Της Γεωργίας Μοσχονά από την Κυριακάτικη Kontranews
Οι καταγγελίες για σωματική, λεκτική βία αλλά και σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο του πολιτισμού δεν έχουν σταματημό. Η «κουρτίνα» άνοιξε και στα παρασκήνια φαίνεται πως κρύβονταν πληγωμένες ψυχές, άνθρωποι φοβισμένοι και ψυχικά τραυματισμένοι. Γιατί όταν έσβηναν οι προβολείς, και έκλεινε η αυλαία ο «λαμπερός» κόσμος του θεάματος «έπνιγε» κλάματα, φωνές, και φυσικά καταστάσεις τόσο νοσηρές που η φαντασία δεν μπορεί να συλλάβει.
Η καταγγελία της Ζέτας Δούκα, που ακολούθησε αυτή της Σοφίας Μπεκατώρου, ήταν μόνο η αρχή. Πλέον, γυναίκες και άνδρες βρίσκουν τη δύναμη και μιλάνε ανοιχτά για παρενόχληση ή κακοποίηση που έχουν δεχθεί, άλλοι κατονομάζοντας τον θύτη, άλλοι όχι. Η εικόνα έχει αρχίσει να αποκτά κινηματικό χαρακτήρα.
Κάθε μέρα νέες καταγγελίες έρχονται στο φως
Αρκετές γυναίκες πήραν θάρρος και έκαναν το μεγάλο βήμα να καταγγείλουν για παραβιαστικές συμπεριφορές «ιερά τέρατα» της υποκριτικής. Περιγραφές μιας νέας «κανονικότητας» όπου νέοι ηθοποιοί, είχαν κοινό μυστικό ότι όταν καλούνταν σε οντισιόν θα έπρεπε υποστούν προσβολές, βωμολοχίες και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά. Όχι μόνο στα παρασκήνια, αλλά και πάνω στη σκηνή, μπροστά στα μάτια του κοινού.
Ηθοποιοί που έφυγαν από παραστάσεις, γυναίκες που κατέληξαν να ζουν με ηρεμιστικά και να καταφεύγουν στο ποτό για παρηγοριά, άνθρωποι που αναγκάζονταν να εξευτελιστούν για μια ευκαιρία, για ένα ρόλο, για ένα όνειρο.
Τα «όλοι έτσι είναι» και «παντού γίνονται αυτά», έχουν δώσει τώρα τη θέση τους σε δεκάδες γυναίκες και άνδρες που πηγαίνουν στον εισαγγελέα και καταγγέλλουν τη βία που έχουν υποστεί και κυρίως βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν επιτέλους δημόσια. Όχι για να ταπεινώσουν, να τηλεδικάσουν και να καταστρέψουν πετυχημένους ηθοποιούς και θιασάρχες, αλλά για να προστατέψουν την επόμενη γενιά, να δώσουν στο θέατρο την αίγλη που του αξίζει.
Καταγγελίες για γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη
Η Τζένη Μπότση, η Αγγελική Λάμπρη και μαζί τους πολλές ακόμη γυναίκες βρέθηκαν να έχουν ζήσει παρόμοια σοκαριστική εμπειρία με γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη.
Ο καλλιτέχνης αυτός, σύμφωνα με τις καταγγελίες, πήγαινε στις τελικές εξετάσεις των δραματικών σχολών και «ψάρευε» νέους ηθοποιούς με όνειρα για το μέλλον.
Η συνέχεια ήταν πάνω-κάτω η ίδια. Ιδιωτική οντισιόν σε διαμέρισμα ή άδειο θέατρο. Προτροπή για αυτοσχεδιασμό, χορό και χυδαίες ατάκες την ώρα που εκείνος αυτοϊκανοποιούταν.
Καταγγελίες-βόμβα για πασίγνωστο κωμικό ηθοποιό
Πιο πρόσφατο «κρούσμα» στην προσπάθεια να εκλείψουν τέτοια φαινόμενα είναι οι καταγγελίες στο ΣΕΗ τριών ηθοποιών που ζητούν την διαγραφή πασίγνωστου ηθοποιού και σκηνοθέτη.
Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και η Λένα Δροσάκη έκαναν καταγγελία στον ΣΕΗ και τον κατηγόρησαν για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και εργασιακό εκφοβισμό.
Θύματα και άνδρες ηθοποιοί
Δεν είναι μόνο οι γυναίκες ηθοποιοί. Τρεις άντρες συνάδελφοί τους, ο Ερρίκος Μηλιάρης, ο Χάρης Τζωρτζάκης και ο Γιάννης Νιάρρος, κατήγγειλαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γνωστό σκηνοθέτη για σεξουαλική παρενόχληση κατά τη διάρκεια οντισιόν.
Αυτοκριτική από τον Γκλέτσο
Ο ηθοποιός εξομολογήθηκε δύο προσωπικές περιπτώσεις κατά τις οποίες, όπως είπε, εκμεταλλεύτηκε τη δύναμη που του έδινε ο πρωταγωνιστικός του ρόλος, πράγμα που τον έφερε «στα όρια του θύτη»: «Πήγα προς τα πίσω και σκέφτηκα ότι ενδεχομένως κάποιες φορές να πάτησα τα όρια του θύτη. Και να ήμουν κι εγώ θύτης. Χωρίς να το καταλάβω ενδεχομένως ή έκανα ότι δεν το κατάλαβα. Ο πρωταγωνιστής της σειράς, ένα κορίτσι που έρχεται να πει λίγες ατάκες, της λέει το βράδυ θα βγούμε, αυτή φοβούμενη μήπως χάσει το ρολάκι της ή θέλοντας και να μεγαλώσει τον ρόλο της… Εκεί είναι εκμετάλλευση καθαρά. Ναι, τώρα που το σκέφτομαι έχει συμβεί», αποκάλυψε για να προσθέσει αλλά και να απολογηθεί: «Εκείνη την ώρα δεν το σκέφτηκα. Το σκέφτηκα τώρα. Εκείνη την ώρα σκεφτόμουν ότι είμαι ωραίος γκόμενος. Σκέφτομαι ότι μπορεί να εκμεταλλεύτηκα αυτό το παιδί, που μπορεί να ήμουν και 10 χρόνια μεγαλύτερος και δεν μου αρέσει και καθόλου. Ζητάω συγγνώμη. Κάποιες δύο ψυχές ίσως να καταπιέστηκαν και να μην το ήθελαν».
Πάνω από 1.000 περιπτώσεις στο Πειθαρχικό του ΣΕΗ
Ο πρόεδρος του νεοσύστατου Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΣΕΗ, Πασχάλης Τσαρούχας, τόνισε πως το τελευταίο διάστημα έχουν δεχτεί πάνω από 1.000 καταγγελίες.
Παράλληλα, κάλεσε όσους ηθοποιούς έχουν βιώσει ανάλογες καταστάσεις να το καταγγείλουν εγγράφως στο ΣΕΗ, υπενθυμίζοντας ότι καθημερινά από τις 10 το πρωί εώς τη 1 μετά το μεσημέρι θα βρίσκεται εκπρόσωπος του Πειθαρχικού στο Σωματείο.
Και στον χώρο της μουσικής ανοίγουν στόματα
Το τσουνάμι που προκλήθηκε έφτασε και στον μουσικό χώρο με την τραγουδίστρια Λύδια Σέρβου να καταγγείλει καταξιωμένο συνθέτη για σεξουαλική παρενόχληση όταν η ίδια ήταν μόλις 15 ετών.
Με μακροσκελή ανάρτησή της στο facebook περιέγραψε με λεπτομέρειες την επίθεση που δέχτηκε όταν γνωστός συνθέτης την κάλεσε σπίτι του για να ακούσει τη φωνή της και να την συμβουλέψει.
Τσουνάμι συμπαράστασης στα social media
Την στήριξη τους και την αλληλεγγύη τους στα θύματα σεξουαλικής ή οποιασδήποτε μορφής βίας δηλώνουν άνθρωποι με το hashtag #eimasteoloimazi στο instagram.
«Είμαστε δίπλα στις γυναίκες και τους άντρες που θέλουν να μιλήσουν. Είμαστε εδώ με σεβασμό και αλληλεγγύη σε εσάς που ανεχτήκατε τέτοιες συμπεριφορές και υποφέρατε τόσο καιρό στη σιωπή. Ήρθε η ώρα να τελειώσουμε με όλα αυτά και να δημιουργήσουμε την κοινωνία που χρόνια τώρα μέσω της τέχνης οραματιζόμαστε. Μια κοινωνία ισότητας δικαιοσύνης σεβασμού και παιδείας. Μη φοβάστε! Είμαστε όλοι μαζί!».