Η αμυντική μας πολιτική

Του Κώστα Καραγκούνη από την Κυριακάτικη Kontranews

Για κάθε κράτος η αμυντική πολιτική αποτελεί αυτονόητη ευθύνη και υπο­χρέωση. Και ειδικά για την Ελλάδα αυτό ισχύει διπλά γιατί, αντίθετα με τις υπό­λοιπες χώρες της Ε.Ε., η Ελλάδα συνορεύ­ει με έναν γείτονα, την Τουρκία, η οποία διαχρονικά και ευθέως αμφισβητεί και επι­βουλεύεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Μάλιστα, ο γείτονας αυτός έχει επιδοθεί τα τελευταία χρόνια σε μια κούρσα εξοπλισμών η οποία μας υποχρεώνει, μέσα σε δύσκο­λες οικονομικές συνθήκες και μετά από μία δεκαετία οικονομικής κρίσης, να ενι­σχύουμε αντιστοίχως και εμείς το αμυντικό μας οπλοστάσιο. Και το μήνυμα που θέλω να δώσω είναι ότι η Ελλάδα ανταποκρί­νεται με τον καλύτερο τρόπο στην πρόκληση αυτή γιατί η αμυντική της πολιτική κινείται σε τρία αλληλεξαρτώ­μενα επίπεδα.

Πρώτον, να ξεκι­νήσω από το αυτονό­ητο, η Ελλάδα παρά την δύσκολη οικονο­μική συγκυρία, όχι απλώς παρακολουθεί την Τουρκία με ίσους όρους στην κούρσα εξοπλισμών την οποία έχει επιβάλει, αλλά με την πολιτική της σημε­ρινής κυβέρνησης έχει δώσει το μήνυμα ότι εξοπλιστικά θα βρισκό­μαστε πάντοτε ένα βήμα μπροστά από την αντίπαλό μας. Η χθεσινή επίσημη ανα­κοίνωση για την αγορά μίας μοίρας γαλλι­κών μαχητικών αεροσκαφών DASSAULT RAFALE, έρχεται ακριβώς να κάνει πρά­ξη αυτό το εξοπλιστικό προβάδισμα για το οποίο μόλις ανέφερα. Kαι με την ίδια ακρι­βώς λογική η Ελλάδα έχει βάλει στέρεες βάσεις για την αγορά μαχητικών αεροσκα­φών F-35 από τις ΗΠΑ. Άλλωστε η εκλογή του Προέδρου Μπάιντεν σίγουρα θα βοη­θήσει στην κατεύθυνση αυτή. Και με την ίδια λογική προχωράμε στην απόκτηση νέων φρεγατών αλλά και στην αναβάθμι­ση των παλαιότερων φρεγατών του στόλου μας, πέραν των αόρατων υποβρυχίων που ήδη διαθέτουμε και τα οποία επίσης απο­δεικνύουν το εξοπλιστικό μας προβάδισμα. Και επειδή όλοι μιλάνε για τους S-400 της Τουρκίας, να πω ότι η αθόρυβη και αποτε­λεσματική Ελλάδα έχει εδώ και χρόνια την δική της πυραυλική ασπίδα με βάση το αμε­ρικανικό σύστημα PATRIOT.

Δεύτερον, όμως, εκτός από την αγορά εξοπλιστικών συστημάτων, με τη λογική του προβαδίσματος στην οποία αναφέρθηκα, η Ελλάδα έχει κατορθώσει να ασκήσει την εξωτερική της πολιτική με τέτοιο τρόπο ώστε τα αποτελέσματά της να ενισχύουν έμμεσα αλλά αποτελεσματικά και την αμυντική μας παρουσία. Αυτό το είδαμε με πολύ παρα­στατικό τρόπο τις τελευταίες μέρες στον απόηχο των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ, οι οποίες επέφεραν καίριο πλήγμα στην αμυντική βιομηχανία και ετοιμότη­τα της Τουρκίας. Ακριβώς δε, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, στο μέτρο που βοη­θάει και αυτή στη λογι­κή της επιβολής κυρώ­σεων στη Τουρκία για την εν γένει επιθετική συμπεριφορά της δημι­ουργεί αμυντική υπε­ραξία, με την παραπά­νω έννοια αφού κάθε είδους κυρώσεων ακό­μα και γενικών οικονο­μικών κυρώσεων, επη­ρεάζουν καθοριστικά την άμυνα της Τουρκίας και τις δυνατότητές της.

Τρίτον, υπάρχει, και να μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό, και μια ανθρώπι­νη διάσταση σε όλα αυτά. Η άμυνα δεν είναι μόνο οπλικά συστήματα αλλά επίσης -αν όχι πρωτί­στως- έμψυχο δυναμικό, ηθικό και θετική νοοτρο­πία. Και μην αμφιβάλλε­τε ότι στο σημείο αυτό η Ελλάδα υπερτερεί γιατί είναι μία ελεύθερη Ευρωπαϊκή χώρα και όχι μία χώρα λογοκρισίας, συλλήψεων και παρα­βιάσεως δικαιωμάτων όπως είναι η Τουρκία του κυρίου Ερντογάν. Και ακριβώς επειδή είμαστε μία τέτοια χώρα, διαθέτουμε ψυχή και ιδεολογία, για να αποκρούσουμε κάθε εναντίον μας επιθετική ενέργεια. Δεν ισχύ­ει το ίδιο φυσικά για την Τουρκία η οποία αποδεκάτισε το έμψυχο δυναμικό των ενό­πλων δυνάμεών της στο κυνήγι μαγισσών που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπή­ματος κατά του κυρίου Ερντογάν.

Άρα από τον συνδυασμό των παραπά­νω, αν θελήσει κανείς να δώσει τίτλο στην αμυντική μας πολιτική, θα την χαρακτήρι­ζε «έξυπνη». Δεν είναι μία πολιτική τυφλής κούρσας εξοπλισμών, αλλά συνδυάζει το ζητούμενο του εξοπλιστικού μας προβαδί­σματος με μία στοχευμένη εξωτερική πολι­τική και με την οικοδόμηση μίας ελεύθε­ρης κοινωνίας, που δεν είναι διατεθειμένη να χαρίσει σε κανέναν τα κεκτημένα της.

* Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, ΝΔ

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή