Ωστόσο, στο σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2014/2015, ο αναπτυξιακός ρυθμός ήταν θετικός λόγω αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,36%. 2) Το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές σημειώνει καθοδική πορεία. Λόγω της φάσης αντιπληθωρισμού που διέρχεται η εθνική μας οικονομία, την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2014/2015, το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές από 132,9 ελαττώθηκε σε 132,3 δις €, που αντιστοιχεί σε ποσοστό μείωσης –0,45%. Και 3) Πριν μερικές μέρες, η ΕΛΣΤΑΤ εκτίμησε ότι το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές το 2015 θα διαμορφωθεί σε 175,6 δις έναντι 177,6 δις € το 2014, που αντιστοιχεί σε ποσοστό μείωσης -1,1%.
Ωστόσο, το φλέγον ερώτημα που ανακύπτει και απασχολεί τον αμερόληπτο τεχνοκράτη είναι: Τα εθνικολογιστικά στοιχεία που πρόσφατα δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, απηχούν την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας ή είναι ψευδή δηλαδή χαλκευμένα; Με την παράθεση τριών μόνο επιχειρημάτων, ο κοινός νους θα διαπιστώσει αν στην ΕΛΣΤΑΤ υπάρχει μόνιμο επιτελείο παραχάραξης των κύριων εθνικολογιστικών μεγεθών. 1) Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την περίοδο γ’ τρίμηνο 2014/2015, ο δείκτης κύκλου εργασιών (πωλήσεις) στη βιομηχανία μειώθηκε -16,1%. Ως γνωστόν, ο δευτερογενής τομέας της βιομηχανίας συμβάλλει στην παραγωγή γύρω στο 13% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας. Έχει λογική βάση την περίοδο γ’ τρίμηνο 2014/2015 το πραγματικό ΑΕΠ να αυξηθεί 0,36%, όταν οι πωλήσεις στην βιομηχανία ελαττώθηκαν -16,1%; 2) Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μας πληροφορούν, ότι, την περίοδο γ’ τρίμηνο 2014/2015 οι εξαγωγές προϊόντων ελαττώθηκαν -9,5%, ποσοστό μείωσης που σπάνια έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν στη χώρα μας σε τριμηνιαία βάση. Και 3) Την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2014/2015, οι πωλήσεις στον κλάδο του λιανικού εμπορίου μειώθηκαν -6,5%. Αυτό σημαίνει ότι η συντελούμενη άνοδος των ξένων τουριστών προς τη χώρα μας, παραδόξως συνέβαλε στην συρρίκνωση και όχι στην αύξηση των πωλήσεων στις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου.
Και το εύλογο ερώτημα που ανακύπτει είναι: Βάσει ποιας επιστημονικής λογικής, την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2014/2015, το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε 0,36%, όταν βασικότατοι οικονομικοί δείκτες πιστοποιούν την αποτελμάτωση της εθνικής μας οικονομίας; Ο ευκολόπιστος και αδαής πολίτης με τη μεθοδολογία των εθνικών λογαριασμών, μπορεί να αποδεχτεί το επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι, η άνοδος της τουριστικής δραστηριότητας αντισταθμίζει την αρνητική επίπτωση στο πραγματικό ΑΕΠ των υπόλοιπων οικονομικών κλάδων. Συνεπώς, ο τουρισμός βγάζει σταδιακά τα κάστανα από τη φωτιά, η ελληνική οικονομία μπήκε πλέον σε αναπτυξιακή πορεία και άρα η τουριστική οικονομία αποτελεί το σωσίβιο των μνημονίων. Όπως προαναφέρθηκε το επιχείρημα αυτό είναι λανθασμένο. Αν η αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας συντελούσε στην άνοδο του πραγματικού ΑΕΠ, τότε τόσο οι πωλήσεις των επιχειρήσεων στον τομέα του εμπορίου, όσο και τα κρατικά έσοδα από έμμεσους φόρους, θα σημείωναν ανοδική και όχι πτωτική τάση που καταδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία. Ανεξάρτητα της ποσοτικής εκτίμησης, αν ο αναπτυξιακός ρυθμός της ελληνικής οικονομίας το 2015 θα είναι -0,5 ή -1%, αδιαμφισβήτητο είναι ότι η ΕΛΣΤΑΤ οφείλει να επανεξετάσει τη μέθοδο περισυλλογής και επεξεργασίας των πρωτογενών στοιχείων, ώστε τα εθνικολογιστικά μεγέθη που δημοσιεύει να χαρακτηρίζονται από συνέπεια και αμεροληψία.