Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews
• Αντικρουόμενες οι θέσεις των επιστημόνων
• Ελπίδες από το φάρμακο της Pfizer
• Γιατί νοσηλεύονται οι εμβολιασμένοι;
Και σαν να μην έφτανε η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία αποδεδειγμένα μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, πλέον έχουμε και στην Ελλάδα την εμφάνιση της παραλλαγής Μu για την οποία υπάρχουν φόβοι πως είναι ανθεκτική στα υπάρχοντα εμβόλια.
Η παραλλαγή Mu ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο και τώρα κυριαρχεί στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Περίπου το 60% των θανάτων εκεί οφείλεται σε αυτή την παραλλαγή.
Η παραλλαγή Μu χαρακτηρίστηκε στα τέλη του Αυγούστου «παραλλαγή ενδιαφέροντος» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Φαίνεται πως παρουσιάζει μεταλλάξεις που μπορεί να την κάνει ανθεκτική στα εμβόλια, την ώρα που γίνονται αρκετές μελέτες για να κατανοηθούν πλήρως τα χαρακτηριστικά της.
«Δεν ξέρουμε αν την πιάνει το εμβόλιο…»
Η Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι η εμφάνιση ενός νέου μεταλλαγμένου στελέχους ήταν κάτι που είχαν προβλέψει οι ειδικοί και είπε πως δυστυχώς στο μέλλον θα έρθουν και άλλα…
«Η μετάλλαξη Mu είναι πολύ δύσκολη… Ακόμα δεν την ξέρουμε. Δεν ξέρουμε αν 100% την πιάνει το εμβόλιο. Είναι επικίνδυνη απ’ ότι φαίνεται. Ας ευχηθούμε ότι δεν θα έχουμε μεγάλη εξάπλωση. Δεν έχουμε τελειώσει με τη Δέλτα όμως…» είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν έχει τεκμηριωθεί ακόμα ότι μπορεί να διαφύγει από την ανοσία του εμβολίου. Δεν το θεωρώ το πιο πιθανό σενάριο» είπε όντας περισσότερο καθησυχαστικός ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής και συμπλήρωσε:
«Το στέλεχος Μu που έχει κατηγοριοποιηθεί ως στέλεχος ενδιαφέροντος από τον ΠΟΥ. Είναι μια τάξη μικρότερου κινδύνου από τα στελέχη Α, Β, Γ και Δ. Το στέλεχος Μu είναι στέλεχος υπό επιτήρηση. Υπάρχουν κάποιες υποψίες. Μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν».
Άπαντες πάντως συμφωνούν πως ο εμβολιασμός είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο…
«Ίσως πιο επικίνδυνη από τη Δέλτα…»
«Είναι κακό να βλέπουμε μια νέα μετάλλαξη, είναι και λίγο ανησυχητικό» δηλώνει από τη μεριά του ο Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος αποδίδει την εμφάνιση των μεταλλάξεων στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, υποστηρίζοντας ότι θα είχαμε γλιτώσει τη μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί: «Είναι προφανές πια ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί…»
Ο κ. Γώγος τόνισε ακόμη ότι ίσως η νέα αυτή μετάλλαξη να είναι πιο επικίνδυνη και πιο μεταδοτική από την Δέλτα. Πάντως, όπως είπε το ποσοστό εξάπλωσης αυτή τη στιγμή στον κόσμο είναι κάτω από 1%.
Aισιόδοξη αυστραλιανή έρευνα
Η Μu αποτελεί μεν αντικείμενο έρευνας αλλά ακόμη δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να δείχνει ότι μπορεί να αχρηστεύσει τα υπάρχοντα εμβόλια, ούτε καν ότι μπορεί να υπερκεράσει την κυριαρχούσα μετάλλαξη Δέλτα. Αυτό επισημαίνει ο Πολ Γκρίφιν, καθηγητής λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία.
Όπως λέει, η παραλλαγή Μu «πράγματι φέρει μεταλλάξεις που μπορεί να την κάνουν πιο ανθεκτική έναντι των υπαρχόντων εμβολίων», ωστόσο έχει σημασία ότι ενώ κυκλοφορεί εδώ και σχεδόν οκτώ μήνες, δεν φαίνεται να ξεπερνά τη Δέλτα σε εξάπλωση. «Εφόσον η Μu ήταν μια πραγματικά κακή παραλλαγή, θα ανέμενε κανείς να είχαμε ήδη εντοπίσει σχετικές ενδείξεις, και αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη» λέει χαρακτηριστικά.
«Δεν θα μας δημιουργήσει πρόβλημα»
«Οι λίγες εργασίες που υπάρχουν αναφέρουν ότι μάλλον δημιουργεί λιγότερο πρόβλημα στα εμβόλιά μας απ’ ό,τι δημιουργεί το στέλεχος Δέλτα» λέει από τη μεριά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος για τη Mu και συμπληρώνει:
«Είναι κάπου ανάμεσα στο προηγούμενο στέλεχος, το βρετανικό το Άλφα, και το Δέλτα και η πρόβλεψη του επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων Άντονι Φάουτσι είναι ότι μάλλον δεν θα επικρατήσει και δε θα προβληματίσει ιδιαίτερα, όμως πρέπει να το παρακολουθήσουμε, ενώ το εμβόλιο συνεχίζει να είναι αποτελεσματικό».
Θέμα χρόνου;
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η επιστημονική κοινότητα είναι ακόμα … στο ψάξιμο για τη Mu. Όμως δυστυχώς ο κίνδυνος να εμφανιστεί ένα στέλεχος του κορωνοϊού που δεν θα αντιμετωπίζεται από τα εμβόλια είναι ορατός. Για κάποιους μάλιστα είναι και αναμενόμενο…
Μόλις πριν λίγες ημέρες, ο ελληνικής καταγωγής CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, εξέφραζε τους φόβους του πως θα μπορούσαμε να έρθουμε αντιμέτωποι με μια μετάλλαξη, η οποία πιθανόν να ξέφευγε από την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια. Όπως είχε πει τότε, θα χρειάζονταν τουλάχιστον τρεις μήνες για να βρεθεί και να κατασκευαστεί το κατάλληλο εμβόλιο…
Και στη Νότια Αφρική…
Επιστήμονες στη Νότια Αφρική υποστηρίζουν πως εντόπισαν μια νέα παραλλαγή, η οποία εμφανίζει μια σειρά από ανησυχητικές μεταλλάξεις.
Η C.1.2. εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο στις επαρχίες Μπουμαλάνγκα και Γκοτένγκ, όπου βρίσκεται μία από τις πρωτεύουσες της Νότιας Αφρικής, η Πρετόρια, και το Γιοχάνεσμπουργκ και ήδη έχει παρατηρηθεί και στην Ευρώπη…
Ελπίδες για το φάρμακο
Με ανάρτησή του στο twitter, ο Άλμπερτ Μπουρλά αποκάλυψε ότι η Pfizer ξεκίνησε τη δεύτερη φάση (από τις τρεις που απαιτούνται συνολικά) των δοκιμών για το φάρμακο, το οποίο προορίζεται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού σε συμπτωματικούς ενήλικες που δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν έχουν νοσηλευτεί.
«Θα χρειαστούμε τόσο τα εμβόλια, όσο και τα φάρμακα για να νικήσουμε τον ιό», έγραψε μεταξύ άλλων ο Μπουρλά.
Σε αυτή τη φάση θα συμμετάσχουν 1.140 εθελοντές, οι οποίοι θα λάβουν είτε το σκεύασμα, είτε το placebo, κάθε 12 ώρες για πέντε ημέρες, προκειμένου να ελεγχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του.
Αν οι κλινικές μελέτες κριθούν επιτυχημένες, η εταιρεία εκτιμά ότι οι ασθενείς ως το τέλος του έτους, θα έχουν στη διάθεσή τους ένα φάρμακο που θα λαμβάνεται από το στόμα και το οποίο θα μπορούσε να συνταγογραφείται με την πρώτη ένδειξη της λοίμωξης, αποφεύγοντας την εισαγωγή στο νοσοκομείο…
Εμβολιασμένο το 10% των νοσηλευόμενων
Πλέον ο ΕΟΔΥ, στις ημερήσιες ανακοινώσεις του, αποκαλύπτει και το ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται ή είναι διασωληνωμένοι. Αυτό σήμερα φτάνει το 10%. Μπορεί το ποσοστό να φαντάζει μικρό, όμως προκαλεί ανησυχία, αφού όπως φαίνεται, ο εμβολιασμός δεν προστατεύει 100% από τη σοβαρή νόσηση.
Ερωτηθείς για το ποσοστό των εμβολιασμένων που είναι διασωληνωμένοι, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε:
«Όταν εμβολιάζομαι αποκτώ αμυντικά όπλα. Όταν εμβολιαζόμαστε δεν κάνουμε όμοια ανοσολογική απάντηση. Αν κάνω μικρή ανοσολογική απάντηση και παράλληλα εκτεθώ σε πολύ μεγάλο ιικό φορτίο, είναι πιθανό να νοσήσω και επειδή δεν έχω καλή ανοσολογική απάντηση, μπορεί να νοσηλευτώ σε ΜΕΘ. Μπορεί και να πεθάνω».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «σε 166 εκατ. εμβολιασμένων έχουμε 1.500 θανάτους». Με αναγωγή στον ελληνικό πληθυσμό, «σε 10 εκατ. εμβολιασμούς θα είχαμε 90 θανάτους» Αυτό σημαίνει πως αν εμβολιαζόμασταν όλοι, ο ιός δεν θα κυκλοφορούσε σε μεγάλα ιικά φορτία και «δεν θα κινδύνευαν οι εμβολιασμένοι που δεν έκαναν πολύ μεγάλη ανοσολογική απάντηση να νοσήσουν σοβαρά».
Ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης είπε πως λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα, «δεν υπάρχει περίπτωση να μην νοσήσει κάποιος που είναι ανεμβολίαστος», ενώ σημείωσε πως «μπορεί να μολυνθούν ακόμα και εμβολιασμένοι, όταν μετά από καιρό αρχίσουν να πέφτουν τα ποσοστά ανοσίας τους…»