Γ. Μουζάλας: Σχέδια για δύο στρατόπεδα για μετανάστες. Ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη

Στρατόπεδα για πρόσφυγες και μετανάστες θα δημιουργηθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Συγκεκριμένα, ο κ.Μουζάλας αποκάλυψε πως το νέο στρατόπεδο για πρόσφυγες και μετανάστες θα δημιουργηθεί άμεσα στην Αττική, θα είναι κοντά στην Αθήνα όχι όμως μέσα στον οικιστικό ιστό. Η χωρητικότητά του θα είναι 1.000 με 1.200 άτομα και θα δημιουργηθεί όχι με σκοπό τη μόνιμη εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών, αλλά την ολιγοήμερη φιλοξενία τους.

Παράλληλα, δημιουργία στρατοπέδου φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων προβλέπεται και στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, γι΄ αυτό το λόγο ο κ. Μουζάλας θα έχει συνάντηση με το δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μπουτάρη.

Αν κλείσουν τα σύνορα, θα μείνουν στην Ελλάδα 70.000 πρόσφυγες
Απέκλεισε το ενδεχόμενο αποπομπής της Ελλάδας από την Σένγκεν, όμως δήλωσε πως δεν αποκλείεται να συνεχιστούν οι μονομερείς ενέργειες από κάποιες χώρες της Ευρώπης και αυτό να δημιουργήσει προβλήματα στην Ελλάδα. Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως εφόσον κλείσει το πέρασμα της Ειδομένης, που είναι ο μοναδικός τρόπος της Ευρώπης να ελέγχει αυτή τη στιγμή ποιοι είναι αυτοί που περνούν στο έδαφός της και αν είναι τρομοκράτες, τότε ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης εισόδου θα πολλαπλασιαστεί. Αυτό δεν το λέω εγώ, είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Μουζάλας, το λέει ο αντιπρόεδρος της ΕΕ κύριος Τίμερμαν, «και το αν αυτός είναι μεροληπτικός υπέρ των ελληνικών θέσεων, είναι γνωστό», τόνισε. Αυτό το καταλαβαίνουν η Μέρκελ, ο Ολάντ, η Ισπανία η Ιταλία και η επίσημη Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν φαίνεται να το καταλαβαίνουν κάποιες συγκεκριμένες φωνές μέσα στην Ευρώπη που δημιουργούν αυτόν τον διχασμό, επισήμανε ο κύριος Μουζάλας.

Εγώ δεν δέχομαι ότι θα «εγκλωβιστούν» στην Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε μια τέτοια περίπτωση αποκλεισμού των βορείων συνόρων μας, καθώς στο χειρότερο σενάριο, θα μείνει στην Ελλάδα ένας αριθμός, το πολύ 50-70.000 άνθρωποι, οι οποίοι όμως σε μεγάλο βαθμό μέσα σε ένα χρόνο θα έχουν φύγει, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός στην συνέντευξή του στον Σκάι.

Η επιστολή Γιούνκερ έχει κενά
Η επιστολή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον Σλοβένο πρωθυπουργό έχει κενά, τα οποία θα πρέπει να δούμε προσεκτικά με τον πρωθυπουργό, είπε ακόμα ο κύριος Μουζάλας, αναφερόμενος στην απάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Σλοβενία, όπου εξηγεί αναλυτικά τις δυνατότητες που έχει η χώρα και που προβλέπονται από την Σένγκεν. «Πιστεύω όμως ότι το βάρος πέφτει στην τελευταία παράγραφο, όπου καταλήγει στο ότι για να γίνει αυτό, θα πρέπει να προηγηθεί η μετεγκατάσταση, διαφορετικά θα είναι κατάφορη παραβίαση», σημείωσε ο Γιάννης Μουζάλας και τόνισε ότι χθες η Ελλάδα στηλίτευσε τη στάση του Σλοβένου, επισημαίνοντας πως ενώ στέλνει αστυνομικούς στα σύνορά της με τα Σκόπια, ακόμα δεν έχει στείλει δυνάμεις να ενισχύσουν την Frontex, όπως προβλέπουν οι αποφάσεις της ΕΕ. Χθες, με επίσημη ανακοίνωση η Frontex δήλωσε ότι η Ελλάδα φυλά εξαιρετικά τα σύνορά της και ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο στη θάλασσα πέρα από διασώσεις. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια ανακοίνωση, τόνισε ακόμα ο υπουργός.

Ευρωπαϊκές χώρες μας λένε «μην μας στέλνετε μαύρους»
Ο κύριος Μουζάλας στην συνέντευξή του αυτή δήλωσε ακόμα πως η Ευρώπη έχει πολλά και σημαντικά θέματα να λύσει και πως οι Ευρωπαίοι που κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα δεν είναι εντάξει με τις δικές τους υποχρεώσεις. Το πρώτο εξάμηνο του προγράμματος μετεγκατάστασης λήγει σε λίγες ημέρες και θα έπρεπε ήδη να υπάρχουν έτοιμες 13.000 θέσεις υποδοχής στις χώρες της Ευρώπης, ενημέρωσε. Αντί αυτού, έχουμε μόλις 900 θέσεις και ενώ εμείς έχουμε έτοιμους 930 ανθρώπους, έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 220, τόνισε και εξήγησε ότι «μας λένε μη μας στείλετε μαύρους, μην στείλετε οικογένεια με εφτά παιδιά, αλλά με πέντε και τέτοια απίστευτα πράγματα»…

Όσον αφορά στην πρόταση «ανταλλαγής» προσφύγων με το χρέος, ο κύριος Μουζάλας δήλωσε πως «αυτό είναι νομιμοποίηση της δουλεμπορίας, και όποιος το κάνει μας προτείνει να γίνουμε μια φυλακή, μπορεί να έρθει κι ένας άλλος να πει να τους στειρώνετε». Όποιος τα λέει αυτά αγνοεί όχι μόνο την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, είπε.

Σχολιάζοντας τον πρόσφατο νόμο που ψήφισε η Δανία περί κατάσχεσης κοσμημάτων από τους πρόσφυγες ο Γιάννης Μουζάλας είπε ότι οι πρακτικές αυτές θυμίζουν όσα γίνονταν με τους Εβραίους επί Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και είναι ανατριχιαστικά.

Τέλος, δεν παρέλειψε να επαινέσει την στάση των Ελλήνων ευρωβουλευτών στο ζήτημα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «στην Ευρωβουλή Σπυράκη, Χρυσόγονος, Ανδρουλάκης ήταν μια φωνή» και πως «τις ομιλίες τους θα μπορούσα να τις είχα κάνει κι εγώ».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή