Μην ζητάτε άλλα μέτρα από την Ελλάδα, η απάντηση της Ευρώπης στο ΔΝΤ
Η συνολική λύση για αξιολόγηση – ΔΝΤ – Χρέος, στο Eurogroup της Πέμπτης
Επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης και συμφωνία για κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι 20 Φεβρουαρίου. Με αυτούς τους στόχους θα ταξιδέψει, στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, για το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης. Εκεί, θα καταθέσει την ελληνική πρόταση για λύση στο «γρίφο» της αξιολόγησης και της συμμετοχής του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Με την συμφωνία, ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, μετά τις 26 του μηνός.
Κυβέρνηση και δανειστές, θέλουν να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα, πριν ξεκινήσει ο κύκλος των ευρωπαϊκών εκλογών, του 2017. Αυτό σημαίνει κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup του Φεβρουαρίου και την επίτευξη τελικής συμφωνίας, πριν από τις 9 Μαρτίου όταν θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, ώστε να συμπεριλάβει στις αποφάσεις του, την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Q.E.).
Η πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία θα είναι έτοιμη την Τετάρτη, προσφέρει ένα «περίγραμμα» μέτρων, ζητώντας από τους δανειστές, για το δικό τους περίγραμμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Μία συμβιβαστική λύση, που θα περιλαμβάνει και την συμμετοχή του ΔΝΤ, ικανοποιώντας και το αίτημα των Ευρωπαίων δανειστών.
Η ελάφρυνση Χρέους, στο Δ.Σ του ESM
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρουν ότι η δέσμευση για την κατάθεση της ελληνικής πρότασης, ελήφθη στο προηγούμενο EuroWorking Group (EWG – 12ης Ιανουαρίου). Ήδη το πλαίσιο των προτάσεων είναι έτοιμο και αναμένεται πως μία πρώτη εικόνα στους θεσμούς, θα δώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, που σήμερα εκπροσωπεί την χώρα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Το Δ.Σ. αποτελείται από τους ίδιους αξιωματούχους που εκπροσωπούν τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και στο EWG, όπως και το κυβερνών συμβούλιο απαρτίζεται από τους ίδιους τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup. Εκεί, το συμβούλιο, θα συζητήσει τα ήδη συμφωνημένα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Παρά την επίσημη ατζέντα, θεωρείται δεδομένο στην οδό Νίκης, ότι στην συζήτηση θα πέσει και το θέμα που πραγματικά «καίει» τους Ευρωπαίους δανειστές, το πώς θα κλείσουμε την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν.
Η πρόταση της Αθήνας
Η ελληνική πρόταση, περιλαμβάνει την παράταση του κόφτη για ένα έτος με περιγραφή των μέτρων που θα ενεργοποιηθούν αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, που έχουν τεθεί σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% από το 2018 και μετά. Το οικονομικό επιτελεία, αντιπροτείνει την παράταση του «κόφτη» δαπανών κατά ένα έτος, ενώ θα προβλέπεται και δέσμευση για πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018, με την αλλαγή ότι το 1% θα διατίθεται για φόρο-ελαφρύνσεις. Σύμμαχοι της Αθήνας στην προσπάθεια για δίκαιο συμβιβασμό είναι η Ευρωπαϊκή επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που μεσολαβούν για την επίτευξη συμφωνίας.
Ευκλ. Τσακαλώτος: Κανένας δεν θέλει την επιστροφή στο 2015
Ο «κόφτης» δεν θα ενεργοποιηθεί, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ξεκαθαρίζει πως σε καμία περίπτωση δεν θα χρειαστούν τα νέα μέτρα. Αυτό είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει στην εκ των προτέρων νομοθέτησή τους.
Τονίζει πως για να κλείσει η αξιολόγηση, θα πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία «πακέτο» για τα δημοσιονομικά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Μία συμφωνία, η οποία θα επιτευχθεί, αφού «κανένας δεν θέλει να δει την αναβίωση του 2015».
Στο οικονομικό επιτελείο, θεωρείται πως η ελληνική πρόταση είναι δικαιότερη, καθώς απαντά στις προτροπές Σόιμπλε για μέτρα στήριξης της Ανάπτυξης, αφού προβλέπει ότι το 1% του πλεονάσματος θα πάει σε μείωση φόρων και εισφορών. Ο υπουργός Οικονομικών, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο «Εθνος», αναλύει και τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ότι από την έως τώρα εμπειρία του δεν έχει πειστεί απολύτως ότι οι συζητήσεις πηγάζουν από την εγκυρότητα των οικονομικών επιχειρημάτων.
Τονίζει πως, «μόνο το ΔΝΤ ζητά εκ των προτέρων ψήφιση των μέτρων γιατί μόνο το ΔΝΤ αμφισβητεί ότι θα φτάσουμε στο 3.5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018. Ωστόσο, όλες οι νέες εξελίξεις στην οικονομία (ανάπτυξη, έσοδα, κ.λπ.) διαψεύδουν τις δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ, ενώ και η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει τώρα μέτρα για το 2019 και μετά».
Η συμφωνία είναι κοντά, γιατί «κανένας από τους βασικούς παίκτες δεν κερδίζει από την αδράνεια και κανένας δεν θέλει να ξαναδεί την αναβίωση του 2015. Γι’ αυτό και εμείς πιέζουμε για μια γρήγορη συμφωνία, για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου να μην επιστρέψει η αβεβαιότητα και θέσει σε κίνδυνο την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάκαμψη και τη δυνατότητά της να σταθεί στα πόδια της».
Δ. Παπαδημητρίου: Υπό διαπραγμάτευση και το αφορολόγητο
Στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές βρίσκεται και η μείωση του αφορολόγητου, παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, που διαβεβαίωσε, ότι παρά τις θέσεις των δανειστών, θα επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή συμφωνία.
Όπως δήλωσε κατά την επίσκεψή του στο δημαρχείο Τρικάλων, «το αφορολόγητο και άλλα διαπραγματεύονται. Όπως ξέρετε, προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό που υπάρχει τώρα. Αν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε, αυτό δεν το ξέρω, αλλά θα είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε.
Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει, γιατί μετά την αξιολόγηση έρχεται η ένταξη της χώρας στην Ποσοτική Χαλάρωση της ΕΚΤ και αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων».
Επίθεση στο ΔΝΤ από τον Πιέρ Μοσκοβισί
Αιχμές κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) διατύπωσε, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, που σε συνέντευξή του στην Realnews ξεκαθαρίζει ότι «Ζητάμε από την Ελλάδα να τηρήσει μόνο τις δεσμεύσεις της. Όχι διαρκώς επιπλέον απαιτήσεις»
Συγκεκριμένα, αφού επισήμανε ότι «η χώρα ανακάμπτει αργά, αλλά πηγαίνει καλύτερα, επιτέλους. Θα πρέπει να αναγνωριστούν οι προσπάθειές της» και σχετικά με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, τόνισε ότι «δεν πρέπει να παραδοθούμε στην πρόκληση ορισμένων που ζητούν ολοένα και περισσότερα μέτρα ή επιπλέον σφίξιμο του ζωναριού». Σε κάθε περίπτωση, «θα πρέπει να κλείσουμε γρήγορα τη δεύτερη αξιολόγηση, μέσα στους επόμενους μήνες, και να εξετάσουμε τις προϋποθέσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους».