Υπάρχουν πολλά γλυκά που σίγουρα δεν γνωρίζετε και τα οποία απολαμβάνουν σε διάφορα μέρη του πλανήτη.
Δείτε αυτά τα 12 απολαυστικά αρτοσκευάσματα από όλο τον κόσμο.
1. Franzbrötchen – Γερμανία

Δημοφιλές στο Αμβούργο και σε άλλα μέρη της βόρειας Γερμανίας, το Franzbrötchen είναι ένα σπειροειδές κρουασάν, φτιαγμένο με βούτυρο και κανέλα. Οι Γερμανοί το τρώνε συνήθως στο πρωινό με τον καφέ τους ενώ υπάρχουν και παραλλαγές με σταφίδες.
2. Gulab jamun – Ινδία

Μπάλες τηγανισμένης ζύμης με γλυκό σιρόπι. Το κάρδαμο, το τριαντάφυλλο και το σαφράν προσθέτουν πιο λεπτές νότες γεύσης στη ζύμη.
3. Pastelitos – Κούβα

Φύλλα ζύμης με ασυνήθιστα γλυκά και αλμυρά γεμίσματα, από τυρί μέχρι ανανά, καρύδα και καβούρια.
4. Cannoli – Ιταλία

Το Cannoli ξεκίνησε πριν από 1000 χρόνια στο Παλέρμο, πρωτεύουσα της Σικελίας. Σήμερα, οι Ιταλοί απολαμβάνουν την τηγανισμένη ζύμη που είναι παραγεμισμένη με κρεμώδη, γλυκιά κρέμα τυριού.
5. Sufganiyot – Ισραήλ

Ένα είδος ντόνατ με άχνη ζάχαρη ως επικάλυψη. Μπάλες ζύμης γεμίζονται με κρέμα και τηγανίζονται, ενώ εκτός από ζάχαρη μπορούν να σερβιριστούν με σιρόπι ή υγρή σοκολάτα.
6. Linzer torte – Αυστρία

Από τα πιο αναγνωρίσιμα γλυκά της Αυστρίας από το 1600, που άρχισαν να τις κατασκευάζουν αλείφοντας ζύμη ζαχαροπλαστικής με διάφορες μαρμελάδες. Σήμερα, παρασκευάζεται με διάφορες γεμίσεις και η ζύμη ζαχαροπλαστικής γίνεται με βούτυρο και αλεσμένα καρύδια.
7. Kolompeh – Ιράν

Ένα γλυκό ψωμάκι με καρύδια, κάρδαμο, σαφράν και σουσάμι. Πριν από το ψήσιμο οι Ιρανοί δημιουργούν σχέδια στην επιφάνεια της ζύμης με ειδικές σφραγίδες.
8. Mooncake – Κίνα

Τα γλυκά είναι στρογγυλά γεμάτα με μια πάστα φτιαγμένη από σπόρους λωτού, ενώ η επιφάνειά τους για να χρυσίσει στο ψήσιμο αλείφεται με αλατισμένο κρόκο αυγού πάπιας.
9. Croquembouche – Γαλλία

Ο πύργος αποτελείται από σουδάκια, αλειμμένα με καραμελωμένη ζάχαρη και γεμισμένα με κρεάμ ζαχαροπλαστικής.
10. Ψωμάκια με ανανά- Χονγκ Κονγκ

Ονομάζονται και Bolo Bao – είναι μαλακά, γλυκά και ελαφρώς τραγανά στην κορυφή. Στην πραγματικότητα δεν έχουν ανανά! Αντίθετα, η επιφάνεια της ζύμης έχει ένα μοτίβο που μοιάζει με ανανά.