Συνέντευξη στη ΣΟΦΙΑ ΛΙΑΚΟΥ για την Κυριακάτικη Kontranews
Σκληρή γλώσσα κατά του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χρησιμοποιεί ο Βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καλλιάνος ο οποίος τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ «κολλημένος» σε μια ρητορική περασμένων δεκαετιών, προσπαθεί να πείσει για το σήμερα. Όμως η ίδια η πραγματικότητα τον έχει προσπεράσει ενώ η κοινωνία έχει απορρίψει προ πολλού τις ιδεοληψίες του».Εκτιμά ότι η ακαδημαϊκή ελευθερία θωρακίζεται και δεν κινδυνεύει με την Πανεπιστημιακή αστυνομία και επισημαίνει ότι «κινδυνεύει όταν τραμπούκοι επιχειρούν επιχειρούν να επιβάλλουν τις απόψεις τους με τη βία εντός των ΑΕΙ». Στο ζήτημα των εμβολίων δηλώνει ότι υπήρξαν λάθη και αστοχίες από την Ευρώπη που όμως δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε εύκολα συμπεράσματα και να «θολώσουν» τη μεγάλη εικόνα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση για στρατικοποίηση των Πανεπιστημίων. Είστε υπέρ της αστυνόμευσης των ΑΕΙ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ «κολλημένος» σε μια ρητορική περασμένων δεκαετιών, προσπαθεί να πείσει για το σήμερα. Η ίδια η πραγματικότητα όμως τον έχει προσπεράσει ενώ η κοινωνία έχει απορρίψει προ πολλού τις ιδεοληψίες του. Με τη στάση του στο θέμα αυτό, το μόνο που καταφέρνει είναι να αναδείξει την υποκρισία του. Γιατί αν δεν είναι υποκρισία να παρουσιάζεται ως αυτόκλητος υπερασπιστής της δημόσιας παιδείας και την ίδια στιγμή να διαδηλώνει κατά της φύλαξης των δημόσιων πανεπιστημίων, τα οποία αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού και στα οποία φοιτούν παιδιά των λαϊκών οικογενειών, τότε τι είναι; Η ακαδημαϊκή ελευθερία, θωρακίζεται και δεν κινδυνεύει με την πανεπιστημιακή αστυνομία. Κινδυνεύει όταν τραμπούκοι επιχειρούν να επιβάλλουν τις απόψεις τους με τη βία εντός των πανεπιστημίων. Λοιπόν, σε αυτά τα φαινόμενα θα μπει τέλος. Υπήρξε άλλωστε βασική μας προεκλογική δέσμευση, για την οποία οι πολίτες μας εξέλεξαν. Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων του νέου νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι άνω του 70% των Διοικητικών Συμβουλίων των Φοιτητικών Συλλόγων σε όλη την Ελλάδα δεν έχουν λάβει καμία απόφαση κατά του νομοσχεδίου, ούτε και καμία απόφαση συμμετοχής στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται. Τα Πανεπιστήμια μας, θα επιστραφούν σε αυτούς που πραγματικά ανήκουν. Στους φοιτητές και στους καθηγητές. Και έχουμε εξαιρετικό φοιτητικό και διδακτικό προσωπικό. Θα γίνουν χώροι πραγματικά ελεύθερης διακίνηση ιδεών, χώροι γνώσης και έρευνας και όχι χώροι διακίνησης ναρκωτικών και μολότοφ.
Για μια ακόμη φορά αλλάζουν οι όροι εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλείοντας χιλιάδες νέους από τα Πανεπιστήμια. Μήπως τελικά με το σύστημα αυτό παράγουμε «πελάτες» για τα ΙΕΚ και τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια;
Ας είμαστε ειλικρινείς. Η εισαγωγή στα ΑΕΙ, με λευκή κόλλα, είναι μια στρέβλωση του συστήματος. Είναι κάτι το οποίο ούτε στέκει στην λογική ούτε είναι προς το συμφέρον των παιδιών. Αντιθέτως οδηγεί στην απαξίωση των Πανεπιστημίων, υπηρετώντας την λογική της ήσσονος προσπάθειας και τους εξισωστισμού προς τα κάτω. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής λοιπόν, που φέρνει το νομοσχέδιο, στοχεύει στη διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών – έως σήμερα εισάγονται φοιτητές ακόμη και με βαθμό 1 στα 20, ενώ σχεδόν 30% των φοιτητών δεν αποφοιτά ποτέ. Θωρακίζει το κύρος των Πανεπιστημιακών σπουδών και ενισχύει την αυτονομία των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει την ιδιαίτερη ακαδημαϊκή τους φυσιογνωμία, καθώς για πρώτη φορά προβλέπεται αποφασιστικός ρόλος των ΑΕΙ στην εισαγωγή των φοιτητών. Τώρα, όσον αφορά το δεύτερο σκέλος τους ερωτήματός σας, σχετικά με την επιχειρηματολογία που ακούγεται ότι με το νέο σύστημα θα παράγουμε «πελάτες» για τα ιδιωτικά ΙΕΚ, θα σας απαντήσω καταρχάς ότι με το παλιό σύστημα, δημιουργούσαμε στρατιές νέων με πτυχία χωρίς αντίκρισμα. Η Ελάχιστη Βάση, δεν σημαίνει κατ΄ανάγκη οτι όσοι δεν πετύχουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια, θα επιλέξουν ιδιωτικά ΙΕΚ. Υπάρχουν και δημόσια ΙΕΚ. Επομένως θεωρώ ότι και εδώ, η αξιωματική επιχειρεί απλά να δημιουργήσει εντυπώσεις…
Η αποτυχία της Ε.Ε στο κρίσιμο θέμα των εμβολιασμών πιστεύετε ότι αντανακλά μια γενικότερη ανικανότητα στην αντιμετώπιση κρίσεων στις Βρυξέλλες;
Δεν υπάρχει αμφιβολία οτι στο ζήτημα των εμβολίων, υπήρξαν αστοχίες και λάθη από την Ευρώπη. Σημαντικά λάθη. Όμως τα λάθη αυτά δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε εύκολα συμπεράσματα και να «θολώσουν» την μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Ευρώπη κατάφερε να διαπραγματευτεί με ενιαίο τρόπο με τις φαρμακευτικές εταιρίες ώστε να πάρουμε με κοινή τιμή τις ίδιες ποσότητες ώστε να κατανεμηθούν με ισότιμο τρόπο. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ενίσχυσε με χρήματα την έρευνα ώστε να παραχθούν τα εμβόλια γρήγορα. Επομένως το να μιλάμε για αποτυχία και ανικανότητα της Ε.Ε., είναι μια ισοπεδωτική προσέγγιση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η Ευρώπη «σκόνταψε» για ακόμα μια φορά πάνω σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες την καθιστούν δυσκίνητη. Νομίζω εκεί πρέπει να εστιάσουμε την κριτική μας και εκεί θα πρέπει να δώσουμε έμφαση.
Τα σενάρια για ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές παραμένουν στο προσκήνιο παρά τις διαψεύσεις του Μαξίμου. Εσείς τι πιστεύετε;
Αυτά είναι σενάρια που δεν έχουν καμία βάση. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει οτι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι στο τραπέζι. Οι πολίτες άλλωστε έδωσαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ισχυρή εντολή 4ετίας.
Οι συνέπειες στην Οικονομία από την εφιαλτική πανδημία μπορεί να προκαλέσουν και πολιτικούς κραδασμούς;
Είναι γεγονός οτι η πανδημία αυτή έχει χτυπήσει όλες τις οικονομίες, οι οποίες σε σύγκριση με το παρελθόν, είναι απείρως πιο διασυνδεδεμένες ενώ η παγκόσμια οικονομική ύφεση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι η πιο βαθιά καταγεγραμμένη ύφεση από το 1945. Άρα είναι λογικό και η ελληνική οικονομία να μην αποτελεί εξαίρεση. Όμως η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή λαμβάνει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να κρατηθεί η κοινωνία και η οικονομία όρθια, σχεδιάζοντας παράλληλα και την επόμενη ημέρα, με την ορθολογική αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η επόμενη μέρα, όταν τελειώσει ο εφιάλτης της πανδημίας, θα βρει την Ελλάδα στην σωστή πλευρά της ιστορίας, μετατρέποντας τις προκλήσεις σε ευκαιρίες. Πολιτικοί κραδασμοί και αναταράξεις θα υπάρξουν σε όσους εν μέσω της πανδημίας πόνταραν στον διχασμό, τον λαϊκισμό και την καταστροφολογία ενώ οι στιγμές απαιτούσαν ενότητα και υπευθυνότητα. Η κυβέρνηση εν μέσω μιας εξαιρετικά δύσκολης συνθήκης κατάφερε να ενώσει και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πολιτεία.