Φόβοι για στάση πληρωμών στην Τουρκία

Ο πληθωρισµός στην Τουρκία εκτινάχθηκε τον Αύγουστο στο 17,9%, σηµειώνοντας άνοδο 2,3% σε σχέση µε τον προηγούµενο µήνα, σύµφωνα µε σηµερινά στοιχεία. Η ανακοίνωση των στοιχείων που τοποθετεί τον πληθωρισµό σε ύψος που για τελευταία φορά είχε καταγραφεί το 2003 αναµένεται να επαναφέρει τις πιέσεις προς την τουρκική λίρα.

Αµέσως µετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισµό, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε πως θα λάβει τα απαραίτητα µέτρα για να στηρίξει τη σταθερότητα των τιµών και ότι θα προσαρµόσει τη νοµισµατική της πολιτική στη συνεδρίαση της επόµενης εβδοµάδας.

Το βράδυ της Κυριακής, ο υπουργός Οικονοµικών Μπεράτ Αλµπαϊράκ, δήλωσε πως η Κεντρική Τράπεζα, «δεν θα διστάσει να λάβει τα απαραίτητα µέτρα» σε συντονισµό µε κυβερνητικά δηµοσιονοµικά µέτρα. Επίσης ο Τούρκος υπουργός Οικονοµικών εκτίµησε ότι µετά την επανεκλογή τον Ιούνιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν µε ευρείες εξουσίες η νοµισµατική και δηµοσιονοµική πολιτική της χώρας συντονίζονται στενά, ενισχύοντας τη δράση της Τράπεζας. Σύµφωνα µε το Bloomberg, η κύρια αιτία της αδυναµίας του τουρκικού νοµίσµατος υπήρξε η άρνηση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια.

Οι τουρκικές αρχές αντέδρασαν στην κρίση πρώτα ισχυριζόµενες πως η χώρα είναι θύµα οικονοµικής επίθεσης από το εξωτερικό, κυρίως από τις ΗΠΑ, και κατόπιν λαµβάνοντας µέτρα για την ρευστότητα.

Αν όµως η κεντρική τράπεζα εξακολουθήσει να εµποδίζεται να προχωρήσει σε ουσιαστική αύξηση των επιτοκίων, η κρίση θα επιδεινωθεί. Ήδη το κόστος είναι τιµωρητικό για τις τουρκικές τράπεζες, ενώ αυτό αυξάνεται συνεχώς για τις επιχειρήσεις. Υπάρχει περίπτωση χρεοκοπίας ή στάσης πληρωµών. Τράπεζες και επιχειρήσεις έχουν µεγάλες υποχρεώσεις σε ξένο νόµισµα. Η ελεύθερη πτώση του νοµίσµατος σε µια χώρα που εξαρτάται σε υψηλό βαθµό από τον εξωτερικό δανεισµό είναι εξαιρετικά επισφαλής. Από µόνη της, η αύξηση των επιτοκίων δεν πρόκειται να επιλύσει την τουρκική κρίση, αλλά θα είναι ένα ελάχιστο µέτρο για να µην επιδεινωθεί. Η αδυναµία της Αργεντινής να ελέγξει την ελεύθερη πτώση του νοµίσµατος παρά την αύξηση των επιτοκίων στο 60% απεικονίζει µε σαφήνεια τις επιπτώσεις του να κάνεις πολύ λίγα, πολύ αργά.

Εν τω µεταξύ, ανησυχία για τις «εύθραυστες πέντε», είναι ο τίτλος άρθρου στην οικονοµική επιθεώρηση Handelsbatt, όπου ο αριθµός πέντε παραπέµπει στην Τουρκία, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ινδία και την Ινδονησία, πέντε αναδυόµενες οικονοµίες.

Σε ηµερίδα της εφηµερίδας στη Φραγκφούρτη, οι οικονοµολόγοι επέστησαν την προσοχή από τις αναταράξεις στα νοµίσµατά τους. «Μεγαλώνει η ανησυχία ότι οι νοµισµατικές αναταράξεις µπορεί να φτάσουν στις αγορές της Ευρώπης, ήδη από τώρα παρακολουθούµε φαινόµενα µετάδοσης των κινδύνων στις ευρωπαϊκές αγορές» δήλωσε στην εφηµερίδα η Ιζαµπελ Σνάµπελ, µία εκ των λεγόµενων σοφών της γερµανικής οικονοµίας.

Προηγούμενο άρθρο

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή