«Φτωχό» ναι στον Ερντογάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Τη νίκη του στρατοπέδου του «ναι» χαιρέτισε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

“Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ξεκάθαρο”, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πηγές από το προεδρικό γραφείο.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί προκειμένου να τους συγχαρεί για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους είπε στον Τούρκο πρωθυπουργό κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι είναι ευγνώμων προς το τουρκικό έθνος καθώς έδειξε τη βούλησή του στην κάλπη.

Γιλντιρίμ: Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ένα μεγάλο «ναι»

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ένα «μεγάλο “ναι”» δήλωσε o Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, χαιρετίζοντας την έκβαση της αποψινής εκλογικής αναμέτρησης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία.
Ο Γιλντιρίμ αναφέρθηκε εκτενώς στην ενότητα του τουρκικού λαού, σημειώνοντας πως «αυτοί που θέλουν να χωρίσουν τη χώρα, να γνωρίζουν ότι είμαστε ένα σώμα».

Ο ίδιος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον τουρκικό λαό, αλλά και όλα τα κόμματα που στήριξαν την εκστρατεία του «ναι». Eιδική μνεία έκανε και στη συμβολή του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Αυτό το αποτέλεσμα ευελπιστώ να είναι για το καλό της χώρας» έσπευσε να προσθέσει και διαμήνυσε ότι η εκλογική διαδικασία «διεκπεραιώθηκε με μεγάλη ασφάλεια».

«Το δημοψήφισμα τελείωσε με ειρήνη και ηρεμία» συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας ότι «ο λαός αποφάσισε για το αποτέλεσμα». «Ξεκινήσαμε μία νέα σελίδα» κατέληξε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Τα αποτελέσματα

Με καταμετρημένο το 99,92% των ψήφων, το «ναι» ελάμβανε 51,23%, έναντι 48,77% του «όχι».

Συγκράτημένοι πανηγυρισμοί

Τα πανηγύρια των υποστηρικτών του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα δεν έχουν τον παλμό που θα ήθελε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ούτε και τη μαζικότητα.

1

Η νίκη του Τούρκου προέδρου, άλλωστε, αποδεικνύεται πύρρειος, αφού το ποσοστό του «ναι» είναι οριακά πάνω από το 51%, γεγονός που ανοίγει μεν το δρόμο προς την υπερεξουσία μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης για τον Ερντογάν, αλλά δεν έχει τις διαστάσεις του θριάμβου που επεδίωξε όλο το προηγούμενο διάστημα, ανεβάζοντας τους τόνους της ρητορικής του και βάλλοντας κατά πάντων στο εξωτερικό, στοχεύοντας στο εσωτερικό του ακροατήριο.

1

Το εκλογικό αποτέλεσμα, όμως, αναδεικνύει ταυτόχρονα μια Τουρκία διαιρεμένη: Οι πλούσιες μεγάλες πόλεις, τα παράλια και οι περιοχές των Κούρδων ψήφισαν «όχι» – ο Ερντογάν χάνει ακόμη και την πρωτεύουσα Άγκυρα- ενώ η ενδοχώρα των φτωχών και με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο ψήφισε «ναι», δίνοντας του την πολυπόθητη νίκη.

1

Επανακαταμέτρηση των ψήφων ζητά η αντιπολίτευση

 

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP, θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως έγινε γνωστό από την ηγεσία του.

 

Νωρίτερα, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ανέφερε ότι η απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να κάνει δεκτά ασφράγιστα ψηφοδέλτια θα προκαλέσει “σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας” στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως ανέφερε ένα στέλεχος του κόμματος.

«Η Ανώτερη Εφορευτική Επιτροπή απέτυχε, καθώς επέτρεψε να διαπραχθεί απάτη στο δημοψήφισμα», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Μπουλέντ Τεζτζάν σε δημοσιογράφους από τα κεντρικά γραφεία του CHP στην Άγκυρα.

Ο ίδιος κατήγγειλε ότι διαπράχθηκαν παράνομες ενέργειες υπέρ της τουρκικής κυβέρνησης.

«Πολλές παράνομες ενέργειες διαπράττονται υπέρ της κυβέρνησης σήμερα, αλλά το “όχι” θα νικήσει στο τέλος», δήλωσε ο Ερντάλ Ακσουνγκέρ σε δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή