Γιατί ανεβαίνει η τιμή των κρουασάν στην Γαλλία;

Το θέμα που απασχολεί ιδιαιτέρως τις τελευταίες μέρες την γαλλική κυβέρνηση είναι η άνοδος του κρουασάν εξαιτίας της έλλειψης βουτύρου!
Η μείωση της παραγωγής γάλακτος σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης για βούτυρο, έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε ότι αφορά το συγκεκριμένο προϊόν, που φαίνεται να κερδίζει ξανά τις προτιμήσεις των καταναλωτών αν και μέχρι πρότινος θεωρούνταν ανθυγιεινό.
Οι πρώτες ελλείψεις βουτύρου «χτύπησαν ήδη τη Γαλλία, όπου τα ράφια πολλών σούπερ μάρκετ έχουν αρχίσει να αδειάζουν, με τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων και τις εταιρείες παραγωγής τροφίμων να πιέζονται, με αποτέλεσμα να καθυστερούν τις παραδόσεις των παραγγελιών τους, αλλά και να εξετάζουν το ενδεχόμενο να μετακυλήσουν το κόστος στους εμπόρους λιανικής και στους καταναλωτές.
Ιδιοκτήτης παραδοσιακού αρτοποιείου στο Παρίσι, αναφέρει στο πρακτορείο Reuters ότι: «Ήδη οι αρτοποιοί βλέπουν το κόστος παραγωγής κρουασάν να αυξάνεται, δεδομένου ότι το βούτυρο αποτελεί ίσως το βασικότερο συστατικό της συγκεκριμένης γαλλικής λιχουδιάς. Πλέον η παραγωγή κρουασάν κοστίζει πάνω από 6 ευρώ το κιλό».
Το πρόβλημα αυτό μάλιστα, συζητήθηκε και στο Κοινοβούλιο με τον υπουργό Γεωργίας Στεφάν Τραβέρ να σημειώνει πως «έμποροι λιανικής πώλησης και οι προμηθευτές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε προσαρμογές των τιμών προκειμένου να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός της αγοράς».
Σχετικά Άρθρα
23/08/2025 - 16:19
Δείτε επίσης