Του Θανάση Λυρτσογιάννη από την Κυριακάτικη Kontranews
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ, ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙ… ΠΗΓΕΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΩΝ
Η ανεμελιά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάρνηθα κόστισε στον ίδιο. Όμως, η στάση του στη Σύνοδο Κορυφής δεν κοστίζει μόνο στον ίδιο, αλλά και στη χώρα.
Η φράση του παλιού πολιτικού από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας με τον οποίο συνομίλησα την Παρασκευή το μεσημέρι, φανερώνει και το κλίμα το οποίο αρχίζει να διαμορφώνεται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος μετά την ήττα στη Σύνοδο Κορυφής.
Στελέχη που πρόσκεινται στην καραμανλική και τη σαμαρική πτέρυγα είναι πολύ προβληματισμένα για την πορεία στα εθνικά θέματα και τους χειρισμούς του πρωθυπουργού. Και επειδή το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής δεν έρχεται σε ένα κλίμα ηρεμίας στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, αλλά σε ένα βαρύ, γίνεται αντιληπτό πως συγκεντρώνεται όλο και περισσότερη εκρηκτική ύλη.
Προβληματισμός και γκρίνιες στον ΣΥΡΙΖΑ
Όμως και στον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Τα δημοσκοπικά ευρήματα προβληματίζουν, αφού παρά τη φθορά της Νέας Δημοκρατίας, τη διαρκή και ραγδαία αμφισβήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της πολιτικής του στη διαχείριση της πανδημίας, της οικονομίας και των εθνικών θεμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει καθηλωμένος στα ποσοστά.
Οι γκρίνιες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώνονται σε τρία κυρίως επίπεδα. Στην αδυναμία του επικοινωνιακού επιτελείου να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων (υπάρχουν στελέχη που έχουν προτείνει στον Αλέξη Τσίπρα να ενισχυθεί η επικοινωνία με καλούς, τους καλύτερους επαγγελματίες), στην απουσία πειστικού προγράμματος και αφηγήματος (εδώ υπάρχουν γκρίνιες για την καθυστέρηση από τον Γιώργο Σταθάκη της παρουσίασης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία), ενώ οι αντιδράσεις που υπήρξαν στην περίπτωση της τροπολογίας που κατέθεσε ο Χρήστος Σπίρτζης για το 13ο μισθό αστυνομικών, φανερώνει ότι οι προσωπικές κόντρες και οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των στελεχών, είναι ένα ζήτημα που σοβεί και απαιτεί την αποφασιστική παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ώστε να συστρατευτούν όλοι στον στόχο της νίκης στις επόμενες εκλογές και να αφήσουν στην άκρη τις προσωπικές στρατηγικές, που τόσο πληγώνουν τη δημοκρατική παράταξη.
Ακλόνητος ο Τσίπρας
Προς το παρόν πάντως, δεν υπάρχει ουδεμία αμφισβήτηση του Αλέξη Τσίπρα σε ηγετικό επίπεδο, παρά τις κάποιες γκρίνιες που ακόμα υπάρχουν για τη δημιουργία προσωποπαγούς κόμματος ή αν θέλετε της πολύ μεγάλης ενίσχυσης της θέσης και του ρόλου του Προέδρου, που προσδίδει χαρακτηριστικά προεδρικού κόμματος, κατά την κρίση στελεχών προερχομένων κυρίως από τους «53».
Εσωτερική αμφισβήτηση για Μητσοτάκη
Δεν συμβαίνει, όμως το ίδιο και στη Νέα Δημοκρατία. Ήδη η εσωτερική αναταραχή ξεφεύγει από τις γκρίνιες και έχει περάσει ακόμα και σε αμφισβήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από ορισμένα στελέχη.
Τα προβλήματα πολλά και δυστυχώς για τον πρωθυπουργό πυκνώνουν και αναμένεται να γίνουν πολύ πιο έντονα και σοβαρά ύστερα από την νέα ήττα στη Σύνοδο Κορυφής και την αδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να καταφέρει να πείσει ή να επιβάλλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να υιοθετήσει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας.
Οι δυσαρεστημένοι υπουργοί
Η δυσαρέσκεια είναι πολυεπίπεδη και έχει χαρακτηριστικά αμφισβήτησης από ολόκληρες ομάδες και από πρόσωπα ξεχωριστά, πρόσωπα δυσαρεστημένα, από τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού απέναντί τους, όπως του Χρήστου Σταϊκούρα για παράδειγμα.
Ο υπουργός Οικονομικών βλέπει τον Αναπληρωτή του Θόδωρο Σκυλακάκη, μεταγραφή στη Νέα Δημοκρατία, να έχει την εύνοια του Μαξίμου και του επιτελικού κράτους, ενώ ο ίδιος είναι αποξενωμένος. Θα έλεγα πως είναι περίπου φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό, αφού ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ασπάζεται τις ίδιες σκληρές νεοφιλελεύθερες απόψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Την ίδια δυσαρέσκεια αισθάνονται υπουργοί που έχει κατά καιρούς αδειάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως τελευταία έκανε με τον Γιάννη Βρούτση για το θέμα της καθυστέρησης της απονομής 400.000 συντάξεων.
Αλλάζει τις ρίζες της ΝΔ;
Όμως, σε επίπεδο προσώπων υπάρχει και μία γενικότερη δυσαρέσκεια η οποία πηγάζει από την υποψία καραμανλικών και σαμαρικών ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να δημιουργήσει εντελώς δικό του κόμμα, χρησιμοποιώντας ανθρώπους του σημιτικού στρατοπέδου και παραμερίζοντας ή και αγνοώντας στελέχη που είναι δεκαετίες στη Νέα Δημοκρατία.
Τελευταία και ιδιαίτερα μετά το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Γαλλίας Ζισκάρ Ντ΄Εσταίν, στο οποίο δεν γινόταν καμία αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, εντάθηκαν οι υποψίες ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί να εκτρέψει τη Νέα Δημοκρατία και από τις ιδεολογικές ρίζες που της έδωσε ο ιδρυτής της.
Φθορές λόγω διαχείρισης της πανδημίας
Για τη διαχείριση της πανδημίας άρχισαν επίσης τα όργανα. Είδαμε τον Νικήτα Κακλαμάνη να καταλογίζει ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς βεβαίως να τον κατονομάζει, ενώ το ίδιο έκαναν και άλλα στελέχη του κόμματος.
Στο θέμα αυτό δυσαρμονία άρχισε να υπάρχει και με ορισμένους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι τοποθετήθηκαν ανοιχτά για το λάθος τρόπο με τον οποίο γίνονται τα τεστ, άφησαν υπονοούμενα για διπλό σύστημα καταμέτρησης των κρουσμάτων, καθώς και ότι δεν ακολουθήθηκαν πάντα και πιστά οι οδηγίες των λοιμωξιολόγων.
Τα στόματα άνοιξαν ύστερα από το φόβο που εκφράστηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπροστά στον κίνδυνο να υποστεί φθορές, θα αρχίσει να «αδειάζει» επιστήμονες, όπως άρχισε ήδη να κάνει με υπουργούς.
Η ποδηλατάδα στην Πάρνηθα και προπαντός η τηλεοπτική αναφορά σε στιγμιαία ανεμελιά προκάλεσε τεράστιες τριβές. Η πρώτη τριβή εκδηλώθηκε εντός του Μαξίμου με στελέχη του επιτελικού κράτους να κατηγορούν τον Στέλιο Πέτσα για λάθος χειρισμό του θέματος και για την αναφορά στην… ανθρώπινη πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πάντως, η ποδηλατάδα κόστισε, αφού σύμφωνα με πληροφορίες οι κυλιόμενες έρευνες που διεξαγάγει το Μαξίμου έδειξαν πτώση τεσσάρων εκατοστιαίων μονάδων. Ισχυρή ένδειξη για τον βρασμό που επικρατεί εντός του κυβερνώντος κόμματος ήταν οι δηλώσεις της Όλγας Κεφαλογιάννη, η οποία αποδοκίμασε την πρωθυπουργική ποδηλατάδα στην Πάρνηθα.
Βαρύ το κλίμα
Ρωγμές προκάλεσε και η επιλογή του επιτελικού κράτους για την επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για το σπίτι στα Λεγραινά. Πρώτη και καλύτερη αντέδρασε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία βρήκε πάτημα να κατακεραυνώσει τον… αδερφό της ουσιαστικά, αφού δεν επρόκειτο να γίνει κάτι τόσο κραυγαλέο χωρίς την έγκριση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Γενικώς πάντως, το πολιτικό κλίμα βρίσκεται σε κατάσταση υψηλού βρασμού και το εμβόλιο μάλλον δεν πρόκειται να εξομαλύνει την κατάσταση, όπως ελπίζουν οι επιτελείς του Μαξίμου με στόχο να πάμε σε εκλογές στις αρχές του Φθινοπώρου. Βλέπετε έπονται οι οικονομικές συνέπειες της καραντίνας και της λανθασμένης πολιτικής ενισχύσεων εργαζομένων και επιχειρήσεων, που αναμένεται να προκαλέσουν λουκέτα δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και άλμα της ανεργίας.