξήγησε ο κ. Δρίτσας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν 3-4 ημέρες.

Στον Πειραιά, ξεκίνησε χθες η επιχείρηση αποσυμφόρησης του λιμανιού, που τις τελευταίες ημέρες έχει μετατραπεί σε ένα άτυπο hot spot.

Περίπου 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τους 3.300 συνολικά που έχουν βρει καταφύγιο στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, μεταφέρθηκαν με 11 πούλμαν σε χώρους φιλοξενίας και συγκεκριμένα σε κατασκήνωση στον Αγ. Αντρέα στη Νέα Μάκρη, σε ξενοδοχεία που έχουν διατεθεί στις Θερμοπύλες, αλλά και σε διαμορφωμένο κέντρο στα Τρίκαλα.

Την ίδια ώρα, ακόμη δύο πλοία με 785 άτομα έφτασαν χθες το πρωί της Πέμπτης στον Πειραιά και άλλο ένα το βράδυ με 215 πρόσφυγες και μετανάστες από Μυτιλήνη.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά με ανακοίνωσή της επισημαίνει την ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει στον ορισμό και άλλων λιμανιών προκειμένου να κατευθύνονται οι προσφυγικές ροές από τα νησιά, αλλά και να οριστούν νέοι χώροι διαμονής προσφύγων στο Λεκανοπέδιο.

Στο μεταξύ, επιπλέον χώρο 12,8 στρεμμάτων στον Ελαιώνα, προκειμένου να δημιουργηθεί νέα Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων, διαθέτει ο δήμος Αθηναίων, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο νέος χώρος αποτελεί επέκταση, άνω του 50%, της ήδη υπάρχουσας δομής που λειτουργεί υποδειγματικά ήδη από τον περασμένο Αύγουστο στον Ελαιώνα, σε συνεργασία του δήμου Αθηναίων με την κεντρική διοίκηση.

Με τη νέα επέκταση η συνολική χωρητικότητα της δομής θα φτάσει τα 2.000 άτομα.

Επαναπροωθήσεις «εξπρές»

H επανεισδοχή των μεταναστών στην Τουρκία θα γίνεται μέσα σε λίγα 24ωρα, ενώ στην fast track (σ.σ με ταχείς ρυθμούς) διαδικασία θα συμμετέχει και η Frontex, δήλωσε η αντιστρατηγός της ΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, διευκρινίζοντας πτυχές της συμφωνίας που υπεγράφη στη Σμύρνη μεταξύ των Αλέξη Τσίπρα και Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η ίδια επιβεβαίωσε ότι στα ελληνικά hot spot θα βρίσκεται ως παρατηρητής και τούρκος αστυνομικός, προκειμένου να επιβεβαιώνει στην τουρκική πλευρά ότι υπάρχουν μετανάστες που θα πρέπει να επαναπροωθηθούν.

«Υποβάλουμε το αίτημα επανεισδοχής σε 48 ώρες. Η τουρκική πλευρά θα ολοκληρώσει τη διαδικασία σε επτά ημέρες» διευκρίνισε η κ. Τσιριγώτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά 240 παράτυποι μετανάστες θα επαναπροωθηθούν μέσω της Τουρκίας, το επόμενο τριήμερο. Πρόκειται για υπηκόους Αλγερίας, Τυνησίας και Μαρόκου, η παράδοση και παραλαβή των οποίων θα πραγματοποιηθεί επί του τουρκικού εδάφους και κατόπιν ελέγχου των εγγράφων ταυτοποίησής τους.

Ήδη, οι πρώτοι 81 εστάλησαν χθες πίσω στην Τουρκία ενώ ο προγραμματισμός προβλέπει μέχρι την Καθαρά Δευτέρα τη μεταφορά του συνόλου στο τελωνείο των Κήπων Έβρου και παράδοση στις αστυνομικές αρχές της γείτονας χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι το διήμερο 1-2 Μαρτίου είχαν επαναπροωθηθεί στην Τουρκία άλλοι 267 παράτυποι μετανάστες.

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας τόνισε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση και ζητά άμεση ενεργοποίηση των επανεισδοχών από την Τουρκία και δέσμευση των ευρωπαϊκών χωρών για μετεγκαταστάσεις.

Από την πλευρά του ο τούρκος υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ υποστήριξε πως η συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ για επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών δεν αφορά όσους βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, αλλά εκείνους που θα φτάσουν αφού τεθεί σε ισχύ η συμφωνία. «Θα δεχθούμε πίσω χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες, αλλά όχι εκατομμύρια» ανέφερε.

Αβραμόπουλος: «Κίνδυνος ανθρωπιστικής καταστροφής στην Ελλάδα»

Νέο δραματικό καμπανάκι κινδύνου για το προσφυγικό έκρουσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος προειδοποιώντας ότι η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει «ανθρωπιστική καταστροφή».

Ο στόχος είναι να φτάσουμε στις 6.000 μετεγκαταστάσεις τον μήνα, δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε.

