Η υψηλή φορολογία «διώχνει» τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό!
Η αύξηση των φόρων φέρνει χρέη όχι έσοδα, δείχνουν τα στοιχεία
Σε Κύπρο Αλβανία και Βουλγαρία πάνε οι ελληνικές επιχειρήσεις
Η ελληνική Οικονομία «αιμορραγεί». Χιλιάδες επιχειρήσεις «δραπετεύουν» από την χώρα μας σε άλλες πιο ανταγωνιστικές αγορές, μεταφέροντας κεφάλαια και καταργώντας θέσεις εργασίας, μία κατάσταση που κάνει εντύπωση ακόμα και στους Γερμανούς.
Σε δημοσίευμα του γερμανικού Τύπου, σχολιάζεται το αφιλόξενο επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα, που στέλνει τις ελληνικές επιχειρήσεις σε άλλες χώρες.
Η υψηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων στην ελληνική επικράτεια, μαζί με την δυσκολία χρηματοδότησης και την «πληγή» της γραφειοκρατίας, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που οδηγούν κυρίως μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις να «μεταναστεύσουν».
Την ώρα που καταβάλλονται προσπάθειες για την εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό, με την μορφή νέων επενδύσεων, πάνω από 60.000 επιχειρήσεις έχουν ήδη μεταφερθεί σε γειτονικές χώρες που προσφέρουν χαμηλότερη φορολογία και λιγότερα κόστη παραγωγής.
Στην πράξη αυτό σημαίνει μεγαλύτερο περιθώριο κερδοφορίας.
Την δυσοίωνη κατάσταση στην ελληνική αγορά, περιγράφει η γερμανική εφημερίδα, «Südwest Presse».
Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, στο γερμανικό ρεπορτάζ, γίνεται λόγος για μαζική φυγή εταιρειών από τη χώρα και συνακόλουθη απώλεια θέσεων εργασίας.
Συγκεκριμένα τονίζεται πως, «η χτυπημένη από την κρίση ελληνική οικονομία χρειάζεται επενδύσεις όσο τίποτα άλλο εάν θέλει να αφήσει πίσω της την εξάχρονη ύφεση.
Όμως τη χρονιά που πέρασε οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο ελληνικές εταιρείες επένδυσαν μόνο το ισχνό ποσό των 300 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση με τα 2,5 δις ευρώ της προηγούμενης χρονιάς».
Κύπρος και Αλβανία κερδίζουν από την αύξηση της φορολογίας στην Ελλάδα. Την ώρα που το ελληνικό Δημόσιο αυξάνει τους φορολογικούς συντελεστές στα κέρδη των επιχειρήσεων από 26% σε 29%, γειτονικές χώρες ακολουθούν μία εντελώς διαφορετική πολιτική. Διατηρούν ιδιαίτερα μειωμένους φορολογικούς συντελεστές και με αυτό τον τρόπο προσελκύουν νέες επενδύσεις.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κύπρου που ο ανάλογος συντελεστής είναι μόλις 12,5%.
Ο μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων σημαίνει περισσότερα έσοδα για τα ταμεία τους, παρά τον χαμηλό συντελεστή.
Επίσης, ακριβώς γιατί οι φόροι είναι μικρότεροι, έχουν μεγαλύτερα ποσοστά εισπραξιμότητας, ενώ την ίδια στιγμή στην χώρα μας συνεχώς αυξάνονται οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και μαζί τους αυξάνονται και τα «φέσια» προς το Δημόσιο.
Ληξιπρόθεσμα χρέη, που μόνο μέσα στην προηγούμενη χρονιά (11μηνο), αυξήθηκαν κατά 11,8 δισ. ευρώ. Μόνο τον Νοέμβριο που ήταν «φορο-μήνας», τα νέα χρέη προς το Δημόσιο ήταν 1,5 δισ. ευρώ.
Την ώρα που χώρες με σταθερή και μικρότερη φορολογία προσελκύουν όλο και περισσότερες επενδύσεις και ενισχύοντας την ανάπτυξη, εδώ τα συνολικά «φέσια» προς το Δημόσιο έχουν φτάσει τα 83,63 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα, «ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ολοένα περισσότερες εταιρείες εγκαταλείπουν τη χώρα. Από την αρχή της ελληνικής οικονομικής κρίσης στα τέλη του 2009 έχουν ήδη μεταφέρει την έδρα τους πολλές μεγάλες επιχειρήσεις»,.
Στα μάτια των γερμανών, «οι αιτίες για την έξοδο είναι ποικίλες», εστιάζοντας στην υψηλή φορολογία.
Συγκεκριμένα αναφέρει πως, «την ώρα που η κυβέρνηση Τσίπρα αυξάνει το 2016 τη φορολόγηση των επιχειρήσεων από 26% σε 29%, ο συντελεστής στην Κύπρο ανέρχεται μόλις σε 12,5%.
Όμως και η Βουλγαρία και η Αλβανία προσελκύουν επιχειρήσεις με χαμηλούς φόρους, ενώ και το επίπεδο των αμοιβών σε αυτές τις δύο χώρες είναι αισθητά χαμηλότερο».