Φόβος και τρόμος από το δεύτερο κύμα της εφιαλτικής πανδημίας

Που χτυπάει Ευρώπη και Αμερική – Η επανεκκίνηση του τουρισμού μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε νέο lockdown

Φόβο και τρόμο προκαλεί στην Ελλάδα το δεύτερο κύμα της εφιαλτικής πανδημίας που χτυπάει Αμερική και Ευρώπη.

Σε συνδυασμό με την αύξηση κρουσμάτων στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες έχει σημάνει συναγερμός στο επιστημονικό επιτελείο που διαχειρίζεται την κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.

Κορυφαίοι επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι η επανεκκίνηση του τουρισμού και η επανέναρξη των πτήσεων του εξωτερικού, θα προκαλέσει εκρηκτική άνοδο των κρουσμάτων στη χώρα μας με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

Τους ίδιους φόβους εκφράζουν και οι ξενοδόχοι οι οποίοι κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν σε ένα φαύλο καθεστώς που εγκυμονεί υγειονομικούς και οικονομικούς κινδύνους.

Όταν εμφανιστούν κρούσματα σε ξενοδοχειακές μονάδες το μέγεθος της δυσφήμισης θα είναι τέτοιο που θα διώξει όλους τους πελάτες.

Οι επιχειρηματίες μπορεί να αντιμετωπίσουν και άλλες νομικές συνέπειες όπως η απαίτηση αποζημιώσεων από πελάτες που ενδεχομένως μολυνθούν από τον κορωνοϊό.

Γι΄ αυτό το αμέσως προσεχές διάστημα είναι κρίσιμο και θα δείξει κατά πόσο η επανεκκίνηση του τουρισμού δεν συνιστά υγειονομική βόμβα.

Βέβαια έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν περιστατικά έξαρσης του κορωνοϊού στα νησιά, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα λειτουργήσουν.

Σε κάθε περίπτωση η επανεκκίνηση του τουρισμού είναι απαραίτητη για τη διάσωση της τουριστικής βιομηχανίας που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους.

Αρκεί να μην κάνουμε ένα βήμα μπροστά και στη συνέχεια να χρειαστεί να κάνουμε δύο βήματα πίσω.

Άλλωστε ένα νέο lockdown θα συνιστά την απόλυτη καταστροφή για τον λαό και τη χώρα.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας «χτυπάει» σε πολλές χώρες

Ένα νέο «κύμα» αύξησης κρουσμάτων σε πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο καταγράφει η ομάδα επιστημόνων του NANOTEXNOLOGY 2020 και κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» για τη μη τήρηση των μέτρων προστασίας κατά της COVID 19 καθώς «σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο παρουσιάζονται πολλές περιπτώσεις μόλυνσης μετά την εξέλιξη της δεύτερης φάσης του COVID-19 στη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων».
Από την αρχή αυτής της πανδημίας και στη διάρκεια του lockdown, η Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Συνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2020 και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρακολουθούν στενά και συστηματικά την πορεία του COVID 19 σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στατιστικά στοιχεία και μετρήσεις από όλο τον κόσμο

Η ομάδα των ειδικών αναλύει δεδομένα από όλο τον κόσμο από διάφορες περιοχές της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής και καταλήγει μία ακόμη φορά στο συμπέρασμα ότι στις περιπτώσεις πλήρους χαλάρωσης των μέτρων προστασίας από την πλευρά των πολιτών, έχουμε και πάλι μια μεγάλη εξάπλωση του COVID-19: «Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι οποιοδήποτε μέτρο για την άρση τμημάτων του κλειδώματος ή εξωτερικών περιπτώσεων, που δεν θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στα σχέδια της χώρας, θα έχει βαθιά επίδραση και θα επιστρέψει σε νέες περιπτώσεις λοίμωξης, καθώς αυτός ο ιός δείχνει τεράστια δυνατότητα εξάπλωσης. Τονίσαμε επίσης ότι τέτοια σχέδια πρέπει να λαμβάνονται με εξαιρετική προσοχή και σύμφωνα με ένα σχέδιο που βασίζεται σε μια δοκιμή και μια προσέγγιση σφάλματος. Παρ ‘όλα αυτά, έχουμε δει σε αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο, ότι αντιμετωπίζουν νέες περιπτώσεις μόλυνσης μετά την εξέλιξη της δεύτερης φάσης του COVID-19 κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Σε αυτήν την ανακοίνωση, συμπεριλαμβάνουμε μερικές μελέτες και προβλέψεις σε γεωγραφικές περιοχές και χώρες ενδιαφέροντος ή ομάδα χωρών με σημαντικό ενδιαφέρον, καθώς παρουσιάζουν μια καθυστέρηση διάδοσης COVID-19 ή μια τεράστια εξάπλωση ξανά. Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα και οι προβλέψεις μας για την εξέλιξη του COVID-19 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο και ως παράδειγμα, για να ενημερώσουν και να βοηθήσουν όλους τους ανθρώπους και τις κυβερνήσεις προκειμένου να εφαρμόσουν τα συγκεκριμένα σχέδιά τους ή ενδεχομένως να εφαρμόσουν διορθωτικές προσεγγίσεις για να περιορίσουν και ελπίζουμε να εξαλείψει την εμφάνιση νέων περιπτώσεων».

H Νότια Κορέα, το Ισραήλ και η Βόρεια Μακεδονία έχουν ήδη φτάσει στο ύψιστο σημείο της καμπύλης των κρουσμάτων, ωστόσο μετά από μερικές ημέρες… ηρεμίας ξεκίνησε μια δεύτερη φάση εξάπλωσης του κορωνοϊού. 

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή