Σάββατο, 23 Αυγούστου 2025

Human Rights Watch: Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τις πολύνεκρες επιθέσεις στη Συρία

Η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch ζητά την τιμωρία των υπευθύνων για τις φονικές επιθέσεις με χημικά στη Συρία, επί τη ευκαιρία της δημοσίευσης έκθεσης του ΟΗΕ, που συμπεραίνει την ευθύνη της συριακής κυβέρνησης στις επιθέσεις με αέρια στην κοινότητα Χαν Σεϊχούν.

Η επίθεση, που είχε πραγματοποιηθεί στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτικά) είχε κοστίσει τη ζωή σε 83 ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 87 (εκ των οποίων πάνω από 30 παιδιά) σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να δράσει τάχιστα για να εξασφαλίσει ότι οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν, επιβάλλοντας κυρώσεις κατά φυσικών προσώπων και οργανισμών που ευθύνονται για τις επιθέσεις με χημικά στη Συρία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του η HRW.

Η οργάνωση, με έδρα τη Νέα Υόρκη, ζήτησε «να δωθεί τέλος στις παραπλανήσεις και στις ψευδείς θεωρίες που διαδίδει η συριακή κυβέρνηση».

«Η επανειλημμένη χρήση χημικών όπλων από τη Συρία αποτελεί σοβαρή απειλή για την διεθνή απαγόρευση της χρήσης χημικών όπλων», εκτιμά ο Όλε Σόλβανγκ, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Εκτάκτων Καταστάσεων της HRW, υπογραμμίζοντας πως «όλες οι χώρες έχουν συμφέρον να στείλουν ηχηρό μήνυμα, αποδεικνύοντας πως οι φρικαλεότητες δεν γίνονται ανεκτές».

Μάλιστα, έκθεση του ΟΗΕ και της Οργάνωσης για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OIAC) συμπεραίνει πως υπεύθυνη για την επίθεση στο Χαν Σεϊχούν ήταν η συριακή κυβέρνηση. Μετά την επίθεση, οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μία πρωτοφανή επίθεση κατά αεροπορικής βάσης στη Συρία.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή