Η αβάσταχτη ελαφρότητα του «βιώσιμου» ελληνικού χρέους…

Με την εκτIμηση του υπουργού του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργου Σταθάκη κατά την ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο Βερολίνο ότι «το χρέος είναι βιώσιμο έως το 2022» συνεχίζεται η αβάσταχτη ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται επί χρόνια ένα εφιαλτικό «τέρας» για το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε, διαζευκτικά, ότι «ή η χώρα θα φάει το χρέος ή το χρέος τη χώρα», αλλά εκείνος είχε αρχίσει πρώτος να το «μπουκώνει»!

Διότι, με τέτοιες πάμπολλες ελαφρόμυαλες εκτιμήσεις το χρέος συνεχώς λοιδορούσε τη χώρα μας από τα δυσθεώρητα ύψη στα οποία ανέβαινε και ήδη είναι. Αναφέ­ρω μερικές τέτοιες «εκτιμήσεις» για την ιστορία!

-Σε όλους σχεδόν τους κρατικούς προϋπολογισμούς συντρίβονταν από την πραγματικότητα οι προβλέψεις για την εξέλιξη του δημόσιου χρέους!

-Στις 26 Οκτωβρίου 2011, μετά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, ο τότε πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου μίλησε από τις Βρυξέλλες για βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μετά την απόφαση για «κούρεμα» κατά 50%, δηλώνοντας ότι «ξημερώνει σήμερα μία καινούρια μέρα για την Ελλάδα» και εκτιμώντας ότι «αυτό εξασφαλίζει ότι το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος θα συρρικνωθεί στο 120% του ΑΕΠ και ότι η εικόνα που δίνεται στις αγορές είναι ότι το χρέος είναι πλέον βιώσιμο…»!

-Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, ως πρωθυπουργός το 2012 βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα δημόσιο χρέος στο 150% του ΑΕΠ, ενώ ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος νωρίτερα εκτιμούσε ότι έφτανε στο… 60% του ΑΕΠ το 2009!!! Συγκεκριμένα, στην Έκθεσή του για το έτος 1999 τόνιζε ότι «σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, για να περιοριστεί ο λόγος του χρέους στο 60% το 2009 απαιτούνται πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 5,6% του ΑΕΠ ετησίως”. Η ειρωνεία είναι ότι αυτά περίπου τα πρωτογενή πλεονάσματα πέτυχε η χώρα μας κατά την περίοδο 2001-2007, αλλά το δημόσιο χρέος … κάλπαζε!

-Το 2011 ήρθε η πρώτη αμφισβήτηση των προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για το δημόσιο χρέος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εκτιμούσε ότι το δημόσιο χρέος θα κορυφωνόταν στο στο επίπεδο του 161% το 2012, ενώ για το 2020 εκτιμούσε ότι θα διαμορφωνόταν στο 127% του ΑΕΠ, δηλαδή σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνο το εφιαλτικό του 2009, το οποίο είχε χαρακτηρισθεί από τον Γιώργο Παπανδρέου ως μη βιώσιμο.

-Στο περιβόητο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, περιλαμβανόταν πίνακας με την εξέλιξη του δημόσιου χρέος έως το 2015, η οποία ταυτιζόταν σχεδόν ακριβώς με τις παροτρύνσεις και τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας. Το σενάριο αυτό πρόβλεπε ότι, με τις αποκρατικοποιήσεις και τη συνεπή και συνετή δημοσιονομική προσαρμογή (μείωση ελλειμμάτων, δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων κλπ), το χρέος θα άρχιζε να μειώνεται από το 2013 και θα έφθανε στο… 139,5% του ΑΕΠ το 2015!!!

Χρειάζεται να συνεχίσουμε και με άλλες τέτοιες προκλητικές… αναδρομές;

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή