Εχουμε σε ανύποπτο χρόνο επισημάνει πως η Γερμανία στηρίζει τον ηγεμονικό της ρόλο, στην Ευρώπη, στην επίδειξη μιας, εν πολλοίς, πλασματικής δύναμης.
Τα τελευταία στοιχεία, για τη γερμανική οικονομία, που αποκάλυψε η «Kontranews», επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές, καθιστώντας εξαιρετικά επίκαιρη την παλιότερη ρήση του Θεόδωρου Πάγκαλου για «γίγαντα με πήλινα πόδια». Να σημειώσουμε δύο στοιχεία, ενδεικτικά της εύθραυστης κατάστασης. Η ζημιά που υφίσταται η γερμανική οικονομία, μόνο από την αποκάλυψη του σκανδάλου της «Φολγκσβάγκεν» (με το «πειραγμένο» λογισμικό, που απέκρυπτε τους εκπεμπόμενους ρύπους) είναι ανυπολόγιστη, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί την «ατμομηχανή» της, ένα είδος «εθνικού πρωταθλητή». Αν, μάλιστα, επαληθευτούν οι πληροφορίες, για ανάλογο σκάνδαλο στην BWV, με την ακόμη μεγαλύτερη συμβολική σημασία, τότε τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά δύσκολα, για τη γερμανική κυβέρνηση, πλέον. Δεν είναι τυχαίο ότι, για το προαναφερθέν σκάνδαλο, υποχρεώθηκε να κάνει, απολογητικού χαρακτήρα, δηλώσεις, η ίδια η καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ.
Το χειρότερο για τη Γερμανία, που αναδεικνύει και την πραγματική αδυναμία της, είναι το γεγονός πως, πίσω απ` αυτή την «επίθεση», στο «μαλακό υπογάστριο» της οικονομίας της, υποκινεί και ενορχηστρώνει η πέραν του Ατλαντικού υπερδύναμη. Όπως συνέβη και με το σκάνδαλο της ΖΗΜΕΝΣ, η αποκάλυψη για την αντίστοιχη περίπτωση της ΦΟΛΚΣΒΑΓΚΕΝ, προήλθε από αμερικανική δημόσια υπηρεσία, ενώ κάτι τέτοιο φημολογείται και για την BWV. Αποτελεί κοινό μυστικό, άλλωστε, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σφόδρα ενοχλημένες, από τις τάσεις «απείθειας» της γερμανικής κυβέρνησης κι αυτό φάνηκε ανάγλυφα, στην ελληνική περίπτωση, όπου οι αλλεπάλληλες προτροπές της Ουάσιγκτον, για πιο αποτελεσματική, αλλά και πιο ευέλικτη στάση, με χαλάρωση της λιτότητας, αντιμετωπίστηκε με υπεροψία, ακόμη και με χλευαστική διάθεση, ιδιαίτερα από τον κο. Σόιμπλε. Επειδή δε οι υπερδυνάμεις αυτά δεν τα συγχωρούν, έστειλαν ένα προειδοποιητικό σήμα, χτυπώντας το Βερολίνο εκεί που πονάει. Εχουν δε και άλλα «όπλα», αφού είναι γνωστό πως διαθέτουν ισχυρούς διαύλους επιρροής, ιδιαίτερα στις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ, που είναι ενταγμένες στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ειδικά, μάλιστα, στις χώρες της Βαλτικής, η επιρροή φτάνει μέχρι την εγκαθίδρυση ελεγχόμενων ηγετών, ενώ και για τον, Πολωνό, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ, φημολογείται ότι είναι έχει «ανοιχτή γραμμή» με Ουάσιγκτον.
Το «κερασάκι», όμως, στην «τούρτα» αποτελεί η προβληματική κατάσταση της κορυφαίας γερμανικής τράπεζας, της ΝΤΩΫΤΣΕ ΜΠΑΝΚ. Αν «σκάσει» ένα τέτοιο «κανόνι», τότε θ` ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου». Για όλη την Ευρώπη…