Το Φθινόπωρο όμως φέρνει μαζί του και σπουδαία φρούτα, όπως κολοκύθες, πράσα, ρόδια, ακτινίδια κ.α. Εμείς δεν έχουμε να κάνουμε τίποτε άλλο παρά να τα καταναλώνουμε και γενικότερα να τιμάμε τα φρούτα κάθε εποχής και να επωφελούμαστε από τις βιταμίνες τους.
Κολοκύθες:
Η σάρκα της κολοκύθας είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Α, καροτενοειδή, σε βιταμίνες Β1, Β3, Β5, Β6, C, Ε , σε κάλιο, σε μαγνήσιο, σε χαλκό, σε φώσφορο και σε φυτικές ίνες. Επιπρόσθετα, οι κολοκυθόσποροι μπορούν να αποτελέσουν ένα γευστικό και θρεπτικό σνακ, καθώς είναι πλούσιοι σε βιταμίνες , μέταλλα και αντιοξειδωτικά
Λαχανάκια Βρυξελλών:
Τα νόστιμα λαχανάκια Βρυξελλών είναι φτωχά σε θερμίδες, τα 100 γραμμάρια αποδίδουν μόνο 45 θερμίδες και περιέχουν 3,38 γραμμάρια πρωτεΐνης και 3,8 γραμμάρια φυτικών ινών. Τα λαχανάκια είναι πλούσια σε βιταμίνες Κ, C, Α, Β-6 , σε φυλικό οξύ, σε κάλιο, σε ασβέστιο και σε μαγγάνιο. Τα συγκεκριμένα λαχανικά περιέχουν πολλές ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που φαίνεται να προστατεύουν τον οργανισμό από την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, του παχέος εντέρου και του ενδομήτριου.
Πράσα:
Η θερμιδική απόδοση των πράσων είναι χαμηλή, καθώς 100 γραμμάρια γευστικότατων πράσων μας δίνουν 60 θερμίδες. Είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη C, φυλικό οξύ, νιασίνη, ριβοφλαβίνη και θειαμίνη. Επίσης, περιέχουν κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο και πολλές φυτικές ίνες.
Ακτινίδια:
Τα ακτινίδια δίνουν λίγες θερμίδες, καθώς ένα μέτριο ακτινίδιο αποδίδει 42 θερμίδες. Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, συγκεκριμένα σε βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, σε φυλικό οξύ, σε κάλιο, σε μαγνήσιο και σε φώσφορο. Σπουδαία είναι και η περιεκτικότητά του σε φυτοχημικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, που αποτελούν ασπίδα για την όρασή μας. Η κατανάλωση ακτινιδίων φαίνεται να βοηθά στην πρόληψη καταρράκτη και γλαυκώματος.
Μήλα:
Τα τραγανά μήλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α, το φυλικό οξύ και η βιοτίνη, ο φώσφορος, το κάλιο, το μαγνήσιο και διάφορες φυτοχημικές ουσίες. Τα μήλα βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου λόγω των διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών που περιέχονται σε αυτό. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μήλων κάνει καλό στην καρδιά, κυρίως μέσω της μείωσης της κακής χοληστερόλης αλλά και στο μυαλό, αφού φαίνεται να παρέχει προστασία κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ. Επίσης, το μήλο λόγω του χαμηλού του γλυκαιμικού δείκτη βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης σε σταθερά επίπεδα και έτσι αποτελεί καλή επιλογή για σνακ από άτομα με διαβήτη.
Ρόδι:
Το ρόδι δεν είναι απλά ένα φρούτο, είναι μια «υπερτροφή». Ένα μεσαίου μεγέθους ρόδι μας παρέχει γύρω στις 100 θερμίδες. Οι σπόροι του σφαιρικού αυτού καρπού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, C ,Ε καθώς και σε σίδηρο, σε φυλλικό οξύ και κάλιο. Tο ρόδι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες .Ο χυμός του ροδιού φαίνεται να έχει καρδιοπροστατευτική δράση, καθώς μελέτες δείχνουν ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.