Συνέντευξη στην Σοφία Λιάκου για την Κυριακάτικη Kontranews
Προτεραιότητά μας είναι η προστασία των Πανεπιστημίων, τονίζει ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς και επισημαίνει ότι ήταν άλλωστε μια από τις βασικότερες προεκλογικές προγραμματικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας. Τα Πανεπιστήμια μας, υπογραμμίζει, δεν μπορεί να είναι άντρα ανομίας ούτε να κρατούνται οι Έλληνες φοιτητές όμηροι μικρών παραβατικών ομάδων που νομίζουν ότι ο δημόσιος χώρος τους ανήκει. Στο θέμα των εμβολιασμών σημειώνει ότι προχωρά με ομαλότητα παρά την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος και την ανάγκη συντονισμού πέντε υπουργείων σε καθημερινή βάση και δηλώνει ότι μέχρι την Παρασκευή είχαν εμβολιαστεί 251.303 συμπολίτες μας, αριθμός μεγαλύτερος από τον αρχικό προγραμματισμό.
Κύριε Υπουργέ, είναι η χώρα προετοιμασμένη για να αντέξει σε περίπτωση ενός τρίτου κύματος κορωνοϊού;
Κυρία Λιάκου, νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε πως η χώρα μας είναι σε καλή επιδημιολογική κατάσταση, και σίγουρα σε πολύ καλύτερη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι η Ήπειρος, το Ιόνιο, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες είναι οι μοναδικές «πράσινες περιοχές» σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό «κόκκινη». Άρα ξεκινάμε με ένα δεδομένο: ότι η κατάσταση στη χώρα μας είναι, με βάση τα στατιστικά, θετική. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πανδημία παρήλθε ή ότι πρέπει να εφησυχάζουμε. Το αντίθετο. Ιδίως με τις νέες μεταλλάξεις που παρουσιάζονται, απαιτείται τακτική και ενδελεχής αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης και λήψη ανάλογων μέτρων έγκαιρα, όπως άλλωστε κάνει η Κυβέρνηση από την αρχή της υγειονομικής κρίσης. Απαιτείται δηλαδή πολιτική επιφυλακής και άμεσης δράσης. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το είπε, άλλωστε, ρητά στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου: «Βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε». Αυτό είναι και το κλειδί της επιτυχίας για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου τρίτου κύματος.
Πρακτικά όμως, πώς η Κυβέρνηση βοηθά την αγορά, η οποία αυτήν την περίοδο κυριολεκτικά χειμάζεται;
Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή σχεδιάζει και υλοποιεί τις πολιτικές της όχι μόνο στη βάση της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας αλλά και στη βάση της στήριξης της παραγωγικής οικονομίας, της προστασίας του παραγωγικού ιστού της χώρας μας. Και νομίζω ότι τα αποτελέσματα της πρόσφατης έκδοσης του 10ετούς ομολόγου είναι ενδεικτικά της ανθεκτικότητας και της αποτελεσματικότητας της ελληνικής οικονομίας, ιδίως σε μια περίοδο παγκόσμιας αναταραχής και αβεβαιότητας. Με λίγα λόγια, οι διεθνείς αγορές, εν μέσω μιας τέτοιας κρίσης, εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία και στοιχηματίζουν στην δυναμική ανάταξής της. Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση στηρίζει εξαρχής τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία. Και θα συνεχίσει να το κάνει. Για παράδειγμα, το νομοσχέδιο με ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων στήριξης, ενίσχυσης και διευκόλυνσης των επιχειρηματιών και των αγροτών, που θα ελαφρύνουν σημαντικά τους πυλώνες του παραγωγικού μας ιστού.
Ο εμβολιασμός προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς;
Η Χώρα μας βρίσκεται στη 10 θέση εμβολιασμών πανευρωπαϊκά, πραγματοποιώντας καθημερινά κατά μέσο όρο πάνω από 17.000 εμβολιασμούς. Παρά την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος και την ανάγκη συντονισμού πέντε υπουργείων σε καθημερινή βάση, η κυβέρνηση έχει καταφέρει να προχωρά ο εμβολιασμός με ομαλότητα, επιλύοντας γρήγορα και αποτελεσματικά όποια ζητήματα τυχόν προκύπτουν. Έως την Παρασκευή είχαν εμβολιαστεί 251.303 συμπολίτες μας, αριθμός μεγαλύτερος από τον αρχικό μας προγραμματισμό. Υπάρχουν επίσης, προγραμματισμένα ραντεβού για παραπάνω από 700.000 πολίτες. Εξ’αρχής η Κυβέρνηση ακολουθεί μια βασική αρχή: όποιος συμπολίτης μας επιθυμεί να εμβολιαστεί, θα εμβολιαστεί με κάθε τρόπο και παρά τις όποιες δυσκολίες. Και με βάση αυτή την αρχή σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να κινούμαστε.
Πιστεύετε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες θα φέρουν ικανοποιητικά αποτελέσματα ή θα οδηγηθούμε και πάλι σε κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία;
Καταρχήν πρέπει να τονιστεί ότι η Ελλάδα, όπως έχουμε πολλές δείξει κατά το παρελθόν, είναι αποφασισμένη να υποστηρίζει σταθερά και χωρίς αστερίσκους τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία είναι, στην ουσία τους, μια προσπάθεια να δούμε αν υπάρχουν σημεία σύγκλισης με τη γείτονα. Δεν πρόκειται για διαπραγματεύσεις ή διαδικασίες λήψης αποφάσεων δεσμευτικού χαρακτήρα. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι προκρίνει τη συζήτηση και την προσκόλληση στο διεθνές δίκαιο, σε αντίθεση με την προκλητική συμπεριφορά που έχει επιδείξει η Τουρκία. Αυτή μας η επιλογή έχει ενισχύσει τη θέση της χώρας μας τόσο σε περιφερειακό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ας μην ξεχνάμε για παράδειγμα τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο, καθώς και την υιοθέτηση των ελληνικών θέσεων έναντι των τουρκικών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Επίσης, ας μην ξεχνάμε την ενίσχυση της άμυνας μας και της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων μας Δυνάμεων, που πρόσφατα πετύχαμε με την προμήθεια των 18 Rafale. Η Ελλάδα λοιπόν δείχνει μεν καλή θέληση, δεν είμαστε ωστόσο ούτε αφελείς ούτε διατεθειμένοι να διαπραγματευτούμε την εθνική μας κυριαρχία.
Η δημιουργία των ομάδων προστασίας στα πανεπιστήμια προκάλεσε πάρα πολλές αντιδράσεις; Τί απαντάτε; Επίσης, γιατί η κυβέρνηση επιλέγει να προχωρήσει σε μια τέτοια μεγάλη αλλαγή τώρα, μεσούσης της πανδημίας;
To γεγονός των ευρύτερων προβλημάτων που έχει επιφέρει η πανδημία, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να σημαίνει ότι η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο θα σταματήσουν να λειτουργούν. Αντιθέτως, οφείλουν να συνεχίσουν, προκειμένου η χώρα να μην βρίσκεται ποτέ χωρίς πυξίδα, ιδίως σε μια τόσο αβέβαια και δύσκολη συγκυρία. Πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, όπως η δημιουργία ομάδων προστασίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, δεν πρέπει στην πραγματικότητα να αιφνιδιάζουν κανέναν, γιατί έχουν επικυρωθεί με την ψήφο του ελληνικού λαού. Η προστασία των πανεπιστημίων ήταν άλλωστε μία από τις βασικότερες προεκλογικές προγραμματικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας. Η ασφάλεια στα πανεπιστήμια είναι μία από τις κομβικότερες προϋποθέσεις επιτυχίας μια συνολικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που θα επιτρέψει στα ελληνικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης να προσαρμοστούν καλύτερα στην ανταγωνιστική πραγματικότητα του 21ου αιώνα. Τα πανεπιστήμια μας δεν μπορεί να είναι άντρα ανομίας, ούτε να κρατούνται οι Έλληνες φοιτητές όμηροι μικρών παραβατικών ομάδων, που νομίζουν ότι ο δημόσιος χώρος τους ανήκει. Εικόνες όπως η διαπόμπευση του Πρύτανη της ΑΣΟΕ δεν αρμόζουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα και δεν πρόκειται να επαναληφθούν. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πράξει το αυτονόητο: να προστατεύσει φοιτητές και καθηγητές από τη βία και την ανομία.