Όπως ανέφερε, μέχρι τώρα έχουν γίνει γύρω στις 800 μετεγκαταστάσεις και μόλις 241 από την Ελλάδα, ωστόσο υπάρχει η πρόθεση από την πλειονότητα των κρατών-μελών της ΕΕ να υπάρξουν περισσότερα αποτελέσματα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος προειδοποίησε ότι «εάν δεν δουλέψει η μετεγκατάσταση, το σύστημα μπορεί να καταρρεύσει», υπογραμμίζοντας πως τώρα όλα τα hotspot έχουν τεθεί σε λειτουργία και γίνεται το 100% των καταγραφών.

Τόνισε επίσης πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηριχθεί η Ελλάδα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενήσει 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς διεμήνυσε πως όλα τα κράτη που βρίσκονται κατά μήκος του Διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων πρέπει να μιλάνε μεταξύ τους αντί να «κάνουν πράγματα το ένα στο άλλο».

Σε ό,τι αφορά της κατάσταση στην Ειδομένη, σημείωσε πως η «ανθρωπιστική καταστροφή λαμβάνει χώρα σε ελληνικό έδαφος» και πως η Ελλάδα είναι αυτή που πρέπει να επωμιστεί αυτό το βάρος, αν και «ασύμμετρο», με τη συνδρομή της ευρωπαϊκής βοήθειας.

Μέρκελ: «Δεν είναι λύση το βαλκανικό κλείσιμο»

Επικριτική εμφανίστηκε η Άνγκελα Μέρκελ στο κλείσιμο, πρακτικά, του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου, λέγοντας πως «δεν είναι λύση στο συνολικό πρόβλημα» και τάχθηκε εναντίον μονομερών κινήσεων.

«Δεν μπορούμε 27 χώρες να εφησυχάζουμε και να αφήνουμε μία χώρα μόνη της με το πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά -την ώρα που η προκλητική Αυστρία λέει ότι ο διάδρομος «έκλεισε μόνιμα».

Ναι μεν ο αποκλεισμός σημαίνει ότι θα φτάνουν λιγότεροι αιτούντες άσυλο στη Γερμανία, είπε χαρακτηριστικά η γερμανίδα καγκελάριος, όμως «για αυτό κάθε βράδυ θα βρίσκονται στις ειδήσεις εικόνες με αποκλεισμένους πρόσφυγες, κάτι που μακροπρόθεσμα δεν μπορεί να κυλήσει καλά».

Και πρόσθεσε: «Δεν λύνεται το πρόβλημα με το να παίρνει ένας μία απόφαση, αλλά πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις που θα είναι σωστές για όλους τους “28” και για αυτό τάσσομαι υπέρ μίας πραγματικά ευρωπαϊκής απόφασης».

500.000  πρόσφυγες σε 3 μήνες

Σχεδόν μισό εκατομμύριο πρόσφυγες έφθασαν στην Ελλάδα τους τελευταίους τρεις μήνες του 2015, οι περισσότεροι από τους οποίους μετακινήθηκαν βόρεια διαμέσου των Βαλκανίων, σύμφωνα με στοιχεία της Frontex, που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Η Frontex, που συλλέγει στοιχεία για τον αριθμό των παράτυπων διελεύσεων των συνόρων, κατέγραψε 484.000 τέτοιες περιπτώσεις στη διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου από την Τουρκία στην Ελλάδα μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου και 466.000 στη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων, κυρίως άνθρωποι που επανεισέρχονται στην ΕΕ από τα σύνορα της Κροατίας με τη Σερβία που δεν είναι μέλος της ΕΕ.

Από εκείνους που φθάνουν στην Ελλάδα, κυρίως σε νησιά από τις τουρκικές ακτές, το 46% δήλωσαν πως είναι Σύροι και το 28% Αφγανοί, ανέφερε η Frontex.

Εισαγγελική παρέμβαση για το «εμπόριο ελπίδας»

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά διέταξε η Εισαγγελία Εφετών Πειραιά, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις σε βάρος προσφύγων.

Αφορμή στάθηκαν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες έχει αναπτυχθεί από γραφεία τουρισμού στην περιοχή πλησίον του λιμανιού του Πειραιά παράνομη δραστηριότητα εκμετάλλευσης προσφύγων, αναφορικά με τη μεταφορά τους, κυρίως προς τον μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης με λεωφορεία με το αζημίωτο. Μάλιστα, αναφέρεται και αξιόποινη συνέργεια αστυνομικών οργάνων.

Επίσης, η Εισαγγελία Εφετών Πειραιά ζητά από τη διευθύνουσα της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά, να δώσει άμεσα εντολή για διαρκείς αγορανομικούς ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες, προς εξάλειψη περιστατικών αισχροκέρδειας σε βάρος τους από καταστήματα ή καντίνες ή μεμονωμένα από μικροπωλητές.

Διαβάστε επίσης:

Οι Τούρκοι προκαλούν και παίζουν με νεύρα – αντοχές

Κομισιόν: Τα κράτη των Βαλκανίων πρέπει να μιλούν μεταξύ τους

Φωτογραφία: eurokinissi

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή