Γιατί τα θέματα δεν «θάβονται» πλέον

Όταν τα παροιμιώδη λάθη και τα κορακίστικα των αυτόματων μεταφραστών της google που περιέχονταν στα προγράμματα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων άρχισαν να κάνουν τον γύρο των social media, πολλά ΜΜΕ, αλλά και όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες έκαναν σαν να μην υπάρχουν. 

Βεβαίως, η πλάκα για τον «μέτζη του νεουκτη», για το «λοιμώχθηκαν», για το «Σκοιλ Ελικικού» και άλλα τέτοια περίσσεψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -και τα voucher της ντροπής θα μπορούσαν να προσφέρουν μόνο άφθονο γέλιο, αν δεν μιλούσαμε για επιστήμονες και επαγγελματίες που αγωνιούν πώς θα ζήσουν και πώς θα μπορέσουν να ξανανοίξουν τα γραφεία τους, όταν όλα αυτά τελειώσουν. 

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Εργασίας εκμεταλλεύθηκε την πλάκα που καταγραφόταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να χαρακτηρίσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, σαν «τρολ», υποβαθμίζοντας την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση απολάμβανε για μία ακόμη φορά την τρομακτική ανοχή των  ΜΜΕ, αφού στην συντριπτική πλειονότητά τους είτε ανέφεραν τυπικά και χωρίς σχολιασμό τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, είτε μετέφεραν με χιούμορ αυτά τα «μαργαριτάρια» -χωρίς όμως να δίνουν πολιτικές διαστάσεις στο θέμα. 

Με άλλα λόγια, θεωρητικά η κυβέρνηση το μόνο που θα είχε να κάνει θα ήταν να αφήσει μερικά ακόμη 24ωρα να περάσουν έως ότου ξεχαστεί η συγκεκριμένη υπόθεση. Έλα, όμως, που στους καιρούς των social media τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Έλα, όμως, που ένα θέμα δεν είναι «θέμα» μόνο αν προβάλλεται στα μεγάλα δελτία ειδήσεων. Μπορεί να είναι «θέμα» όταν είναι «trending» στο facebook και στο twitter. Γιατί πλέον, ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον των social media, όποιες επιδιώξεις και μεθοδεύσεις κι αν υιοθετήσουν οι «βαρόνοι» των ΜΜΕ. Το πολύ πολύ να χάσουν ότι έχει μείνει από την τρωθείσα αξιοπιστία τους. Αλλά πλέον, να «θάψουν» σοβαρά θέματα δεν μπορούν. Γιατί υπάρχουν τα social media. 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή