ΜΕΡΙΚΆ ΜΟΛΙΣ 24ΩΡΆπριν ξεκινήσει εκ νέου η Θεία Μετάληψη στις Εκκλησίες, παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις των περισσότερων λοιμωξιολόγων, έρχεται ξανά στην επιφάνεια το θέμα της ευθύνης της Πολιτείας έναντι της Εκκλησίας.
Το είδαμε και στην αρχή της καραντίνας: όσο κι αν κυβερνητικοί καυχώνται πως πήραν νωρίς τα μέτρα -που είναι αλήθεια σε ό,τι αφορά σχολεία και επιχειρήσεις- η αλήθεια είναι ότι επί 15νθήμερο βλέπαμε μία κυβέρνηση σχεδόν να παρακαλάει την Εκκλησία να συμβάλει στην μη διάδοση του κορωνοϊού. Ώσπου να (αναγκαστείνα) πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την απόφαση να κλείσουν οι ναοί, είχαν διεξαχθεί δύο κυριακάτικες λειτουργίες, δύο παρασκευιάτικοι χαιρετισμοί και είναι θέμα καθαρής τύχης το γεγονός ότι δεν είχαμε κατακόρυφη αύξηση της μετάδοσης του ιού.
Τώρα, μια από τα ίδια: η κυβέρνηση, έχοντας δεχθεί τις πιέσεις της Εκκλησίας, αποφάσισε να ανοίξει τις εκκλησίες πολύ νωρίτερα από άλλους τομείς της οικονομίας που παρουσιάζεται συνωστισμός και συγχρωτισμός, όπως η εστίαση. Δηλαδή, αναλαμβάνει ένα αχρείαστο ρίσκο την ώρα που κρατά «παγωμένη» την δραστηριότητα σε έναν κλάδο που αποτελεί «βραχίονα» της οικονομίας. Επίσης, πέραν των υγειονομικών περιορισμών που αυτονοήτως θα ισχύουν στις εκκλησίες, η κυβέρνηση επέλεξε για μία ακόμη φορά να μην εισέλθει στο μείζον θέμα της Θείας Κοινωνίας -τουλάχιστον ως προς τη διαδικασία. Αν και όλοι οι λοιμωξιολόγοι – πλην της κας Γιαμαρέλλου που, εν πάση περιπτώσει, έχει παραδε χθεί ότι βάζει την πίστη πάνω από την επιστήμη- προειδοποιούν ότι προφανώς υπάρχει κίνδυνος με τη χρήση κοινού κουταλιού για τα σταγονίδια που αφήνονται σ’ αυτό, η Εκκλησία διαμηνύει ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι μη διαπραγματεύσιμο. Και, δυστυχώς, το πράγμα είχε περάσει «στα ψιλά», καθώς η ελληνική Πολιτεία εμφα νιζόταν να έχει αποδεχθεί απλώς την βούληση της Εκκλησίας. Έλα,
όμως, που από χθες όλα είναι διαφορετικά: βλέπετε, στη Γερμανία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απαγόρευσε την Θεία Κοινωνία στην εκεί Ορθόδοξη Εκκλησία -που αποτελεί την Τρίτη μεγαλύτερη στη χώρα, μετά την Προτεσταντική και την Καθολική. Με άλλα λόγια, το κράτος ανέλαβε τις ευθύνες του και, αφ’ ης στιγμής οι εκεί Ορθόδοξοι δεν έβαλαν νερό στο κρασί τους χρησιμοποιώντας κουταλάκια
μίας χρήσης, η Θεία Μετάληψη απαγορεύθηκε δια νόμου. Αυτά στη Γερμανία, που εφάρμοσε μία αρχαιοελληνική φράση: «τα του καίσαρος τω καίσαρι και τα τού θεού τω θεώ».