Τέλος το μνημόνιο, ώρα για ανάπτυξη, λένε διεθνείς οίκοι και μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού, με την HSBC να επισημαίνει ότι η ελληνική ανάπτυξη έχει ήδη εκπλήξει θετικά το α’ τρίμηνο του έτους, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 0,8% σε τριμηνιαία βάση (+2,3% σε ετήσια βάση, που είναι το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται από πριν την κρίση). Την απαραίτητη ώθηση για την ανάπτυξη, θα την δώσουν οι καθαρές εξαγωγές που παραμένουν και χάρη στον τουρισμό η «ατμομηχανή» της ελληνικής Οικονομίας. Παράλληλα, οι επενδύσεις μειώθηκαν μετά τη μεγάλη άνοδο του δ’ τριμήνου του προηγούμενου έτους. Υπήρξε επίσης αναζωπύρωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, που εμφάνισε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για πρώτη φορά από το τέλος του 2016.
Η ανάπτυξη, μέχρι τώρα χαρακτηρίζεται από ισχυρή δημιουργία θέσεων εργασίας και η ελβετική τράπεζα αναμένει πως αυτό θα συνεχιστεί, καθώς η ανεργία παραμένει υψηλή σε βάρος της χαμηλής ανάπτυξης της παραγωγικότητας.
Με βάση τα στοιχεία του α’ τριμήνου και τις ενδείξεις βελτίωσης της δυναμικής της ανάπτυξης, οι αναλυτές της τράπεζα, προχώρησαν σε μικρή αναβάθμιση της πρόβλεψής για την ανάπτυξη στο 2,1% φέτος (από 1,9%), αφήνοντας όμως αμετάβλητη στο 2,5% την πρόβλεψη για το 2019. Αναμένει επίσης να υπάρξει περισσότερη στήριξη της ανάπτυξης από τον κρατικό τομέα, λόγω των λιγότερο σφιχτών δημοσιονομικών περιορισμών. Ωστόσο, το ανοδικό περιθώριο περιορίζεται λόγω της πιθανής επιβράδυνσης της ανάπτυξης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, που ίσως λειτουργήσει επιβαρυντικά, καθώς και από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, που θα μπορούσαν να πλήξουν τις καταναλωτικές δαπάνες.
Παράλληλα με την μείωση της ανεργίας, αναμένεται ουσιαστική αύξηση της παραγωγικότητας θα είναι κομβικής σημασίας για την αύξηση των προοπτικών της ανάπτυξης, ιδιαίτερα λόγω των αρνητικών δημογραφικών. Αυτό, σημαίνει πως θα πρέπει να τηρηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εισήχθησαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης, από τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας μέχρι τις συντάξεις.
«Κλειδί» για την επίτευξη των στόχων Ανάπτυξης, θα είναι οι επενδύσεις. Οι πραγματικές επενδύσεις εξακολουθούν να είναι λιγότερο από 40% των προ κρίσης επιπέδων και τώρα αντιπροσωπεύουν μόλις το 13% του ΑΕΠ, το ήμισυ του επιπέδου στο οποίο βρίσκονταν πριν από την κρίση (25%). Αυτό αντανακλά τις περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις -αν και πέρυσι αυξήθηκαν στο 4,6% του ΑΕΠ από το 2,5% το 2012- και την επίπτωση της κρίσης στην επενδυτική εμπιστοσύνη.