Η Διεθνης Οργάνωση Εργασίας σε μελέτη της για το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι η αδήλωτη εργασία στη χώρα μας αγγίζει το 25% του επίσημου ΑΕΠ, με τη περισσότερη χρήση της να παρατηρείται στον τουρισμό, τη σίτιση, τι ς κατασκευές, τη γεωργία, τις οικιακές υπηρεσίες και το εμπόριο.
Επίσης, η μελέτη επισημαίνει ότι την αδήλωτη εργασία παρέχουν όλες οι κοινωνικές ομάδες και διαπιστώνει ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ένταση το φαινομένου αυτού στην Ευρώπη των «28».
Κι όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν, όπως λέει το τραγούδι. Διότι πριν από 19 χρόνια, τον Δεκέμβριο του 1997, από έρευνα που διενήργησε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά προέκυψε ότι το 30% των επιχειρήσεων είναι αδήλωτες στο ΙΚΑ και από το 1987 δεν έχουν ελεγχθεί από το ΙΚΑ 1.436 επιχειρήσεις. Επίσης, ύστερα από 15 ακριβώς χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2012, πάλι προέκυψε από ελέγχους ότι η … αδήλωτη εργασία στη χώρα μας βρισκόταν στο ίδιο περίπου ποσοστό!
Και να φανταστείτε ότι όλη αυτή η «θραύση» με την αδήλωτη εργασία παρατηρείται στη χώρα μας παρά τα κατά καιρούς εξαγγελλόμενα μέτρα για περιορισμό αυτού του θλιβερού φαινομένου που στερεί από το ΙΚΑ δεκάδες δισ. ευρώ. Απλώς υπενθυμίζεται ότι πριν πάλι από 19 χρόνια, το Σεπτέμβριο του 1997, καταρτίσθηκε νομοσχέδιο από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τίτλο «Μέτρα κατά τις εισφοροδιαφυγής, διασφάλιση εσόδων ΙΚΑ και άλλα θέματα». Τότε, λοιπόν, με το νομοσχέδιο αυτό ρυθμίζονταν, σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση που το συνόδευε, θέματα που αφορούσαν στην οργάνωση και τη λειτουργική αναβάθμιση του ΙΚΑ και των εποπτευόμενων από το υπουργείο λοιπών ασφαλιστικών οργανισμών, για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας τους προς το συμφέρον, τάχα, των ασφαλισμένων και συνταξιούχων τους!
Σημειώνεται ότι τότε, όλα αυτά τα παχιά λόγια κοστολογούνταν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με 15 δισ. δραχμές! Τόσο θα κόστιζε η τάχα «λειτουργική και οργανωτική αναβάθμιση του ΙΚΑ». Και πήγε το ΙΚΑ για μαλλί και βγήκε κουρεμένο, όπως λέει η θυμόσοφη ελληνική παροιμία. Κι όλα αυτά γίνονταν σε μια περίοδο, τάχα, κρατικής λιτότητας…
Σήμερα, κι ενώ το τρίτο Μνημόνιο βρίσκεται σε εξέλιξη και το φθινόπωρο θα γίνει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, το υπουργείο Εργασίας παρουσιάζεται να μελετά νέα μέτρα, τα οποία, ως συνήθως, θα ανακοινωθούν, αλλά μόλις φύγουν οι ελεγκτές των δανειστών θα ξεχασθούν…