Η Διώρυγα της Κορίνθου ένα χρόνο κλειστή, αλλά η μέρα σήμερα είναι Κυριακή

Του ΓΙΏΡΓΟΥ ΨΥΧΟΓΙΟΥ για την κυριακάτικη kontranews

Η ΔΙΏΡΥΓΑ της Κορίνθου αποτελεί ένα διεθνή, σύντομο και ασφαλή κόμβο θαλάσσιων συγκοινωνιών που εξυπηρετεί κάθε χρόνο 12.000 πλοία. Από το 1893 που ολοκληρώθηκε η λειτουργία της έχει διευκολύνει την θαλάσσια διασύνδεση μεταξύ ανατολής και δυτικής ηπειρωτικής Ελλάδας και του Αιγαίου με το Ιόνιο, καθιστώντας έτσι, στρατηγικής σημασίας για την χώρα. Εδώ και δώδεκα μήνες, όμως, η Διώρυγα παραμένει κλειστή. Στις 15/1/21 σημειώθηκε κατάπτωση βράχων και λίγες ημέρες αργότερα, στις 03/02/21 πραγματοποιήθηκε νέα μεγαλύτερη κατάπτωση που ένα χρόνο μετά δεν έχει αντιμετωπιστεί. Δεν έχει υπάρξει καν χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας με συνέπεια την τραγική υστέρηση εσόδων για την Εταιρεία και το Δημόσιο, την συνεχιζόμενη ανασφάλεια των εργαζομένων, την παρεμπόδιση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας αλλά και χιλιάδων ιστιοπλοϊκών και σκαφών αναψυχής που κατέπλεαν στην Κορινθία.

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή αντίστοιχες καταπτώσεις πρανών το 2018, η Διοίκηση της Διώρυγας (ΑΕΔΙΚ ΑΕ) αποκατέστησε μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, με ίδια μέσα και με ελάχιστο κόστος το πρόβλημα, ανοίγοντας έγκαιρα το κανάλι εγκαίρως για την σεζόν που ακολουθούσε. Εξάλλου, για πρώτη φορά και μετά από υπόδειξη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών αναλήφθηκε σειρά πρωτοβουλιών, ώστε όχι μόνο να αντιμετωπίζονται άμεσα αλλά, κυρίως, να προλαμβάνονται μελλοντικές καταπτώσεις. Λήφθηκαν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης πρανών, πραγματοποιήθηκε αγορά drone για την επίβλεψη της Διώρυγας με προληπτικές επεμβάσεις και ελεγχόμενες καταπτώσεις, καθώς και ελάφρυνση των πρανών μέσω της τεχνικής των airjackets, ενώ δημιουργήθηκαν νέα μεγαλύτερα αποστραγγιστικά κανάλια με επέκταση του υφιστάμενου δικτύου.

Με δεδομένο το γεγονός ότι το κλείσιμο της Διώρυγας επιφέρει μεγάλη απώλεια εσόδων για το Δημόσιο, που αγγίζει μέχρι και τα τέσσερα εκατομμύρια για τους καλοκαιρινούς μήνες, δημιουργείται εύλογα η απορία, για ποιο λόγο διαπιστώνεται τόσο μεγάλη κωλυσιεργία στην αποκατάσταση και ενώ σε λίγο καιρό, θα χαθεί και δεύτερη χρονιά αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση και μέριμνα. Η Εταιρεία δεν επιχορηγείται από τον κρατικό Προϋπολογισμό και τα έσοδα της προέρχονται αποκλειστικά από τις διελεύσεις των πλοίων και με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αναγκάστηκε να προχωρήσει σε δανειοδότηση από γνωστό τραπεζικό Όμιλο, προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τις πάγιες ανάγκες της και κυρίως την μισθοδοσία των εργαζόμενων. Όταν λοιπόν με το καλό επανεκκινήσει, μια εταιρία του Δημοσίου που μέχρι πέρσι ήταν απολύτως βιώσιμη, θα έχει να αντιμετωπίσει τεράστια οικονομικά προβλήματα, μετά από έναν και πλέον χρόνο χωρίς κανένα έσοδο, αντιλαμβάνεται κανείς τις συνέπειες. Και πότε θα ξεκινήσει και πάλι η λειτουργία της Διώρυγας; Άγνωστο.

Το μόνο δεδομένο είναι ότι κατά την επίσκεψη του ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος αγνοούσε (!) ότι είναι κλειστή και ότι δεσμεύσεις, βαρύγδουπες δηλώσεις και ανακοινώσεις από βουλευτές του Νομού και Υπουργούς, συνεχώς αλλάζουν και εμπαίζουν πολίτες, εργαζόμενους και τοπική κοινωνία. Με τα έργα αποκατάστασης να ξεκινούν από 9 εκ. και να φτάνουν τα 32 εκ. (!), σύμφωνα με επίσημα χείλη, χωρίς να υπάρχει καμία εικόνα της μελέτης και των λεπτομερειών της παρέμβασης που θα γίνει.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι απαράδεκτο, επιζήμιο και προκλητικό να κρατούν τη Διώρυγα κλειστή ένα χρόνο τώρα, ενώ αυτή μπορούσε να είναι ανοιχτή μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες και οι αναθέσεις που όπως φαίνεται απασχολούν περισσότερο την κυβέρνηση από ό,τι η ίδια η στήριξη και υπεράσπιση της Διώρυγας, Διότι, όπως πρόσφατα είχα θέσει και στην Επίκαιρη Ερώτησή μου στον αρμόδιο Υπουργό στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ απαξιώνει καθημερινά τη Διώρυγα, με αποτέλεσμα, εκτός τω άλλων, να δυσφημίζεται σε διεθνές επίπεδο το δεύτερο σε επισκεψιμότητα αξιοθέατο της χώρας μετά την Ακρόπολη, τα μέσα της να μην συντηρούνται και να υποβαθμίζονται και τελικά να ανοίγει η όρεξη σε ιδιώτες για πολλά κομμάτια της διαχείρισης της. Όμως, η εμπειρία του ιδιώτη στη Διώρυγα αλλά και τα πρόσφατα γεγονότα με τον επί ώρες εγκλωβισμό οδηγών στην Αττική Οδό λόγω της κακοκαιρίας, αποτελούν την καλύτερη απάντηση στη ρητορική περί αποτελεσματικού ιδιωτικού τομέα.

Αυτό που μένει είναι να υπάρξει, έστω και τώρα, συντονισμένη αντίδραση από την τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς και συλλόγους του Νομού, και όχι μόνο, καθώς πρόκειται για πανελλαδικής εμβέλειας θέμα και περιουσιακό στοιχείο, ώστε να ανοίξει τώρα η Διώρυγα προς όφελος των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής, των εργαζόμενών της, του δημόσιου ταμείου αλλά και της εικόνας της χώρας συνολικά.

* Βουλευτής Κορινθίας, Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή