Η αλήθεια των αριθμών για το Μνημόνιο

Αν τα λογια δεν αρκούν, για ν’ αποτυπώσουν τις τραγικές συνέπειες, για τη χώρα μας, από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, έρχεται η «αλήθεια των αριθμών», με τη «σφραγίδα» μάλιστα έγκυρων και «υπεράνω υποψίας» οργανισμών, για να επιβεβαιώσει του λόγου το ασφαλές, δείχνοντας ότι, στην περίπτωση μας, σε αντίθεση με τη γνωστή ρήση, δυστυχούν και οι αριθμοί.

Το γεγονός, μάλιστα, αποκτά διαστάσεις, αν ληφθεί υπόψη, ότι τα στοιχεία περιέχονται σε έκθεση έγκυρου γερμανικού ιδρύματος, του Bertelsman και δείχνουν ότι η χώρα μας παρουσιάζει τις χειρότερες επιδόσεις, στο πεδίο της κοινωνικής δικαιοσύνης, όχι μόνο στην Ευρωζώνη, αλλά και μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πιο συγκεκριμένα η χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία, βρίσκεται στην τελευταία πεντάδα, μεταξύ των «28», σε τρία από τα εν λόγω πεδία, που αφορούν την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, την κοινωνική συνοχή και την αντιμετώπιση των διακρίσεων, ενώ στο επίπεδο της δικαιοσύνης μεταξύ γενεών, βρισκόμαστε στην τελευταία θέση. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για την αγορά εργασίας, αφού καταρρίπτουν το μύθο πως η ευελιξία  θα αύξανε δήθεν την απασχόληση. Συνέβη το εντελώς αντίθετο, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία, τον περασμένο χρόνο (2014) δούλευαν οι μισοί, μόλις, από το ενεργό εργατικό δυναμικό. Ειδικά, μάλιστα, στις ηλικίες 55-64 ετών, στην Ελλάδα παρατηρείται το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η χώρα μας, επίσης, εμφανίζει το πιο υψηλό ποσοστό ανεργίας, πλησιάζοντας το 27%, εκ των οποίων το 19,5% είναι μακροχρόνια άνεργοι. Κι όμως, οι «φωστήρες» δανειστές μας, ζητούν ακόμη μεγαλύτερη απορρύθμιση, προφανώς για ν` αυξηθεί κι` άλλο η ανεργία.

Αν τα παραπάνω απεικονίζουν την αποτυχία της «θαυματουργής» συνταγής, τα στοιχεία που, εντός της επικράτειας, περιέχονται στην ετήσια έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, αποκαλύπτουν το μέγεθος της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής, που έχει υποστεί η χώρα και της τραγωδίας που βιώνουν οι κάτοικοι, τα πέντε τελευταία χρόνια, της μνημονιακής λαίλαπας. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά τα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας, συρρικνώθηκε από τα 230 δις ευρώ, που ήταν το 2009, στα 173 δις πέρσι, ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα, μειώθηκε, από τα 26.000 ευρώ στα 16.400 ευρώ, δηλαδή 10.000 λιγότερα και με ακόμη πιο άνιση κατανομή. Αραγε, που σκοπεύουν να το φτάσουν οι «πάνσοφοι» δανειστές μας;

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή