Γιατί σβήνουμε κεράκια στα γενέθλιά μας;

Τα γενέθλια είναι μια σημαντική ημέρα για όλους και για αυτό το λόγο όλοι θέλουν να ακολουθούν τις καθιερωμένες «τελετουργίες», όπως το σβήσιμο των κεριών στην τούρτα γενεθλίων. Το σβήσιμο των κεριών ξεκίνησε από τη Γερμανία – και συγκεκριμένα από το παιδικό φεστιβάλ Kinderfest –το 18ο αιώνα. Τότε γιόρταζαν τα παιδικά γενέθλια με κέικ, το οποίο στόλιζαν με ένα κερί για κάθε έτος που το παιδί ήταν ζωντανό, συν ένα για τον ένα ακόμα χρόνο που ήλπιζαν ότι θα ζήσει. Έκαναν ευχές και έσβηναν τα κεράκια, με την ελπίδα οι ευχές αυτές θα πραγματοποιηθούν.

Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να φτιάχνουν πίτες και να τις στολίζουν με κεριά προς τιμήν της θεάς Αρτέμιδος. Η Άρτεμις, ήταν θεά του κυνηγιού, προστάτιδα των μικρών παιδιών και ζώων, αλλά και θεά του φεγγαριού. Λέγεται ότι για να την τιμήσουν έψηναν στρογγυλές πίτες μελιού (που θύμιζαν τη σελήνη) και τις στόλιζαν με αναμμένα κεριά για να μοιάζουν με τη λάμψη της πανσελήνου.

Βέβαια, τα κεράκια δε συμβολίζουν μόνο αυτό. Πολλοί αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο καπνός από τα κεριά μεταφέρει τις ευχές των ανθρώπων στον ουρανό, στους θεούς.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή