«Φρούριο» η Ταορμίνα για τη σύνοδο του G7

Όλα τα βλέμματα συγκεντρώνει η ιταλική πόλη Ταορμίνα, όπου σήμερα και αύριο Σάββατο, πραγματοποιείται η σύνοδος των G7.  Οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομικών του πλανήτη, αναμένεται εκτός των επίσημων συναντήσεων, να πραγματοποιήσουν και πλήθος διμερών επαφών στο περιθώριο της συνόδου. Το υψηλό προφίλ της συνάντησης, καθώς και ο αυξημένος κίνδυνος τρομοκρατίας, έκανε τις ιταλικές αρχές, να αναπτύξουν  ισχυρές δυνάμεις με  7.000 αστυνομικούς και στρατιώτες, ενώ σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, έχουν ξεκινήσει και πάλη  οι έλεγχοι σε όλα τα χερσαία σύνορα, λιμάνια και αεροδρόμια της Ιταλίας.

Οι ηγέτες και η συνοδοί τους, οι μυστικές και φανερές υπηρεσίες ασφαλείας και οι εκπρόσωποι του Τύπου, έχουν υπερτριπλασιάσει τον πληθυσμό της μικρής γραφικής  πόλης. Μόνο οι επίσημες διαπιστεύσεις φτάνουν τις 30.000.

Ενώ, αναμένεται να πραγματοποιηθούν και διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ήδη έχουν μαζευτεί στην πόλη, 4.000 διαδηλωτές έδωσαν στο Giardini Naxos. Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, η ονομασία αποτελεί υπενθύμιση της «Μεγάλης Ελλάδας» καθώς την Ταορμίνα είχαν ιδρύσει Ναξιώτες στην αρχαιότητα.

Τι θα πουν Μέρκελ και Μακρόν

Μέσα στους G7, υπάρχουν και τέσσερα… «πρωτάκια». Είναι η πρώτη φορά που θα συμμετέχουν  ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Ιταλός Πάολο Τζεντιλόνι και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.  Στον αντίποδα, την μεγαλύτερη εμπειρία από συνόδους G7 έχει η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Η διάσταση Τραμπ

Το διεθνές εμπόριο, αναμένεται να είναι και το βασικό σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ Τραμπ και Ευρωπαίων, με τις διαφορές παραμένουν, που έχουν καταγραφεί τις προηγούμενες ημέρες (και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ), να παραμένουν.  Από τη μία πλευρά,  η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει  να διαπραγματεύεται  και να επικυρώνει νέες συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με σημαντικούς εταίρους, όπως ο Καναδάς και το Μεξικό, οι ΗΠΑ επιστρέφουν στον προστατευτισμό, εξετάζουν την καθιέρωση εμπορικών φραγμών και προκρίνουν τη σύναψη διμερών συμφωνιών με όλους τους ενδιαφερόμενους.   Από την άλλη πλευρά, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διατυπώσει αρκετά διαφορετικές ιδέες για το πώς πρέπει να κινηθεί η παγκόσμια Οικονομία τα επόμενα χρόνια. Στα θέματα που χωρίζουν Ευρώπη και ΗΠΑ,  είναι το προσφυγικό, οι εστίες κρίσης και η προστασία του κλίματος.

Αν και οι διαφορές ανάμεσα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, είναι σημαντικές, η Καγκελάριος Μέρκελ δεν φαίνεται να επιθυμεί μία αντιπαράθεση με τον κ. Τραμπ. Από την άλλη πλευρά, στο θέμα του κλίματος, αναμένεται να επιμείνει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η συμφωνία για το κλίμα, που ο κ. Τραμπ δεν έχει υποστηρίξει,  είχε υπογραφεί στην γαλλική πρωτεύουσα.

Η Τερέζα Μέι, λόγω και των τελευταίων εξελίξεων στο Μάντσεστερ, αναμένεται να θέσει επιτακτικά το θέμα της διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σένζο Άμπε, αναμένεται να επικεντρωθεί στο θέμα της διπλωματικής κρίσης με τη Βόρεια Κορέα, καθώς είναι ένα θέμα που απειλεί  τις ευαίσθητες ισορροπίες της περιοχής.

Προηγούμενο άρθρο

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή