Η διεθνής κοινότητα χαιρετίζει την ιστορική συμφωνία για το κλίμα

Την ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Παρίσι για το κλίμα, έπειτα από 23 χρόνια διαβουλεύσεων, χαιρέτισε η διεθνής κοινότητα.

Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε κατόπιν διαπραγματεύσεων δύο εβδομάδων, στοχεύει στον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας και στην αποσύνδεση των εθνικών οικονομιών από τα ορυκτά καύσιμα.

Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν αποβλέπουν στην επιβράδυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής εντός των επόμενων δεκαετιών. Η συμφωνία του Παρισιού θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο υπεγράφη το 1992.

Η συμφωνία επικυρώθηκε και υπεγράφη από τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φάμπιους, εν μέσω πανηγυρικού κλίματος.

Για ιστορική συμφωνία κάνει λόγο η Ε.Ε., η οποία σημειώνει ότι «μετά από τόσα χρόνια διαρκών προσπαθειών, πετύχαμε μία πολύ σημαντική νίκη για την Ευρώπη». «Σήμερα ο πλανήτης είναι ενωμένος εναντίον της κλιματικής αλλαγής» δηλώνει στο Twitter, o πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μπάρακ Ομπάμα

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα μίλησε για «ισχυρή» και «φιλόδοξη» συμφωνία, κρίνοντας ότι μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής στον αγώνα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

«Το πρόβλημα δεν λύθηκε με τη συμφωνία του Παρισιού, αλλά αυτή δημιουργεί το σταθερό πλαίσιο που έχει ανάγκη ο κόσμος για να επιλύσει την κρίση της κλιματικής αλλαγής» είπε ο Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο.

«Δημιουργεί τον μηχανισμό και την αρχιτεκτονική για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση με αποτελεσματικό τρόπο» συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, τονίζοντας πως ο κόσμος συσπειρώθηκε γύρω από αυτή την «ισχυρή συμφωνία» και κρίνοντας πως «ανήλθαμε στο ύψος των περιστάσεων».

«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η στιγμή μπορεί να σηματοδοτήσει μια καμπή για τον κόσμο» πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος.

Υπενθυμίζοντας ότι είχε καταστήσει το κλίμα προτεραιότητά του όταν ανέλαβε την εξουσία το 2009, ο Ομπάμα εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ τα τελευταία επτά χρόνια μεταμορφώθηκαν κι έχουν πλέον θέση «ηγέτη» στον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής.
Ευχαρίστησε επιπλέον τους ηγέτες των περίπου 200 χωρών, «μικρών και μεγάλων, ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων, διότι εργάστηκαν μαζί για την αντιμετώπιση μιας απειλής που μας αφορά όλους». «Μαζί, δείξαμε τι είναι εφικτό όταν ο κόσμος είναι ενωμένος» τόνισε, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία του Παρισιού αποτελεί «την καλύτερη ευκαιρία μας να σώσουμε τον μοναδικό πλανήτη που έχουμε».

Κριστίν Λαγκάρντ

Σε ανάλογο ύφος ήταν και οι δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έκανε λόγο για ένα «κρίσιμο βήμα μπροστά» για να αποτραπεί η υπερθέρμανση του πλανήτη τον 21ο αιώνα, τονίζοντας ότι το μήνυμά της είναι πως πρέπει να «τιμολογηθούν σωστά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

Η διεθνής κοινότητα και «οι κυβερνήσεις πρέπει τώρα να κάνουν τα λόγια πράξεις, ιδιαίτερα εφαρμόζοντας πολιτικές οι οποίες θα φέρουν ουσιαστική πρόοδο στην εφαρμογή των δεσμεύσεων μείωσης (των εκπομπών αερίων) που έχουν κάνει. Γι’ αυτό το μήνυμα-κλειδί που απευθύνω είναι να τιμολογηθούν σωστά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, και αυτό να γίνει τώρα» σημείωσε.

«Η χρέωση για τις εκπομπές αερίων από την καύση ορυκτών καυσίμων προσφέρει τα απαραίτητα κίνητρα για επενδύσεις που θα σημάνουν χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Προσφέρει επίσης έσοδα για να προστατευθούν οι φτωχοί, να μειωθεί το χρέος, και να ελαφρυνθεί το άχθος των άλλων φόρων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» πρόσθεσε.

«Προσμένουμε τον διάλογο για τον καθορισμό της τιμολόγησης των εκπομπών αερίων και θα βοηθήσουμε τις κυβερνήσεις να θέσουν αυτή τη ζωτικής σημασίας πολιτική σε εφαρμογή» κατέληξε στη δήλωσή της.

Για νίκη της «κλιματικής δικαιοσύνης» μίλησε ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι. «Δεν υπάρχουν κερδισμένοι ή χαμένοι από τη συμφωνία του Παρισιού. Η κλιματική δικαιοσύνη κέρδισε και όλοι μας εργαζόμαστε για ένα πιο πράσινο μέλλον» έγραψε στο Twitter.

«Η κλιματική αλλαγή παραμένει μια πρόκληση, όμως η συμφωνία του Παρισιού δείχνει πώς όλες οι χώρες ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση αυτή και εργάσθηκαν για να βρεθεί μια λύση. Οι συνομιλίες στην COP21 και η συμφωνία του Παρισιού καταδεικνύουν τη συλλογική σωφροσύνη των παγκόσμιων ηγετών για να μετριαστεί η κλιματική αλλαγή» συνέχισε.

Δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, με 1,2 δισ. κατοίκους, η Ινδία είχε σημαντικό λόγο στις διαπραγματεύσεις. Στο όνομα της «κλιματικής δικαιοσύνης» υπέρ των φτωχότερων χωρών, η Ινδία ζητούσε κυρίως οι ανεπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, να αναλάβουν σημαντικότερο μερίδιο του κόστους της προσαρμογής στις επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Ινδία είναι επίσης ο τέταρτος μεγαλύτερος ρυπαντής του πλανήτη μετά την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με 6,5% των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

«Στην αρχή ενός δρόμου»
Το κείμενο κατέθεσε ένα πολύ συγκινημένος Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε σχεδόν στο τέλος ενός δρόμου και χωρίς αμφιβολία στην αρχή ενός άλλου».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας είπε πως το σχέδιο συμφωνίας φιλοδοξεί να μειώσει την υπερθέρμανση «πέρα από τους δύο βαθμούς Κελσίου» και «να προσπαθήσει να τη μειώσει στους ενάμισι βαθμούς Κελσίου».

Άλλωστε, η μείωση της αύξησης της θερμοκρασίας έως το 2100 κάτω των 2 βαθμών Κελσίου έναντι της προβιομηχανικής εποχής ήταν ο πρωτεύων στόχος αυτής της διάσκεψης. Επίσης ήταν βασικό αίτημα όλων των μικρών νησιωτικών κρατών, όπως και των μικρών και ασθενών οικονομικά χωρών του πλανήτη.

Ο Λοράν Φαμπιούς χαρακτήρισε τη συμφωνία «δίκαιη, βιώσιμη, δυναμική, ισορροπημένη και νομικά δεσμευτική», ενώ σημείωσε πως το ποσό των 100 δισ. δολαρίων, που έχει δεσμευθεί να παράσχει ο Βορράς στον Νότο ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την αλλαγή, «θα πρέπει να είναι το κατώτατο όριο».
Όπως διευκρίνισε, τα «100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο θα πρέπει να είναι το κατώτατο όριο μετά το 2020», οπότε θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία που αναμένεται να επισφραγιστεί σήμερα στο Παρίσι και «ένας νέος ποσοτικός στόχος πρέπει να οριστεί το αργότερο το 2025».

Μπαν: «Ο κόσμος μάς βλέπει»
Στην ομιλία του μετά την κατάθεση της συμφωνίας, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, που έχει προσπαθήσει πολύ για την επίτευξη της συμφωνίας, είπε:
«Ολόκληρος ο Κόσμος σας παρακολουθεί. Δισεκατομύρια ανθρώπων βασίζονται στη σοφία σας».
Όπως τόνισε «ήρθε πλεον η ώρα να αναγνωρίσουμε ότι τα εθνικά συμφέροντα εξυπηρετούνται καλύτερα άν λειτουργούν με μέτρο το διεθνές συμφέρον».
Συνεπώς, κατέληξε, «πρέπει να κάνουμε αυτό που ορίζει η επιστήμη, πρέπει να προστατέψουμε τον πλανήτη που μας τρέφει, πρέπει να σηκώσουμε όλοι τα μανίκια και να στρωθούμε στη δουλειά».

Ολάντ: «Μια συμφωνία χωρίς προηγούμενο»
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, που έχει επενδύσει πολλά, ακόμη σε προσωπικό πολιτικό επίπεδο στην επίτευξη της συμφωνίας, κάλεσε τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ που μετέχουν στη Διάσκεψη για το Κλίμα να υιοθετήσουν «την πρώτη παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα».
Μάλιστα χαρακτήρισε τη συμφωνία ως κάτι «χωρίς προηγούμενο» στην ιστορία των διεθνών συζητήσεων για το περιβάλλον.

Κέρι: «Σημείο αφετηρίας»
Πεπεισμένος ότι η συμφωνία, που αναμένεται να εγκριθεί απόψε, είναι «ένα σημείο αφετηρίας» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι «φαίνεται μια καλή συμφωνία, αλλά θα το δούμε. Μικρά πράγματα μπορούν να γίνουν, αλλά πιστεύουμε ότι είναι ένα σημείο αφετηρίας».

Ακτιβιστές: «Ανεπαρκής και αδύναμη»
Οι ακτιβιστές υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος καταγγέλλουν πάντως τη συμφωνία για το κλίμα ως ανεπαρκή και αδύναμη να προστατέψει τον πλανήτη.
Ο εκπρόσωπο της οργάνωσης Attac, Τομά Κουτρό, μάλιστα, χαρακτήρισε τη συμφωνία «οφθαλμαπάτη», πίσω από την οποία κρύβεται η έλλειψη σοβαρών μέτρων ώστε να αντικατασταθεί το πετρέλαιο ως πηγή ενέργειας.
«Η συμφωνία είναι απαράδεκτη» είπε, «το κλίμα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».
Εκ μέρους της οργάνωσης Alternatiba, ο Γκιγιόμ Ντουρέν είπε πως «είμαστε πεπεισμένοι ότι η συμφωνία δεν είναι αρκετή».
• Πλέον, το κείμενο της συμφωνίας θα μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες και θα παραδοθεί στη διάρκεια της ημέρας στους εκπροσώπους των χωρών που μετέχουν, με στόχο πλέον να ψηφιστεί.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή