Υψίστης σημασίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας η χρηματοδότηση που θα αντληθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης κατά την Τελετή Υπογραφής των σχετικών συμβάσεων, σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Όπως δήλωσε ο υπουργός, «να υπογραμμίσω για μια ακόμη φορά τον σημαντικό ρόλο που παίζει η Τράπεζα την περίοδο αυτή, και να υπενθυμίσω πρώτα από όλα ότι η χρηματοδότηση που προσέφερε με νέο δάνειο ενός δισ. ευρώ φέτος για την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ ήταν ένα πάρα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ομαλή εξέλιξη και τη μετάβαση από το παλιό στο καινούργιο ΕΣΠΑ».
Υπογράφηκαν 2 δανειακές συμβάσεις μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ΕΤΕπ
Δύο δανειακές συμβάσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπέγραψε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ.
Πρώτα η δεύτερη σύμβαση χρηματοδότησης, ύψους 70 εκατ. ευρώ, ομάδας έργων υπό τη γενική επωνυμία «IPTO Transmission I» στο πλαίσιο μιας συνολικής εγκεκριμένης από την ΕΤΕπ γραμμής χρηματοδότησης, ύψους 140 εκατ. ευρώ. Η πρώτη δανειακή σύμβαση, ύψους 70 εκατ. ευρώ, είχε υπογραφεί τον Σεπτέμβριο του 2014.
Επίσης η δανειακή σύμβαση χρηματοδότησης, ύψους 65 εκατ. ευρώ, για το έργο «Διασύνδεση των Κυκλάδων με το Ηπειρωτικό Σύστημα – Φάση Α’» στο πλαίσιο μιας συνολικής εγκεκριμένης από την ΕΤΕπ γραμμής χρηματοδότησης, ύψους 130 εκατ. ευρώ.
Στήριξη της περιφέρειας της ενέργειας, της καινοτομίας και της έρευνας μέσα από τα προγράμματα χρηματοδότησης. Όπως ΤΌΝΗΣΕ ο υπουργός Οικονομίας, «να υπογραμμίσω επίσης ότι οι τέσσερις περιοχές στις οποίες προσανατολίζονται οι επενδυτικοί πόροι της Τράπεζας είναι περιοχές υψίστης σημασίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Αναφέρομαι προφανώς στην ενέργεια όπου σήμερα γίνεται ένα σημαντικό βήμα, στην καινοτομία και στην έρευνα, ένα πεδίο στο οποίο προσδοκούμε όλοι ότι θα υπάρξει σημαντική προσέλκυση επενδύσεων και ταυτόχρονα, αξιοποίηση του μοναδικού ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η Ελλάδα.
Αναφέρομαι και στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ένα πεδίο στο οποίο ήδη χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα κάποια εργαλεία της Τράπεζας – μάλιστα σήμερα είχαμε και τη δυνατότητα να δούμε πώς μπορούν να επεκταθούν κάποια από αυτά τα εργαλεία και πώς μπορούν να κινητοποιηθούν ορισμένα νέα εργαλεία προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα και η αδειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Οι υποδομές, είναι μέσα στον κύκλο χρηματοδότησης, η ολοκλήρωση των οποίων θα φέρει πολλαπλά οφέλη. «Κι ο τέταρτος τομέας, είναι φυσικά τα έργα υποδομής, στα οποία η Τράπεζα έχει παίξει καθοριστικό ρόλο τα τελευταία χρόνια και ο οποίος αποτελεί και νέο πεδίο συζητήσεων προκειμένου να υπάρξει η επένδυση των νέων μεγάλων ή μεσαίων προγραμμάτων υποδομής που θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια».
«Αυτό το βήμα σήμερα είναι πάρα πολύ σημαντικό καθώς κλείνει έναν κύκλο έργων τα οποία έχουν τύχει ευνοϊκής χρηματοδότησης και ταυτόχρονα μας δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσουμε το νέο πλαίσιο συνεργασίας για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και για τα κρίσιμα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων όλοι φιλοδοξούμε ότι η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».