Συνέντευξη στην Σοφία Λιάκου στην Κυριακάτικη Kontranews
Τον προβληματισμό του για τις συνέπειες ενός νέου lockdown εκφράζει ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος ο οποίος επισημαίνει ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τον «λογαριασμό» θα πληρώσουν ακριβά εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα στον τουρισμό και τις υπηρεσίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οριακοί εργοδότες, μερικώς απασχολούμενοι και άνεργοι. Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τονίζει ότι η κυβέρνηση απορρίπτει ένα διάλογο στον οποίον η Τουρκία μπορεί να βάλει όσα θέματα επιθυμεί ή και θα κατασκευάσει. Εκτιμά ότι ο Ερντογάν δεν θα εγκαταλείψει την επεκτατική στρατηγική του και σημειώνει πως καλά κάνει η κυβέρνηση και προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια.
» Ένα ενδεχόμενο lockdown μπορεί να επιφέρει ολική οικονομική καταστροφή;
Όχι, αλλά θα κάνει πολύ πιο δύσκολη την κατάσταση. Η αξιοπιστία της κυβέρνησης και η συμμετοχή μας στην πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μας εξασφαλίζουν συνεχή παρουσία στις αγορές και δανεισμό του Ελληνικού Δημοσίου με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι υποχρεώσεις του κράτους για αρκετούς μήνες, οπότε οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Βέβαια, ένα νέο lockdown και πρόσθετος δανεισμός θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερο χρέος και δύσκολη διαχείρισή του τα επόμενα χρόνια. Τον λογαριασμό σε ένα νέο lockdown θα πληρώσουν ακριβά εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα στον τουρισμό και τις υπηρεσίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οριακοί εργοδότες, μερικώς απασχολούμενοι και άνεργοι.
»Η Σύνοδος Κορυφής αναβλήθηκε λόγω κρούσματος κορωνοϊού. Γιατί όμως τέτοια καθυστέρηση στις περιβόητες κυρώσεις κατά της Τουρκίας;
Υπάρχουν χώρες όπως η Γερμανία και η Ισπανία που έχουν ιδιαίτερα στενές σχέσεις συνεργασίας με την Τουρκία και γι’ αυτό δεν θέλουν να της δημιουργήσουν πρόσθετες δυσκολίες. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι της Ισπανίας, η οποία με κυβέρνηση Σοσιαλιστών και Podemos – των συντρόφων του ΣΥΡΙΖΑ – εξακολουθεί να τα δίνει όλα υπέρ της Τουρκίας. Ισπανικές εταιρείες ναυπηγούν το πρώτο τουρκικό αεροπλανοφόρο που αναμένεται να αναλάβει δράση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο το 2021, ενώ η έκθεση των ισπανικών τραπεζών στην κλυδωνιζόμενη τουρκική οικονομία είναι περίπου πενταπλάσια της έκθεσης των γερμανικών. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα απέκτησε διπλό πλεονέκτημα σε σχέση με την Τουρκία. Μπορεί να μην διαφαίνονται ευρωπαϊκές κυρώσεις, η Τουρκία όμως υφίσταται λόγω της πολιτικής του Ερντογάν, τις πολύ σκληρές κυρώσεις των αγορών. Φυγή κεφαλαίων, εξάντληση συναλλαγματικών αποθεμάτων, πτώση τουρκικής λίρας, ματαίωση επενδύσεων. Πληρώνουν ήδη ακριβά αυτά που κάνουν. Επίσης, ο Μητσοτάκης έχει ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας στον πυρήνα της ΕΕ, ενώ όπως είπε η Φον ντερ Λάιεν στην τελευταία της ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η απόσταση που χωρίζει την Τουρκία από την ΕΕ μεγαλώνει συνεχώς.
» Ο Τσαβούσογλου βάζει στη διαπραγμάτευση και το Κυπριακό ανοίγοντας επικίνδυνα την ατζέντα. Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη για ένα διάλογο εφ’ όλης της ύλης;
Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση απορρίπτει έναν διάλογο στον οποίο η Τουρκία μπορεί να βάλει όσα θέματα επιθυμεί ή και θα κατασκευάσει. Πηγαίνουμε απ’ ότι φαίνεται σε διερευνητικές συνομιλίες για παραπέρα αποκλιμάκωση και προετοιμασία του διαλόγου. Ο διάλογος σε ό,τι αφορά την Ελλάδα μπορεί να έχει σχέση μόνο με την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, ζητήματα άλλωστε στα οποία επικεντρώνεται η τουρκική επιθετικότητα το τελευταίο διάστημα. Το Κυπριακό δεν έχει σχέση με τον διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας και είναι ξεχωριστό θέμα. Η Κύπρος ζητεί από την πλευρά της αποκλιμάκωση της έντασης, δηλαδή να σταματήσει η Τουρκία να αμφισβητεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με μία αναδίπλωση ανάλογη με αυτήν που επιχειρεί σε σχέση με την Ελλάδα. Διαφορετικά, πολύ δύσκολα θα δεχθεί η Κύπρος ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ουκρανίας αν δεν υπάρξουν ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Η σωστή αυτή θέση του Προέδρου Αναστασιάδη μπορεί να έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο στην αναβολή της Συνόδου Κορυφής από την απειλή του κορωνοϊού.
» Η τακτική του Ερντογάν πιστεύετε ότι θα τορπιλίσει τον νέο κύκλο συνομιλιών;
Νομίζω ότι η τακτική του Ερντογάν θα προσαρμοστεί στην ανάγκη να αποφύγει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις και τα χειρότερα για την τουρκική οικονομία. Το γεγονός όμως ότι μπορεί να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και προετοιμασία για διάλογο δεν σημαίνει ότι ο Ερντογάν θα εγκαταλείψει την επεκτατική στρατηγική του. Θα βρει άλλους τρόπους να την υπηρετήσει ή και μπορεί να επαναλάβει τα ίδια αν το κρίνει σκόπιμο. Το πρόβλημα Τουρκίας-Ερντογάν θα είναι μαζί μας, με διάφορους τρόπους, για πολλά χρόνια και γι’ αυτό καλά κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια. Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη συγκριτική μας θέση ακόμη και στα ζητήματα των εξοπλισμών.
» Κατά τη γνώμη σας η κυβέρνηση κινείται σωστά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ανησυχείτε για το αν θα αντέξει το Σύστημα Υγείας;
Ανησυχώ γενικά για την πανδημία γιατί παρατηρείται έξαρση στην Ευρώπη, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα εκδήλωσης δεύτερου κύματος ίσως τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο και το πολυσυζητημένο εμβόλιο είναι μια αβέβαιη και χρονοβόρα υπόθεση. Η ανησυχία όμως πρέπει να είναι στα πλαίσια της λογικής. Η Ελλάδα απέφυγε θανάτους της τάξης των 30.000 στο πρώτο κύμα της πανδημίας όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Με προβληματίζει η αύξηση των νέων κρουσμάτων που το τελευταίο 24ωρο ξεπέρασαν τα 350. Την ίδια μέρα όμως το Βέλγιο, όπου βρίσκομαι για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα νέα κρούσματα ήταν πάνω από 1.800 με τον ίδιο περίπου πληθυσμό, ενώ στην Ισπανία ξεπέρασαν τις 11.000. Επομένως, η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά υπάρχουν πολλές χώρες που δοκιμάζονται πολύ περισσότερο και σε αυτή τη φάση της πανδημίας. Η κυβέρνηση έχει ενισχύει εντυπωσιακά τις ΜΕΘ αλλά το ζήτημα είναι να ελέγξουμε την αύξηση των κρουσμάτων για να μην έχουμε στα νοσοκομεία μας εικόνες Βόρειας Ιταλίας, Ισπανίας και Νέας Υόρκης.
» Ενδέχεται μετά την πανδημία να αιφνιδιάσει με εκλογές ο Κ. Μητσοτάκης;
Είναι η πιο δυσάρεστη ερώτηση για έναν ευρωβουλευτή. Πρώτον, τέτοιου είδους αποφάσεις παίρνονται σε επίπεδο πρωθυπουργού, επομένως υπάρχει κίνδυνος να μετατραπώ σε έναν αναλυτή που δεν δεσμεύει παρά τον εαυτό του. Για να μην αποφύγω πάντως την απάντηση θα σας πω ότι ο ίδιος ο Μητσοτάκης έχει αποκλείσει, με δηλώσεις του, το σενάριο στο οποίο αναφέρεστε. Νομίζω ότι η ενασχόληση με το σενάριο των πρόωρων εκλογών έχει περισσότερο σχέση με το δημοσκοπικό άγχος που έχει καταλάβει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.