Δευτέρα, 4 Αυγούστου 2025

Γιατί δεν πρέπει να ζεσταίνετε το φαγητό μέσα σε τάπερ

Και όμως, έρευνες δείχνουν ότι είναι προτιμότερο να τρώτε το φαγητό κρύο από το να το ζεστάνετε μέσα σε πλαστικό τάπερ.

Σίγουρα, δεν υπάρχει πιο ωραίο αλλά και οικονομικό πράγμα από το μεταφέρεις το σπιτικό σου φαγητό στη δουλειά και να ζεις μια σπιτική στιγμή θαλπωρής στο γραφείο; (Καλά μπορεί και να υπάρχει, αλλά σε αυτό θα εστιάσουμε τώρα).

Οι περισσότεροι έχουμε μεγαλώσει με τα τάπερ αφού ήταν το μέσο μεταφοράς του φαγητού στο σπίτι, των κεφτέδων στα ταξίδια και, πλέον, του δικού μας φαγητού στη δουλειά.

Τα τάπερ είναι από πιο πρακτικά και χρήσιμα αντικείμενα στον κόσμο -κι ας τα ξεχνάμε πολύ συχνά σε άλλα σπίτια ή χάνουμε τα καπάκια τους. Υπάρχει όμως κάτι που πρέπει να προσέχουμε κατά τη διάρκεια της χρήση τους.

Πρόσφατη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ επιβεβαιώνει ότι δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε για να ζεστάνουμε το φαγητό μας βάζοντας τα στο φούρνο μικροκυμάτων. Κάποια είδη πλαστικού από τα οποία κατασκευάζονται και τα τάπερ, εκλύουν χημικά και τοξικά στοιχεία στο φαγητό όταν μπαίνουν σε φούρνο μικροκυμάτων. Οπότε πριν τα βάλετε μέσα σε αυτόν, πρέπει να τσεκάρετε αν υπάρχει η ένδειξη ότι είναι κατάλληλα για να χρησιμοποιηθούν για ζέσταμα.

Ακόμη,  σοβαρός κίνδυνος υπάρχει και με τις πλαστικές συσκευασίες μέσα στις οποίες ερχονται τα delivery φαγητά, αφού πολλές νοικοκυρές τα ξαναχρησιμοποιούν. «Τα παλιά, φθαρμένα και με γρατζουνιές, πλαστικά τάπερ ή αυτά που έχουν μπει σε φούρνο μικροκυμάτων πολλές φορές, μπορεί να εκκρίνουν περισσότερες τοξικές ουσίες», αναφέρει η έρευνα.

Οπότε, το καλύτερο θα ήταν να αγοράσετε τάπερ από πυρίμαχο γυαλί ή μεταφέρετε το φαγητό σας σε ένα πιάτο πριν το βάλετε να ζεσταθεί.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή