Μετά την συμφωνία του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ο οίκος Moody’s ανακοίνωσε την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, στο Caa2 από Caa3! Επίσης ιδιαίτερα θετική εξέλιξη είναι και η αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής Οικονομίας (Outlook) από ουδέτερο σε θετικό, κίνηση που ανοίγει το παράθυρο για περισσότερες θετικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα!
Στην ανακοίνωση της η Moody’s, εξηγεί τους λόγους για την αναβάθμιση που αποτελεί ενδεχομένως και ένα πρώτο βήμα για την επιστροφή της χώρας στις αγορές.
Γιατί η Moody’s αναβάθμισε την Ελλάδα;
Η απόφαση του Eurogroup που φέρνει την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ τις επόμενες μέρες. Πέρα από τη βραχυπρόθεσμη επίπτωση του ότι η Ελλάδα θα μπορεί να αποπληρώσει τις επικείμενες λήξεις ομολόγων, ο οίκος σημειώνει ότι θεωρεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως θετικό σημάδι για τη μελλοντική τροχιά του προγράμματος, καθώς απαιτούταν η νομοθέτηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.
Αυτό συντελεί σε βελτιωμένες δημοσιονομικές προοπτικές μετά και την υπεραπόδοση του προηγούμενου έτους, που αναμένεται να οδηγήσουν σύντομα σε αναστροφή της τάσης όσον αφορά το δείκτη χρέους / ΑΕΠ. Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 υπερέβη το 4% έναντι στόχου για 0,5%. Η Moodys αναμένει σταθεροποίηση του δείκτη του χρέους εφέτος στο 179% του ΑΕΠ και να υποχωρήσει από το 2018 και μετά, με βάση και τα συνεχιζόμενα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Τέλος, τονίζει ότι πλέον υπάρχουν σημάδια ότι η οικονομία σταθεροποιείται. Αν και είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνει κανείς αν η ανάπτυξη είναι διατηρήσιμη, ο οίκος αναμένει ανάπτυξη τόσο για φέτος όσο και για το 2018, μετά από τρία χρόνια στασιμότητας και απώλειας άνω του 27% του ΑΕΠ από την έναρξη της ελληνικής κρίσης.
Το δεύτερο μεγάλο νέο είναι ότι εκτός ότι η Ελληνική οικονομία πάει καλύτερα αναβάθμισε και την προοπτική για το μέλλον. Δηλαδή το θετικό outlook αντανακλά την εκτίμηση της Moody’s ότι οι προοπτικές ολοκλήρωσης του προγράμματος έχουν βελτιωθεί, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω ελάφρυνσης χρέους. Οι πιστωτές της ευρωζώνης έχουν δεσμευτεί να βελτιώσουν περαιτέρω τους όρους των δανείων του EFSF αν χρειαστεί, μετά τον Αύγουστο του 2018 που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα. Μια πρόσθετη παράταση στην αποπληρωμή του επίσημου τομέα θα βελτίωνε την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετεί το χρέος που βρίσκεται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα. Σαν η Moody’s να προετοιμάζει τους επενδυτές για την ελληνική επιστροφή.